Syrský prezident Assad nenařídil útok chemickými zbraněmi, píše německý tisk

9. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Syrský prezident Bashar al-Assad nenařídil osobně útok chemickými zbraněmi na oblasti nedaleko Damašku, k němuž došlo 21. srpna a kvůli němuž chtějí Spojené státy na Assada vojensky zaútočit. Assad během celé řady minulých měsíců opakovaně blokovat četné žádosti svých vojenských velitelů, kteří chtěli použít chemických zbraní proti vzbouřencům. Uvedl to německý deník, který citoval nejmenované vysoké německé výzvědné zdroje.

Zjištění německé rozvědky je založeno na telefonních rozhovorech, které zachytila německá odposlouchávací loď, kterou provozuje u syrského pobřeží BND, německá výzvědná služba. Ze zaznamenaných telefonních rozhovorů vyplývá, že Assad se nepodílel na útocích chemickými zbraněmi ani dne 21. srpna, ani nikdy předtím.

Avšak záznamy německé rozvědky nepřímo posilují argumenty Baracka Obamy a Francie a Británie, že za útok na předměstí Damašku nesly odpovědnost určité elementy Assadova režimu a nikoliv vzbouřenci, napsal německý list Bild.

Prezident Obama, který chce zasáhnout v Sýrii vojensky, čelí ostré opozici od Demokratů i Republikánů ve Sněmovně reprezentantů, kteří se obávají nové války na Blízkém východě, i od Assadova hlavního spojence, ruského prezidenta Vladimíra Putina, který zdůrazňuje, že vojenský zásah bez předchozího souhlasu OSN by byl protizákonný.

Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl v neděli v Paříži během své evropské cesty, jejímž cílem je získat podporu pro invazi do Sýrie, že Washington nevylučuje, že be se vrátil do Rady bezpečnosti OSN a požadoval souhlas s vojenským zásahem v Sýrii poté, co inspektoři OSN dokončí svou práci. Zpráva inspektorů OSN má být hotova koncem tohoto týdne.

Hlavní Obamův stoupenec v Evropě, francouzský prezident Hollande, je pod sílícím tlakem, aby usiloval o získání mandátu OSN pro vojenský útok proti Sýrii. 64 procent Francouzů se staví proti vojenskému zásahu v Sýrii. Holland nyní také uvedl, že předloží případ znovu Radě bezpečnosti OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15118

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2013