Něco pro Dominika Duku

9. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Občas se během svého současného pobytu v Bostonu ve volném čase zajedu podívat červenou linkou zdejšího metra do sousední Cambridge do parků kampusů Harvardovy univerzity (jiný kampus, totiž kampus Harvard Medical School s fakultními nemocnicemi, leží naopak v Bostonu v Longwood Medical and Academic Area). Hned poprvé jsem si všiml té zvláštnosti, že na unitářském kostele visí duhová vlajka, která bývá normálně vlajkou leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT).

Později jsem spatřil stejný duhový znak na kostele zdejších luteránů a baptistů, nikoli však na kostele katolickém. A když jsem si fotil luterskou duhu pod nápisem "Welcome, students", obrátila se na mne paní středního věku s tím, že ona je zde luterskou farářkou.

Proto jsem neváhal se zeptat, zda tyhle duhové vlajky opravdu znamenají podporu a vstřícnost zdejších křesťanů vůči LGBT lidem -- a bylo mi řečeno, že ano.

Je tedy možné, že jak vzdělání a osvěta budou pokračovat, brzy budou křesťané všude na světě, včetně katolíků, mít na svých kostelích aspoň pár dní v roce duhové vlajky jako symbol vstřícnosti vůči LGBT hnutí a vůči právům lidí, kteří byli po staletí křesťanskými církvemi považováni na základě odporných předsudků za méněcenné (podotýkám jenom, že v americkém státě Massachusetts, jehož je Boston hlavním městem, mohou gayové a lesby uzavřít plnohodnotné manželství zcela rovné manželství heterosexuálnímu už od roku 2004).

Same-sex marriage in Massachusetts

0
Vytisknout
12056

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2013