Pan Rittig a podstata české demokracie

13. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Snad na všech českých zpravodajských severech je první zprávou tato: policie zatkla Ivo Rittiga. Píše se rok 2014 a pravicoví politici v souvislosti s pádem Nečasovy vlády kvůli policejnímu zásahu proti Nečasově z veřejných peněz bohatě placené milence stále připomínají veřejnosti (naposledy jsem to slyšel z úst pana Gazdíka včera večer v Radiožurnálu), že policie slíbila odhalení údajné trestné činnosti právě pana Rittiga a že se jí to nedaří -- jako by policejní zásah proti Nečasově milence byl ve skutečnosti jen policií vyvolaným politickým zvratem a jméno pana Rittiga bylo jen záminkou. Mně osobně přijde zajímavé to, jak až do roku 2014 doléhá kontinuita normalizačního režimu, kterou pan Rittig dokonale představuje. Kdo je vlastně pan Rittig a jak se stal tak neuvěřitelně vlivným člověkem? Co jeho kariéra říká o podstatě naší demokracie a polistopadovém režimu? Cituji wikipedii:

"Po základní škole nastoupil na učiliště, kde se učil v oboru prodavač a lahůdkář. Na praxi docházel do lahůdkářství U Paukertů, což bylo považováno za prominentní místo. "A právě tam podle pamětníků poznal, že všichni kšeftují - od vedoucích samoobsluh, zelinářů či šéfů masny až po vysoké komunistické funkcionáře. Rittigovi se to zalíbilo, přidal se a mohl šplhat nahoru." Po vyučení nastoupil v červnu 1981 jako prodavač do státního podniku Potraviny Praha, pracoval v samoobsluze na rohu Štepánské a Žitné na Praze 1. V prodejně se mu dařilo, během pouhých dvou let se stal vedoucím. "Říkalo se, že je nejmladším vedoucím pražských prodejen. Jeho kariérní postup byl neobvyklý. Těžko říct, kdo ho tlačil, vždyť ani nebyl členem komunistické strany," vzpomínal jeho tehdejší známý z potravinářské branže. Rittig se tehdy choval jako "čistokrevný spekulant" a velmi dobře se znal s tehdejší komunitou veksláků. Přes své známé měl v Tuzexu nakupovat alkohol a další zboží a pak ho podpultově s velkým ziskem prodávat ve svém obchodě. Pro své "dobré zákazníky" byl schopen dodávat i luxusní a obtížně dostupné zboží jako ruský kaviár či vodku. Podle jeho bývalých kolegů si tehdy z pokladen v obchodě často bral peníze. Když se na jeho obchod chystala v září 1984 velká inventura, dostal echo dopředu a včas zakryl schodek asi 100 tisíc korun tak, že si půjčil peníze od známých a navozil na místo zboží z jiných provozoven. "Zároveň použil i lest: prázdné kartony od kávy a alkoholického likéru zvaného Myslivec vystlal papírem a dalšími předměty přesně do požadované váhy." Podobným způsobem "řešil" i druhou velkou inventuru o osm měsíců později. Tehdy mu v účetnictví chybělo dokonce tři čtvrtě milionů korun.

Podle listu IHNED.cz, jenž cituje soudní rozhodnutí z let 1987 a 1988 získaná na základě zákona o svobodném přístupu k informacím Rittig od podzimu 1983 až do zatčení v červnu 1985 spolu se svým zástupcem postupně rozkrádali svěřenou prodejnu potravin, především si brali peníze z tržeb, což zejména Rittig dle své argumentace u soudu "bral jako normální věc". "...Krácení tržeb se v jeho (Rittigově) praxi stalo ve skutečnosti součástí jeho pracovního stylu," cituje IHNED.cz rozsudek Nejvyššího soudu České socialistické republiky z 8. června 1988. Celkové manko prodejny mělo činit 766 tisíc korun, což byla na tehdejší poměry obrovská částka. Nakonec byl Rittig potrestán devíti lety odnětí svobody poté, co byl jeho čin překvalifikovám z původního rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Z devíti let strávil ve vězení polovinu, zejména proto, že ještě před pravomocným rozsudkem strávil tři roky ve vazbě. Začátkem roku 1990 se dostal na svobodu po Havlově amnestii."

Zdroj: ZDE

A jak si Ivo Rittig žije dnes? Co mu umožnila "volná ruka trhu"? Cituji článek z Týdne:

"Když policie v červnu vtrhla do kanceláří i do nepřístupné pražské vily podnikatele Ivo Rittiga, mnozí si mohli myslet, že konečně existují hmatatelné důkazy o tom, co se v politických a byznysových kruzích vypráví už dlouho. Totiž, že člověk, kterému se chodili zpovídat i ministři, pomocí svých loutek a kamarádíčků dlouhodobě vysává veřejné rozpočty.

Zatím se však bývalý zelinář, nyní miliardář Ivo Rittig obviněním vyhnul. Na rozdíl třeba od pravé ruky bývalého premiéra Petra Nečase Jany Nečasové (Nagyové), která se v policejním podání stala hlavní postavou dosavadního vyšetřování.

Když protikorupční policie letos v prosinci vtrhla do kanceláří energetického gigantu ČEZ, hledala podle prohlášení státního zastupitelství především podklady týkající se předražených odkupů solárních elektráren od soukromých společností. Pátrání se zaměřilo i na nestandardní platby za obří solární park Amun-Re, za kterým podle některých indicií stál schovaný za svoje advokáty právě vlivný lobbista Ivo Rittig.

Jméno podnikatele žijícího v Monaku se minulým rokem a policejními vyšetřováním prolínalo mnohokrát. Například v propíraném případu sedmnácti haléřů za každý vytištěný lístek pražského dopravního podniku, které měly končit právě u Rittiga a s ním spřízněných osob. V této věci zatím nepadla žádná obvinění. Civilní soud, u kterého se lobbista domáhal omluvy po Protikorupčním fondu, však jeho výtky smetl ze stolu a dal tak jasně najevo, že podle něj peníze u podnikatele přece jenom končily.

Rittigovo jméno se nevyhnulo ani další firmě, která plnila stránky novin a hlavní zprávy televizí. Lesům ČR. Pro státní firmu Rittigova konzultantská společnost v minulosti za miliony vypracovala velmi pochybný protikorupční manuál a radila třeba i to, kam správně investovat miliardy na účtech."

Zdroj: ZDE

Neměl Karel Kryl v roce 1993 pravdu, když zpíval tohle?

0
Vytisknout
22337

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2014