Občanské předvolební zamyšlení

8. 9. 2016 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Jsem stále více přesvědčený, že kvalitu společnosti ovlivňujeme z mého ohledu nelogickými předvolebními asociacemi. Pokusím se o jistou nadsázku, která však  nadsázkou vždy  není. Například jsme přesvědčováni, a bohužel i přesvědčeni, že by politický chod společnosti měli  řídit jen tak zvaní odborníci. V praxi  lékaři zdravotnictví, ekonomiku ekonomové, školství učitelé, dopravu dopravní inženýři, ministerstvo spravedlnosti právníci atd. atd.

Pud sebezáchovy, ač bychom ho měli mít za poslední čtvrt století notně vyvinutý, ne a ne zafungovat.

Řadoví občané nadávají na mizernou minimální mzdu či nedůstojný sociální systém a přitom se svěří do politických rukou miliardáře jenž zbohatl i "opatrnou" mzdovou politikou.

Lidé nadávají na špatnou dostupnost zdravotní péče a politické rozhodování svěří lékařům, kteří VIP občanům přednostně otvírají dveře ordinací, a ti, co je volili, plní čekárny.

Nadávají na stav silnic a dálnic a svěří je lidem, kteří se chlubí údajnou odborností, neboť o ně profesně pečovali.

Příkladů bych mohl dát více.

A právě proto mne zaráží, že politické rozhodování, které může být společensky přínosné pro většinu národa, nesvěřujeme v přeneseném slova smyslu hladovým, kterým zvolení (a sytí) dlouhodobě a zištně nevěří. Polopaticky řečeno.

Více miliard do státního rozpočtu můžete získat větším zdaněním nízkopříjmových a nebo větším zdaněním bohatých. Snížením sociálních dávek, nebo zrušením miliardových podpor miliardářům na zvelebení svého privátního majetku. Podobný princip lze použít i u nedůstojných důchodů.

Snad v tuhle chvílí většina čtenářů pochopila, že bychom do čela politického rozhodování měli volit především sociálně inteligentní lidi. To je ta hlavní odbornost, kterou by političtí vůdci měli mít a přesto ji nepoptáváme. Škoda. Doplácíme na to!

0
Vytisknout
7363

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2016