Guvernér Anglické banky ostře zaútočil na německou politiku škrtů

29. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Mark Carney, guvernér Anglické banky, se vyjádřil, že eurozóna je obětí dluhové pasti a měla by uvolnit politiků škrtů. Varoval, že pokud se to nestane, eurozóna bude těžce stagnovat po celé další desetiletí.

Carney upozornil, že se eurozóna musí rychle zavést fiskální unii, která by umožnila transfer finančních zdrojů z bohatých zemí do zemí chudých.

"Je těžké vyhnout se závěru, že kdyby eurozóna byla země, fiskální politika by byla daleko více podpůrná. V Evropě stále ještě chybé efektivní mechanismuy pro sdílení rizika. Eurozóna je relativně neflexibilní."

Pozorovatelé to interpretují jako přímý útok na fiskální politiku Angely Merkelové, tři dny poté, co nová vláda v Řecku také požaduje ukončení politiky škrtů.

"Od začátku finanční krize jsou všechny významné ekonomiky v dluhové pasti, kde nízký růst zvětšuje dluhové břemeno, což vede soukromý sektor k dalším škrtům. Trvalá slabost ekonomiky poškozuje možnost jejího ozdravení. Kvalifikace zaměstnanců a kapitál odumírají. Zaměstnanci jsou zdeprimováni a odcházejí z pracovního trhu. Vyhlídky klesají a oprátka se utahuje. I když to bylo velmi obtížné, někteeré země, včetně USA a Británie, této dluhové pasti unikají. Jiní v eurozóně do ní klesají níž."

Carney upozornil, že fiskální reforma eurozóny stále není dokončena, což prohlubuje nynější problémy. Čtyři rysy současného britského hospodářského modelu prýy ukazují, jak se osvobodit z dluhové pasti: integrovaný finanční systém, který přesunuje úspory do investic, fiskální politika, která přesunuje peníze do jednotlivých regionů v Británii a je dostatečně flexibilní na to, aby dovolila v době hospodářské stagnace rozpočtové deficity, otevřenost a flexibilita ekonomiky a důvěryhodná měnová politika ústřední banky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8925

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2015