Británie se řítí do katastrofy

6. 6. 2016

čas čtení 3 minuty




Šéfové kampaně pro odchod Británie z EU Boris Johnson a Michael Gove. Těmto už od pohledu šílencům anglická veřejnost důvěřuje víc než Obamovi, šéfům všech britských politických stran, většině britských ekonomů, britským finančním institucím, Anglické bance, většině britských odborových předáků, britským lékařům, britským univerzitám, OECD, MMF a drtivé většině světových politiků, kteří všichni varují, že odchod Británie z EU bude katastrofou nejen pro Británii, ale pro celou Evropu

- V pondělí ráno poklesla hodnota britské libry vůči 16 hlavním měnám poté, co byla zveřejněna celá řada průzkumů veřejného mínění, z nichž vyplývá, že v Británii počet stoupenců odchodu země z EU převážil počet občanů, kteří chtějí v EU zůstat.

- Libra klesá i v Asii, kde rostou obavy z Brexitu.

- Pádu libry napomohl prý i deník Daily Telegraph, který zveřejnil průzkum 19 000 předplatitelů tohoto listu. 69 procent z nich si přeje odchod Británie z EU a nahrazení Davida Camerona v premiérské funkci potrhlíkem Borisem Johnsonem.

- Redakční komentář deníku Financial Times apeluje na šéfy všech britských firem, aby svým zaměstnancům vysvětlili, jak nebezpečný je Brexit.

- Bývalý britský premiér John Major ostře kritizoval šéfy kampaně pro Brexit Borise Johnsona a Michaela Gova. Obvinil je, že ostudným způsobem britské veřejnosti lžou.

- Podle pondělního průzkumu společnosti YouGov pro komerční televizi ITV podporuje odchod Británie z EU nyní 45 procent obyvatelsta a 41 procent chce v EU zůstat.

- David Cameron se v pondělí spojuje s labouristickou poslankyní Harriet Harmanovou, šéfem liberálních demokratů Timem Farronem a šéfkou Strany zelených Natalie Benettovou. Společně poukazují na to, že kampaň stoupenců Brexitu je podvod. Upozorňují, že stoupenci Brexitu během posledních týdnů zaujali 23 různých postojů ohledně toho, co by mělo být alternativou k členství Británie ve společném evropském trhu. Během té akce David Cameron v pondělí varoval, že britská ekonomika se zpomaluje v důsledku nejistoty ohledně Brexitu. Brexit by podle něho "umístil bombu pod britskou ekonomiku" Šéf britských liberálních demokratů Tim Faron varoval, že stoupenci Brexitu lžou: "Jak zrazeni se budou lidé cítit, jestliže budou hlasovat pro Brexit na základě argumentů jejich kampaně a posléze zjistí, že tyto důvody byly naprosté, vymyšlené nesmysly. Labouristická poslankyně Harriet Harmanová zdůraznila, že EU je garantem zaměstnaneckých práv. Natalie Bennettová, šéfka Strany zelených varovala, že odchod Británie z EU by znamenal konec ochrany životního prostředí. ZDE

- Předáci 10 hlavních britských odborových svazů varovali, že konzervativci zruší sociální práva, garantovaná Evropskou unií, pokud Británie odejde z EU. Apelovali na 6 milionů svých členů, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU.

- Pod tlakem se octly v pondělí dopoledne i akcie britských stavebních firem. Očekává se hospodářský propad. Někteří ekonomové se obávají, že po odchodu Británie z EU bude Anglická banka nucena zvýšit úrokové míry, aby zabránila propadu libry na mezinárodních finančních trzích. To povede k zvýšení splátek za hypotéky a k ochromení trhu s nemovitostmi.

- Volatilita britské libry dostáhla maxima za posledních sedm let.

- Objednávky u britských firem poklesly za poslední tři roky na nejmenší míru uprostřed obav, že odchod Británie z EU bude ranou pro britskou ekonomiku.

- Soukromé kapitálové firmy a realitní kanceláře zastávají názor, že Británie by měla setrvat v EU.

- Mezinárodní měnový fond varoval, že Brexit zasáhne ceny realit v Británii. Stoupenci Brexitu to popírají.

Zdroje v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
9284

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2016