Volební kalkulačka opět radí, koho volit. Minule ji použil každý pátý volič

9. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Praha, 9. 9. 2013 -- Která politická strana má nejpodobnější názory jako vy? A kteří poslanci hlasovali ve Sněmovně stejně, jako byste hlasovali vy? Na tyto otázky odpovídá Volební kalkulačka, internetový test porovnávající názory voliče s názory stran. Dnes ji spustilo sdružení KohoVolit.eu. Před prezidentskými volbami na jaře 2013 ji použil více než 1 milion voličů.

"Pro letošní předčasné volby jsme připravili hned dvě kalkulačky. Dnes spouštíme tzv. inventuru hlasování. V ní si voliči mohou vyzkoušet hlasování o 36 nejdůležitějších zákonech, které poslanci projednávali v uplynulém volebním období. Následně se dozví, kdo je ve Sněmovně nejlépe zastupoval," představil projekt matematik a tvůrce Volební kalkulačky Michal Škop.

Druhou volební kalkulačkou je názorový test. Ten porovnává názory voliče a všech kandidujících stran na řadu důležitých otázek od daní přes zdravotnictví až po boj proti korupci. Tuto volební kalkulačku spustí sdružení podle Michala Škopa 25. září.

Volební kalkulačka je nejúspěšnější volební test v České republice. "Před loňskými prezidentskými volbami jsme zaznamenali 1,2 milionu unikátních uživatelů. To představuje každého pátého voliče," prohlásil Michal Škop. Tím se Česko přiblížilo západní Evropě, kde jsou tyto testy běžné. Například v Nizozemí si podobný test běžně vyzkouší přes 70 % voličů.

Velký zájem očekává sdružení i letos. "Kandiduje totiž množství nových stran a voliči často neznají jejich názory na řadu témat, jako je podpora podnikání, ochrana životního prostředí nebo třeba zákaz kouření v restauracích," uzavírá Michal Škop.

0
Vytisknout
15658

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2013