Americké výzvědné služby: Rusko ovlivnilo prezidentskou kampaň ve prospěch Donalda Trumpa

6. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Zpráva neodtajnila klíčová technická data, dokazující vinu Ruska, což znamená, že její zveřejnění nepřesvědčí skeptiky, že výzvědné agentury zásah Ruska do amerických voleb prokázaly nade vší pochybnost. Výzvědná analyza ani netvrdí, že by ruský zásah do amerických voleb byl rozhodující.

I když ve zprávě chybějí podrobnosti, dosud nikdy americké výzvědné služby nevydaly veřejně zprávu, která dospívá k závěru, že cizí mocnost zasáhla do amerických voleb ku prospěchu zvoleného prezidenta, konstatuje deník Guardian a dodává: Několik amerických firem, specializujících se na internetovou bezpečnost, včetně podniků CrowdStrike a FireEye zveřejnily analýzy o hackerských útocích z Ruska, a poskytly tak veřejnosti daleko větší množství technických podrobností než odtajněná zpráva.

Pracovníci amerických výzvědných služeb dospěli k závěru, že ruský prezident Vladimír Putin "nařídil ovlivňování prezidentské volební kampaně v roce 2016. Kampaň měla diskreditovat Hillary Clintonovou a dát "jasnou přednost novému prezidentu Donaldu Trumpovi".

Závěry byly součástí odtajněné výzvědné zprávy, jejíž vypracování nařídil prezident Obama. Zpráva byla vydána v pátek odpoledne. Její hlavní závěry přednesli Donaldu Trumpovi výzvědní činitelé také v pátek, a Trump reagoval tím, že přiznal, že se Rusko snažilo hackersky proniknout do Demokratického národního výboru, ústředí Demokratické strany. Trump však reagoval na druhý závěr zprávy, že se Putin snažil podpořit jeho kandidaturu, jen tvrzením, že to na výsledem voleb "nemělo vliv".

Analýza, zatracující a překvapivě podrobná zpráva o ruském úsilí ochromit americký volební systém a zejména oslabit kandidaturu Hillary Clintonové, dospěla k závěru, že Putin se snažil "pomoci šancím na zvolení Donalda Trumpa, diskreditací Hillary Clintonové a tím, že ji veřejně dával do protikladu vůči Trumpovi".

Zpráva hovoří o široké kampani, jejíž součástí byly tajné operace, včetně operací na internetu, jejichž součástí bylo "trollování" a zveřejňování falešných zpráv.

V odtajněné verzi zprávy docházejí americké výzvědné agentury "s vysokou pravděpodobností" k závěru, že hlavní ruská vojenská rozvědka GRU vytvořila "personu" zvanou Guccifer 2.0 a internetové stránky DCLeaks.com, jejichž účelem bylo zveřejnění emailů z Demokratického národního výboru a od předsedy Clintonovy kampaně Johna Podesty.

Washington Post: Nejdůležitější věta z výzvědné analýzy:

Usuzujeme, že Moskva využije zkušenosti získané z kampaně, nařízené Putinem k ovlivnění amerických prezidentských voleb, v budoucích kampaních s cílem ovlivňovat volby ve všech zemích světa.

Karel Dolejší k tomu dodává:

Deklasifikovaná zpráva DNI je ZDE a je to typický Clapper…. Kryjí své zdroje a mezi závěry a důkazy je mezera. Tento text nestojí za samostatný zájem médií, je potřeba počkat do úterý, až oficiálně padnou jména lidí, kteří krmili WikiLeaks ukradenými emaily, případně až začnou řízené úniky do médií (ty samozřejmě mohou začít kdykoliv, pracuje se teď tak, aby Trumpův štáb neměl čas reagovat na události a plánovat dopředu). - Nejsem si stále jist, zda ho chtějí úplně odrovnat, veřejné poznámky zpravodajců míří na Trumpovu samčí ješitnost, tj. snaží se, aby přestal napodobovat Putina.

0
Vytisknout
6163

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2017