Írán déle než rok opakovaně varoval USA, že syrští povstalci mají chemické zbraně

10. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Podle diplomatické korespondence získané listem Christian Science Monitor Írán před více než rokem varoval Spojené státy, že extrémisté v řadách syrských povstalců disponují chemickými zbraněmi. Zároveň je žádal, ať vyšlou "bezprostřední a vážné varování" povstaleckým skupinám, aby tyto zbraně nepoužívaly.

Írán varoval USA od července 2012, že jako ten, kdo povstalce podporuje, ponesou zodpovědnost za nasazení chemických zbraní.

Ministr zahraničí Muhammad Džavád Zaríf během nedělní návštěvy Iráku podle státní Press TV prohlásil, že existuje mnoho důkazů o tom, že syrští povstalci disponují chemickými zbraněmi - a zároveň odmítl, že by syrská vláda tyto zbraně použila.

Dopis získaný redakcí CSM z Íránu je nedatovaný, pochází z letošního jara a zmiňuje předchozí zprávy z 18. července a 1. prosince 2012.

Americké ministerstvo zahraničí se k obsahu dopisu odmítá vyjádřit.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Power konstatovala, že Rusko a Írán na americkou žádost poslaly Asadovi varování, aby jeho jednotky v občanské válce nepoužívaly chemické zbraně.

Podle Zarífa Írán posílal přímá varování před chemickým útokem povstalců prostřednictvím švýcarského velvyslanectví v Teheránu, které zajišťuje americké zájmy v zemi. Povstalci podle nich dovážejí do Sýrie podomácku vyrobené chemické zbraně včetně sarinu a existuje nebezpečí, že je použijí.

Spojené státy prý na varování nikdy neodpověděly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8620

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2013