Polka Merkelová má strach, že Evropa zmizí jako někdejší Inkové

10. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Pokud bude německá kancléřka Angela Merkelová 22. září znovu zvolena, stane se nejdéle setrvající ženou ve vrcholné státní funkci. Délkou svého funkčního období překoná i Margaret Thatcherovou. Angela Merkelová se mohla jmenovat Angela Kazmierczak.

Ze čtvrtiny je totiž Polka. Její dědeček se jmenoval Ludwig Kazmierczak a narodil se r. 1896 v Poznani. Oženil se s Berlíňankou a měli syna, otce Merkelové, který se jmenoval Horst Kazmierczak. Rodina se rozhodla ve třicátých letech dvacátého století poněmčit se a přijala jméno Kasner. Otec a syn konvertovali od katolicismu k protestantství, napsal v deníku Guardian Stefan Kornelius, zahraničněpolitický editor Süddeutsche Zeitung a autor knihy o Merkelové.

Po setkání s Merkelovou řekl překvapený premiér jedné země na jihovýchodě Evropy, že kancléřka nachází obdoby mezi osudem Evropské unie a dávnými Inky. Evropský hodnotový systém by se také mohl náhle rozložit a zmizet beze stopy. Merkelová se obává, že západní systém není dost silný. Demokracie, liberální tržní ekonomika a západní právní systém bojují v nové verzi studené války proti autoritářským, nedemokratickým, avšak hospodářsky silným systémům. Merkelová je z východního Německa a zažila naprostý rozklad východoněmeckého režimu. Chtěla by zabránit, aby se totéž stalo celé Evropě. Proto požaduje, aby se Evropa vzbudila a pracovala na svém ekonomickém oživení a na své konkurenceschopnosti - obává se, že Evropané její výzvy ke své škodě ignorují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11724

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2013