Bolivijský prezident pohrozil, že zruší americké velvyslanectví ve své zemi

5. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Bolivijský prezident Evo Morales varoval, že možná zruší americké velvyslanectví v Bolivii. Levicoví představitelé řady jihoamerických států ho podpořili při jeho protestech ohledně "únosu" jeho prezidentského speciálu do Vídně při návratu z energetické konference v Moskvě.

Morales znovu obvinil Washington, že vyvinul nátlak na evropské země, aby v úterý zakázaly jeho letadlu přelet přes své území. To, že jeho letadlo muselo přistát ve Vídni, charakterizoval jako porušení mezinárodního práva.

"Jednotni porazíme americký imperialismus. Pokud to bude nutné, uzavřeme americké velvyslanectví," řekl Morales ve čtvrtek na schůzce s vedoucími představiteli Venezuely, Ekvádoru, Argentiny a Urguaye v Cochabambě v Bolívii. "Americké velvyslanectví nepotřebujeme." Závěrem tohoto summitu bylo vydáno prohlášení, které požaduje vysvětlení od Francie, Portugalska, Itálie a Španělska. O Spojených státech se prohlášení nezmiňuje.

"Evropa porušila všechna pravidla hry," řekl venezuelský prezident Nicolas Maduro. "Přicestovali jsme, abychom sdělili prezidentu Evo Moralesovi, že s námi může počítat. Ten, kdo se chce prát s Bolivií, se tím bude prát i s Venezuelou." Maduro dodal, že mu sdělil nejmenovaný evropský ministr, že za zákazem přeletu pro bolivijský prezidentský speciál byla CIA.

"Už nejsme kolonie," řekl uruguajský prezident José Mujica. "Zasloužíme si respekt a když je jedna z našich vlád uražena, pociťujeme urážku po celé Latinské Americe."

Argentinská prezidentka Cristina Fernandez zdůraznila, že si Jihoameričané cení své svobody poté, co získali v 19. století nezávislost na Evropě a poté, co přežili dvacáté století, kdy Washington podporoval v Jižní Americe represivní režimy. Požadovala omluvu za to, že bylo Moralesovo letadlo donuceno přistát ve Vídni.

Morales řekl, že když jeho letadlo stálo ve Vídni, dorazil k jeho letadlu španělský velvyslanec v Rakousku se dvěma zaměstnanci svého velvyslanectví a dožadoval se toho, aby mohli provést prohlídku letadla. Morales to odmítl. Naléhal na evropské státy, aby se "osvobodily" od Spojených států. "Spojené státy zneužívají svého agenta (Snowdena) a prezidenta (Bolivie) k tomu, aby zastrašovaly celý region."

Francie se bolivijské vládě omluvila. Avšak Morales zdůraznil, že "omluvy nestačí, protože je nutno respektovat stav mezinárodních dohod."

Španělský ministr zahraničí Jose Manuel Garcia-Margallo řekl, že jeho země nezabránila Moralesovi přistát na španělském území.

Uprostřed napětí zrušilo americké velvyslanectví v La Pazu zrušilo oslavy amerického Dne nezávislosti, které byly plánovány na čtvrtek.

V městě Santa Cruz na východě země namalovali aktivisté sympatizující s bolivijskou vládou hesla na dveře amerického konzulátu.

Bolivie uvedla, že si povolá na kobereček francouzského a italského velvyslance a portugalského konzula a bude požadovat vysvětlení.

Summitu se nezúčastnili prezidenti z Kolumbie, Chile a Peru, které mají silné vazby na USA. Brazílii zastupoval Marco Aurelio Garcia, vysoký mezinárodní poradce prezidentky Dilmuy Rouseffové. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos řekl v úterý, že Moralese podporuje, ale požádal ostatní politiky, aby zachovali klid a vyhnuli se eskalaci konfliktu mezi Jižní Amerikou a Evropskou unií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8540

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013