Spojené státy přivítaly "signifikantní" ruský návrh na předání syrských chemických zbraní

11. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Bílý dům pochválil před čtvrteční schůzkou v Ženevě ruskou spolupráci ohledně syrských chemických zbraní

Spojené státy přivítaly to, co charakterizovaly jako "velmi specifické" ruské návrhy na zajištění syrských chemických zbraní. Vyjádřily důvěru ve vliv Moskvy na Damašek a požadovaly trpělivost při nadcházejícím vyjednávání. Bílý dům uvedl, že je stále více přesvědčen, že Kreml jedná v dobré víře a že "riskuje svou prestiž".

Česká defektní demokracie

Stigma levicovosti a politika jako kýč

11. 9. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 9 minut

Český volič má částečně tendenci volit podle kulturně-symbolického klíče, pomocí kterého k jednotlivým stranám politického spektra přistupuje. Ten potom pomáhá v tom, aby politiku interpretoval určitým způsobem a zřejmě bude v některých případech (netroufám si odhadnout jak moc) zabraňovat reflexi a "racionálnímu" úsudku i v letošních volbách. Klíčovým problémem české demokracie je kulturně-symbolický význam pojmů pravice a levice v české společnosti po roce 1989, včetně toho, jak jsou tyto pojmy vnímány a využívány v politické komunikaci a argumentaci. Přes určitou vnitřní vyprázdněnost těchto pojmů, mám zato, že pravice a levice jsou z hlediska kulturní symboliky české politiky stále relevantní, i když pokřivené pojmy či spíše nálepky.

Zkušenost s komunistickým režimem vedla k tomu, že levice se v roce 1989 dostala do startovní nevýhody a byly s ní en bloc spojovány zločiny a problémy minulého režimu. Antikomunismus je v ČR po víc než dvacet let nástrojem k očerňování celého levicového spektra, nejenom KSČM ale i ČSSD (viz například volební spoty ODS, kde jsou dohromady spojeny zkratky "KSČSSD") a v podstatě jakéhokoliv levicového názoru. Antikomunismus vedl k tomu, že se česká demokracie nestala normální demokracii západního typu, ale demokracii defektní, kde si levice a pravice nejsou rovny (levice je mimo normu demokracie) a kde se minulost stala díky symbolickému kapitálu, který kontroluje pravice, politikem. Konec komunistického režimu tedy nevedl k demokratickému restartu, jenž by vytvořil normální podmínky pro fungování demokracie.

Významný nález Ústavního soudu

Levicové strany by se konečně měly zabývat posílením právní ochrany zaměstnanců

11. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 11 minut

Jednou z účinných forem obrany proti časté zvůli těch firem, které s oblibou konstruují důvody pro výpovědi nebo pro okamžité zrušení pracovního poměru, je možnost takto postiženého zaměstnance domáhat se předběžného opatření, kterým soud uloží zaměstnavateli povinnost vyplácet bránícímu se zaměstnanci náhradu mzdy po dobu trvání soudního sporu o neplatnost výpovědi nebo okamžitého zrušení pracovního poměru. Případy, kdy se zaměstnavatelé snaží zbavit zaměstnanců aniž by při tom museli vyplácet odstupné a vymýšlejí si pro "padáky" důvody v rozporu se zákonem, jsou v Česku časté.

Počkat se někdy vyplácí. Pasivita nikdy...

11. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

"Přímá demokracie je doménou Hnutí za přímou demokracii, které za Okamurovým slušně nastartovaným, ale dále neošetřovaným projektem evidentně vidí osobní zájmy. Jinak sympatické HzPD do celostátních voleb pravděpodobně nepůjde, protože mu k tomu rovněž chybí nutný potenciál. Možná by pomohlo, kdyby se pokusilo spřízněné subjekty spojit", píše mimo jiné ve svém zajímavém článku "Předčasné volby, noví generálové a přímá demokracie" Milan Daniel (BL, 9. 8. 2013).

Obama přednesl noční televizní projev. Dává prozatím přednost diplomatickému řešení

11. 9. 2013

čas čtení 7 minut

Barak Obama v úterý večer připustil v televizi možnost diplomatického řešení problému Sýrie. Přislíbil, že bude přímo spolupracovat s Ruskem a společné donutí Assadův režim, aby se vzdal svých chemických zbraní. Zároveň ale zdůraznil, že vojenské údery nadále zůstávají možností.

Americký prezident uvedl, že i když odložil hlasování v Kongresu, které mělo schválit vojenský zásah v Sýrii, nařídil americké armádě, aby "udržovala nadále nátlak na Assada a aby byla v postavení, kdy bude moci reagovat, pokud diplomacie selže."

Proč jsou řeči o diplomatickém řešení syrského konfliktu minimálně předčasné?

11. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Někteří komentátoři hodnotí Obamův projev v noci na středu, jehož převážná část byla věnována obhajobě plánované intervence, jako "šanci diplomatickému řešení". To je ovšem nesprávné hned z několika hledisek.

Předně je bezprostředně ve vztahu k návrhu na likvidaci syrských chemických zbraní třeba nejprve zjistit, zda Obama podnikl nějaké praktické kroky směrem k omezení role militantního ministra zahraničí Johna Kerryho. Pokud nepodnikl, nemělo by ujít pozornosti ani toho nejpovrchnějšího komentátora bulvárního plátku, že to bude právě Kerry, kdo bude teď jednat s Rusy. Dostane-li příležitost, přivede jednání s radostí do slepé uličky, aby se vrátil k politice intervence, jíž dává jednoznačně přednost. Obama mohl Kerryho zčásti zablokovat už tím, že by v úterním projevu dal jednoznačně najevo preferenci pro diplomatické řešení. Jenže to právě neudělal. Teď tedy nezbývá než tiše doufat, že před odjezdem na čtvrteční ženevská jednání s Lavrovem dostal Kerry od prezidenta jasnou instrukci "Bez dohody se nevracej". Pokud ji nedostal, nic se nevyřeší.

Rusko vystupňovalo dodávky zbraní do Sýrie jako součást dohody s Asadem

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rusko vystupňovalo dodávky zbraní pro syrského prezidenta Bašára Asada, aby mu pomohlo vyhrát občanskou válku. To je součástí dohody, podle které se Damašek výměnou za to vzdá chemických zbraní. O dohodě, která zahrnuje také Írán, se usilovně jednalo dva týdny. Informoval o tom v úterý večer druhý program izraelské televize.

Putin nabídne Íránu protivzdušný systém S-300 a druhý jaderný reaktor v Búšehru

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin se tento týden v rámci summitu Šanghajské organizace pro spolupráci v Biškeku poprvé setká s íránským prezidentem Rúháním. Podle zpráv listu Kommersant mu nabídne systém protivzdušné obrany S-300, který Moskva na americký a izraelský nátlak donedávna odmítala dodat, a vybudování druhého jaderného reaktoru v Búšehru.

Írán podle zdroje blízkého Kremlu obdrží pět výkonných systémů S-300 a nabídku na výstavbu druhého reaktoru v jaderné elektrárně Búšehr. Putin o tom rozhodl minulý čtvrtek.

Je pravděpodobné, že to západním představitelům, kteří na Írán uvalili sankce kvůli jadernému programu, nebude vyhovovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

USA začaly dodávat zbraně syrské opozici

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy začaly po mnoha měsících odkladů distribuovat dodávky zbraní syrské opozici, oznámil mluvčí koalice skupin podporovaných Washingtonem. Zbraně směřují k Nejvyšší vojenské radě generála Salíma Idríse, což má zabránit, aby skončily v rukou náboženských extrémistů.

Podle zpráv se jedná o zbraně a munici, nebyly však upřesněny detaily. Ministr zahraničí John Kerry naznačil, že by se mohlo jednat o protitankové a protiletadlové zbraně, na jejichž nedostatek si opozice stěžuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Pokud USA zaútočí na Sýrii, Rusko může zvýšit vývoz zbraní do Íránu

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Šéf výboru dumy pro zahraniční záležitosti Alexej Puškov tvrdí, že Rusko může rozšířit dodávky zbraní do Íránu a revidovat podmínky pro zásobování amerických jednotek v Afghánistánu, pokud USA zaútočí na Sýrii.

Puškov řekl zákonodárcům, že doufá v americkou podporu ruského návrhu postavit syrské chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu a následně je zničit. Během středeční rozpravy k rezoluci o Sýrii však komunisté požadovali zvýšení vývozu zbraní do Íránu a revizi podmínek pro přepravu amerických zásob přes ruské území.

Podle Puškova by to nyní bylo předčasné, avšak varoval, že pokud "strana války" ve Washingtonu převáží, Rusko tyto kroky zváží.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Spojenectví Práce a Solidarity k Sýrii

11. 9. 2013

čas čtení 16 minut

Tisková zpráva

Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS) ostře odmítá jak chemický útok proti syrským civilistům v Damašku, tak i plánovaný vojenský útok proti Sýrii. V obou případech jde o hrubé porušení mezinárodního práva. SPaS je přesvědčeno, že konflikt v Sýrii, ale i v celém regionu Středního Východu, lze vyřešit jen mírovou a diplomatickou cestou.

Úterní noční mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN k Sýrii bylo zrušeno

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti Organizace spojených národů svolané na úterní večer bylo zrušeno poté, co Rusko "kvůli konzultacím" stáhlo žádost o uzavřené jednání Rady. Oznámil to australský velvyslanec při OSN Gary Quinlan.

Zasedání mělo projednat ruský návrh postavit syrské chemické zbraně pod kontrolu OSN, sdělují diplomaté pod podmínkou anonymity.

Velké kulové

11. 9. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Můžeme se donekonečna ptát, zda bylo dříve vejce anebo slepice, ale to, že vynálezu kola předcházelo velké kulové, je snad jasné každému.
Jacob van Blom

Každý z nás se s ním už někdy setkal. Objevuje se většinou nečekaně. Už si myslíte, že jste za vodou, když se náhle odněkud vynoří a udělá vám díru do lodičky. Dovede potopit osamělé plavce za štěstím i celé říše. Velké kulové prostě věrně provází naši civilizaci od samého úsvitu.

Seminář o směřování české zahraniční politiky

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva Spojenectví práce a solidarity

Zveme vás na první ze série předvolebních seminářů SPaS, kde budou v panelu vystupovat zástupci tří parlamentních stran, které se hlásí k české levici: ČSSD, KSČM a SPOZ.

Seminář

Směřování české zahraniční politiky, její hodnoty, smysl i postoje ke konfliktním situacím

se bude konat dne 12. 9. 2013 od 17:00 hodin

ve velké zasedací místnosti Domu odborových svazů Náměstí Winstona Churchilla, Praha 3

(vstup hlavním vchodem, přízemí)

Účast potvrdili Jan Hamáček, stínový ministr obrany ČSSD, a Věra Flasarová, europoslankyně za KSČM a vedoucí oddělení zahraniční a bezpečnostní politiky ÚV KSČM

Moderuje Jan Kavan

Co Guardian dnes píše, řekl někdo na Valném Shromáždění OSN v roce 2009

11. 9. 2013 / Jan Mrskoš

čas čtení 1 minuta

Ten dotyčný ve své stominutové řeči uváděl nemnohé příklady porušení základních ustanovení Charty OSN a doprovázel to na pódiu trháním té příručky. Mnozí se mu smáli, mnozí odcházeli ze sálu (jak je jejich zvykem, když se jim říká něco pro ně nepříjemného). Světový tisk referoval o tom teátrálním výstupu (i Guardian), ale kdo neposlouchal v přímém přenosu tu řeč, vlastně se ani moc nedozvěděl, proč že ten člověk se tak rozčiloval.

Smutný paradox je ten, že za dva roky potom se tomu řečníkovi vlastně dostalo toho, na co on upozorňoval: že hlavní účel ustanovení OSN po 2. světové válce bylo, aby se už nikdy nestalo napadení nějakého státu státem jiným, ať už pod záminkou jakéhokoliv "ušlechtilého" důvodu. A aby se to opravdu nestalo, všechny ty zúčastněné státy se zavazují toto nejen dodržovat, ale i zabránit tomu a trestat případného agresora.

Rusko odmítá francouzský návrh rezoluce Rady bezpečnosti k Sýrii

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ruská federace odmítá francouzský projekt rezoluce RB OSN k Sýrii. Poukazuje na Kapitolu VII Charty OSN ("Akce při ohrožení míru, porušení míru a činech útočných") která taxativně vyjmenovává přípustné použití síly.

V úterý se uskutečnil telefonát ministrů zahraničí Ruska a Francie Sergeje Lavrova a Laurenta Fabiuse. Lavrov v něm poukázal na podle jeho názoru nepřijatelné svalování odpovědnosti za možné použití chemických zbraní ze dne 21. srpna na syrskou vládu.

Rusko trvá na tom, že rezoluce nesmí připouštět použití síly.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Syrská opozice odsuzuje "globální apatii", žádá nálety

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Chaos v Sýrii se jedině zhorší a destabilizuje celý region, pokud globální společenství nedokáže jednat, tvrdí hlavní představitelé syrské opozice. Pouze Washington podle nich dokáže odstrašit Bašára Asada od použití chemických zbraní a proto by Kongres měl pokračovat v ostrém kursu proti syrskému prezidentovi.

Osádky ruských lodí ve Středozemním moři provedly cvičení

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Osádky plavidel operačního uskupení ruského válečného námořnictva ve Středozemním moři v úterý provedly výcvik zaměřený na možné započetí bojových operací u břehů Sýrie.

Úplný algoritmus bojových činností zahrnoval tak spojení, protivzdušnou a protilodní obranu celého uskupení i jednotlivých lodí a zaměřil se obzvláště na obranu proti podvodním diverzantům.

Mezitím v hlavním štábu námořnictva v Petrohradě mají za to, že k námořním bojům u břehů Sýrie nedojde, protože Syřané v podstatě nemají na čem bojovat.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Human Rights Watch: Důkazy silně naznačují, že chemický útok spáchal Assad

10. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Konstatuje to zpráva americké organizace Human Rights Watch, založená na výpovědích svědků a zdravotníků a na analýze použitých zbraní, které, jak tvrdí Human Rights Watch, byly typem, jaký používá syrská armáda. Zpráva uvádí, že je nemožné říci, kolik lidí bylo usmrceno, ale v jedné čtvrti bylo více než 700 mrtvých a organizace Lékaři bez hranic uvedla, že nejméně 3600 osob bylo ošetřeno pro příznaky spojené s vystavením neurotoxinům.

Český helsinský výbor: Stav lidských práv v České republice se rapidně zhoršuje

10. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva ČHV ke Zprávě o stavu lidských práv v ČR za rok 2012

Praha 10. září 2013 - Český helsinský výbor (ČHV), který monitoruje dodržování lidských práv v ČR, vydává již po devatenácté Zprávu o stavu lidských práv v České republice. ČHV je jedinou organizací v ČR, která vydává tuto zprávu pravidelně již od roku 1994.

"Zpráva o stavu lidských práv zpracovává řadu nejzávažnějších témat, která jsou pro dané období z hlediska ochrany základních lidských práv a svobod specifická. V právním státě jsou ochrana lidských práv a kvalita justičního systému jedním z nejdůležitějších principů. Tato zpráva má komplexně zachytit problematiku dodržování lidských práv za dané období," uvádí ředitelka Českého helsinského výboru, Markéta Kovaříková.

Dokument obsahuje tato témata: diskriminace, problematika hate crime, vězeňství, policie, svoboda slova, sociální práva, sociální bydlení, protiústavní a populistické předpisy, postavení Romů v České republice, práva dětí, žen, seniorů, osob se zdravotním postižením, pacientů, sexuálních menšin, cizinci a problematika extradic.

Polští antikomunisté protestují proti prodeji triček s Che Guevarou

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Patnáct set polských přispěvatelů protestovalo na webu prodejce oděvů C&A proti "propagaci komunistického vraha" Che Guevary. Zasypali stránku firmy nelibými komentáři. Telefovali na infolinku a sypali ze sebe urážky. Nakonec si vynutili stažení triček s portrétem argentinského revolucionáře z prodeje. Akci - bojkot C&A - zorganizovala málo známá pravicová stránka na sociální síti Facebook nazvaná "Velké Polsko - boj proti komunismu".

Guevarovi se připisuje odpovědnost za 10 000 poprav a bezprostředně v důsledku jeho jednání mělo zahynout 800 - 1700 osob.

Podrobnosti v polštině: ZDE

Obamův darebácký stát porušuje všechny zákony, jejichž dodržování vyžaduje od jiných zemí

10. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Po dobu 67 let odmítají americké vlády zreformovat Radu bezpečnosti OSN. Obhajují systém, který poskytuje pěti státům veto nad světovými záležitostmi, zatímco ostatní země jen bezmocně přihlížejí. Spojené státy zneužívají moci a důvěry, které se jim dostalo. Spolupracují s ostatními čtyřmi trvalými členy Rady bezpečnosti OSN, s Británií, Ruskem, Čínou a Francií na koloniálním rozdělení světa, jehož prostřednictvím mohou tyto státy realizovat své vlastní zkorumpované zájmy na úkor míru a světové spravedlnosti, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Čeští voliči se nepoučili?

10. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Dívám se na volební model, zveřejněný Českou televizí, a žasnu, že se do Sněmovny údajně mohou dostat místo jedné nové strany z minulých voleb, totiž Věcí veřejných, hned tři nové strany. Poučení z osudu VV neproběhlo?

Prokletím českých vlád po mnoho let je slabá sněmovní většina, různé přeběhlictví a nestabilita stran, což vede k nutnosti si poslance různě kupovat, neboť vláda je vydána na pospas jednotlivcům. Tohle prostředí výrazně upřednostňuje cynické dealy bez ohledu na veřejný zájem, protože veřejnost je z kola ven se skončením voleb a hřiště je dáno již jen zákulisními dohodami, kde vůbec není jasné, kdo hraje vlastně za čí zájmy, kromě toho, že ty zájmy jsou soukromé (od černého obchodu s lihem přes exekutory a hazard po solární byznys atd.).

Princip velkého psa

10. 9. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

Pokud se pamatuji, výrok "dluhy se nemusejí splácet" je připisován Jiřímu Paroubkovi. Možná to myslel jinak, ale media si vykrojila přesně tolik, aby to stačilo k diskreditaci tohoto politika a pokud možno celé sociální demokracie.

S malou změnou, která nikterak nevede ke splácení, lze říct, že jakmile dosáhne dluh určité výše, je nesplatitelný. V osobní rovině existuje hranice daná empirickým pozorováním: Na úrovni sto miliónu je jedno, jestli je máte, nebo dlužíte.

Nezměnila pětku synovi pana podnikatele za lepší známku

10. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jsem učitelka v důchodu, píše Květoslava Šedivá. Převážně jsem učila učně a práce mě bavila. Už v roce 1995 se začaly vytvářet velké rozdíly mezi žáky. Líbil se mi váš článek "Odposlechnuto na cestách". Také já jsem v autobuse MHD vyslechla rozhovor mezi dvěma gymnazisty. Bavili se o tom, že nemají na pivo. Pak padl návrh,že vykradou pár aut a zajdou do zastavárny.

Já sama jsem byla svědkem, kdy učitelka neopravila pětku z němčiny u žáka pana podnikatele a dostala výpověď na hodinu. Mně se pak stalo to, že jsem si pozvala tatínka do školy, protože jeho syn chodil kouřit a chodil pozdě do vyučování. Tatínek věřil synovi, na mě si šel stěžovat a dostala jsem výpověď také.

Unesený Belgičan: Nebyla to Asadova vláda, kdo použil sarin

10. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Belgický učitel Pierre Piccinin, unesený v Sýrii v dubnu a propuštěný neděli spolu s italským novinářem Domenicem Quiricem, tvrdí, že má důkazy o tom, že jsou syrští povstalci, kteří v konfliktu používá chemické zbraně.

"Je morální povinností tohhle sdělit. Není to vláda Bašára Asada, kdo použil plyn nebo něco jiného na předměstí Damašku," říká v rozhovoru pro RTL Piccinin, který od května 2012 podporoval povstalce ze Svobodné syrské armády.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

Malé zamyšlení nad nadcházejícími volbami

10. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Po tři roky se vládnoucí garnitura asociálních psychopatů podporovaná a při životě udržovaná parlamentní většinou lidem vysmívala doslova do očí, po satisících je hnala do nemocí a bídy, dále tunelovala a rozkrádala stát.Věru "důstojní" pokračovatelé parlamentní squadry předchozí... Po úpadkové vládě "chlapa s gulama" řada lidí doufala, že po "politicích 4. cenové skupiny" snad nastoupí ti alespoň o něco lepší. Byl to ale opět omyl. Tak jak se majetek a skutečná moc spolu s ním stěhovala do zahraničí, a doma "u nás" pak do rukou pochybných kmotrů - dohlížejících na tu "jedinou správnou pravicovou vývojovou trajektorii" u nás, tak pro udržení zdání národní legitimity v ČR stačily už i jen "vláda a parlament 5., ba i nižší cenové skupiny"..., píše Martin Míček.

Syrská krize: Jak jsou rozdány karty uvnitř amerického establishmentu?

10. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

S jistým zjednodušením lze popsat nejméně čtyři různé pozice ohledně intervence v Sýrii uvnitř současného amerického establishmentu. Pro přehlednost by se daly označit jako umírnění, bezradní-spíše umírnění, spíše militantní a jestřábi. Pokud se tedy píše o tom, jaké stanovisko zaujímají "Spojené státy" k té či oné aktuální otázce spojené s intervencí, je vždy třeba si všimnout, kdo právě hovoří, jaké jsou jeho zájmy, jak pevně se drží svých prohlášení a jaká je relativní váha jeho názorů v poměru k těm ostatním.

Senát USA přepisuje rezoluci o Sýrii. Počítá s určitou rolí OSN, ultimátem Radě bezpečnosti, jíž diktuje obsah rezoluce, a ultimátem Asadovi

10. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Senátoři obou stran přepisují rezoluci horní komory Kongresu autorizující použití síly vůči Sýrii. Má obsahovat dodatek, který by vymáhal poslední návrh Moskvy a zahrnoval větší roli Rady bezpečnosti OSN. Návrh poskytuje RB OSN relativně krátký čas na schválení rezoluce, která bude požadovat, aby se Sýrie vzdala chemických zbraní a předala je mezinárodním silám ke zničení. O něco delší lhůtu by měla Sýrie k naplnění mandátu - a mezinárodní společenství k ověření. Zatím nejsou jasné konkrétní časové parametry. Rezoluce RB OSN by měla stanovit proces inspekcí ověřujících plnění rezoluce. Inspektoři mají mít neomezený přístup ke všem skladům chemických zbraní a úplnou svobodu pohybu na území Sýrie. Asad by měl podniknout bezprostřední kroky k předání zbraní pod mezinárodní dohled. Na každý krok budou stanoveny lhůty.

Pokud administrativa zjistí, že některé z těchto podmínek nebyly splněny, ruský plán bude považován za neúčinný a Obama bude mít pravomoc nařídit okamžitý útok.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Odposlechnuto na cestách

9. 9. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 1 minuta

V pátek jsem jel vlakem a byl nucen vyslechnout rozhovor tří gymnazistů sedících opodál. Z rozhovoru vyplynulo, že jsou v posledním závěrečném ročníku.

Pokusím se o volný přepis vysloveného.

První: Včera na mě ta kráva Válková vybalila četbu. Jako prej co jsem čet z povinný (kráva Válková bude pravděpodobně češtinářka oněch tří vejlupků, skutečné jméno učitelčino jsem nahradil vymyšleným, abych zmíněné učitelce nepochroumal profil).

Druhý a Třetí: Haha, kráva, cos jí řek?

První: No něco jsem si vymyslel. Jako že jsem čet, to jako jo.

Syrský prezident Assad nenařídil útok chemickými zbraněmi, píše německý tisk

9. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Syrský prezident Bashar al-Assad nenařídil osobně útok chemickými zbraněmi na oblasti nedaleko Damašku, k němuž došlo 21. srpna a kvůli němuž chtějí Spojené státy na Assada vojensky zaútočit. Assad během celé řady minulých měsíců opakovaně blokovat četné žádosti svých vojenských velitelů, kteří chtěli použít chemických zbraní proti vzbouřencům. Uvedl to německý deník, který citoval nejmenované vysoké německé výzvědné zdroje.

Volební kalkulačka opět radí, koho volit. Minule ji použil každý pátý volič

9. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Praha, 9. 9. 2013 -- Která politická strana má nejpodobnější názory jako vy? A kteří poslanci hlasovali ve Sněmovně stejně, jako byste hlasovali vy? Na tyto otázky odpovídá Volební kalkulačka, internetový test porovnávající názory voliče s názory stran. Dnes ji spustilo sdružení KohoVolit.eu. Před prezidentskými volbami na jaře 2013 ji použil více než 1 milion voličů.

Záminka k válce se rozpadá, hledejme jinou

9. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Potvrzují se předchozí zprávy z méně kredibilních zdrojů, podle nichž Rusko navrhlo, aby syrské chemické zbraně byly postaveny pod globální kontrolu a tím se zabránilo válce. Americká administrativa, jejíž původní záminka k válce se každým dnem viditelněji rozpadá, stejně jako vycházejí najevo vazby proponentů útoku na lobby syrských povstalců a izraelskou lobby, reaguje tak, jak se dalo očekávat: Asad teď dostal týdenní ultimátum, aby se vzdal veškerých chemických zbraní. Americký ministr zahraničí John Kerry ale okamžitě dal najevo, že se nejedná o seriózní nabídku mírového řešení. A také jí bezpochyby není.

V první řadě je nutné se informovat!

9. 9. 2013 / Ondřej Hausenblas

čas čtení 4 minuty

K příspěvku pana Štěpána Chába ("Škola, ač je to paradox, vychovává blbce", BL 5.9.2013) by asi nebylo co dodávat, protože jeho nářek nad chybami české školy je tak univerzální, že nenechává ani škvíru k proniknutí nějakého nápadu, co s tím tedy dělat.

Ale něco se dělat dá a má: v první řadě se informovat! Tvrdím, že když vás kňourání nebo klení nad českým školství začne přemáhat, máte zkusit se víc dozvědět, víc se sami naučit o tom, nad čím hořekujete. Je dost pravděpodobné, že vám pak něco dojde.

Konec českého snu

9. 9. 2013 / Jan Mertl

čas čtení 2 minuty

Sametová revoluce slibovala svobodu, rovnost příležitostí, ekonomický i sociální rozvoj. Srovnejme si její výsledky s novoročním projevem V. Havla z roku 1990 a tam přítomnými ambicemi -- jsou tristní. Na Britských listech byla publikována řada textů naznačujících cesty k nápravě -- bezvýsledně, protože není ochota po nich jít. A předvolební období situaci jen zhorší, protože primitivní antikomunismus pravice ani dílčí kroky levice nic neřeší. Odvrhli jsme komunismus a místo něj máme podmínky, z nichž kdysi vzešel.

29091

Něco pro Dominika Duku

9. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Občas se během svého současného pobytu v Bostonu ve volném čase zajedu podívat červenou linkou zdejšího metra do sousední Cambridge do parků kampusů Harvardovy univerzity (jiný kampus, totiž kampus Harvard Medical School s fakultními nemocnicemi, leží naopak v Bostonu v Longwood Medical and Academic Area). Hned poprvé jsem si všiml té zvláštnosti, že na unitářském kostele visí duhová vlajka, která bývá normálně vlajkou leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT).

Krédo politiků v Česku?

9. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

Stranický systém a volby v Česku dostávají na vrcholné politické posty většinou stejné typy osob. Bez rozdílu stranické příslušnosti jsou do popředí vynášeny především odpudivé typy. Nebude to asi slušné takhle říct, z mnohých ale ta arogantní povýšenost je patrná na první pohled. Jinak tomu ale snad ani být nemůže, neboť různé úrovně ve společnosti jsou něco jako spojené nádoby. Jestliže kupříkladu na gymnáziu jsou v maturitních ročnících takoví blbečci, jak popisuje text "Odposlechnuto na cestách", musí tam být i stejně blbí učitelé, kteří je nechali tak daleko dojít.

K VOLBÁM:

Kultura na odpis aneb Za co (ne)má cenu bojovat

9. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Jsou resorty, jejichž náplň do značné míry vylučuje v devadesátých letech omílanou poučku (především V. Klausem), že vše vyřeší trh. Například v dopravě, v oblasti životního prostředí či v kultuře trh celou řadu věcí nevyřeší -- a pokud ano, princip maximalizace zisku se nutně někde negativně podepíše.

Další analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38563