O novém mediálním projektu investigativních novinářů Greenwalda a Scahilla

12. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Elitní investigativní novináři Glenn Greenwald a Jeremy Scahill přicházejí s novým mediálním projektem The Intercept ZDE. Greenwald nedávno po jistých neshodách opustil prestižní pozici v listu The Guardian, kde jako první novinář zveřejnil odtajněné odposlechy NSA, a Scahill před několika týdny přišel s přelomovým snímkem Dirty Wars ZDE pojednávajícím o devastujících dopadech globální bezpilotní kampaně Spojených států. Na projektu se autorsky podílí také novinářka a filmařka dokumentárních snímků Laura Poitrasová.

Celý mediální podnik je financován zakladatelem eBay a provozovatelem internetových stránek First Look Media Pierrem Omidyarem.

Autoři v úvodním prohlášení píší, že se budou pro svůj projekt snažit rekrutovat novináře, jejichž práci dlouhodobě monitorují a uznávají, tedy ty, již dokázali "překročit hranice, riskovat a vykonávat inovativní a důkladnou novinářskou práci".

The Intercept má dva záměry: jeden je dlouhodobý a druhý krátkodobý.

Primárním cílem autorů prohlášení je ve spolupráci s dalšími reportéry a technickými nebo právními odborníky informovat o činech nejmocnějších vlád a korporací tak, aby za své jednání nesly zodpovědnost. Krátkodobý, avšak klíčový záměr Greenwalda a spol., spočívá v dalším poskytování informací o "uniklých" dokumentech NSA, jež Greenwaldovi předal whistleblower Edward Snowden.

Není žádným tajemstvím, že Obamova administrativa agresivně vystupuje právě proti whistleblowerům a novinářům více než předešlé vlády; vede proti nim zastrašovací kampaň ZDE, ba dokonce hrozí zatýkáním těchto nepohodlných "původců" informací. Podle autorů prohlášení je nezbytně nutné chránit svobodu tisku, jež je ohrožena především koordinovanou represí největších mocenských center, což má být v obecném zájmu. Tento represivní tlak nabyl v uplynulých týdnech na intenzitě, proto jedině svobodný a nezávislý tisk je vitální součástí každé zdravé demokratické společnosti, míní autoři prohlášení.

První dva publikované texty, jež vypracovali Scahill a Greenwald, se týkají aktuální zprávy, která pojednává o tom, jak NSA zneužívá vysoce nespolehlivých metod v součinnosti s útoky bezpilotních letadel v režii CIA, což vede k usmrcování velkého počtu nevinných osob. Oba články vycházejí rovněž z bohaté dokumentace, již Greenwaldovi zaslal právě Snowden.

Není zapotřebí zdůrazňovat, že obdobný mediální podnik česká novinářská scéna potřebuje jako sůl, nicméně jsem v tomto směru dost skeptický. Elitní novináři, jako jsou Greenwald a Scahill, zde de facto neexistují; ani potřebné zázemí pro ně. Tedy alespoň prozatím.

0
Vytisknout
8149

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2014