Po osvobození od povstalců: syrská revoluce už není laická, demokratická

9. 9. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta

Dnes krátce po půlnoci přiletěl do Říma Domenico Quirico, zpravodaj turínského deníku La Stampa, který žil pět měsíců v zajetí skupiny syrských povstalců spolu s belgickým historikem a politologem Pierre Piccinin da Prata.

V zajetí zůstává jezuita Paolo Dall'Oglio, který už třicet let v Sýrii žil legálně, ale od února se zdržoval v zemi přes snahu Asadova režimu ho vyhostit. Navzdory tomu, že podporoval revoluci, skupina povstalců ho 27. července stejně zadržela.

Hned po příletu do Říma čelil Quirico dotazům davu kolegů novinářů a v přímém televizním přenosu odpověděl kromě jiného: "Vy přece víte, že jsem se pokusil informovat o syrské revoluci a o lidském utrpení, které ji doprovází. Snad mě revoluce poněkud zradila. Pravděpodobně už to není tatáž revoluce, kterou jsem potkal před dvěma lety v Aleppu -- revoluce laická, demokratická. Stala se něco jiného: něco velmi nebezpečného, velmi složitého, o čem bude snad nutno ještě přemýšlet."

Na další dotaz pak charakterizoval povstalce i svou izolaci od světa: "Je tomu, jako kdybych pobýval pět měsíců na Marsu. Zjistil jsem, že mí Marťané jsou velmi zlomyslní a zlí."

Záznam prvních Quiricových slov po příletu na stránkách televize RAI ZDE

0
Vytisknout
11431

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2013