Záhady kolem kauzy Snowden

4. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý zaměstnanec zpravodajské služby NSA Edward Snowden dorazil do Moskvy letem společnosti Aeroflot 23. června, ale od té doby se na veřejnosti neobjevil. Není jasné, jak se mu daří a jaké má plány. Má se za to, že se nachází vtranzitní zóně letiště aje polapen v právní pasti, když USA zrušily jeho pas. Ale kromě toho existují ještě další nejasnosti kolem jeho kauzy.

Proč opustil Hongkong? Má se za to, že ho místní úřady přesvědčily k odletu a naznačovaly, že jinou možnost nemá, protože mu hrozí zadržení a vydání do USA.

Proč odletěl do Ruska? Prezident Vladimir Putin útočí na USA, které obviňuje, že se snaží dominovat v globálních záležitostech, a jeho mluvčí oznámil, že Moskva zváží udělení azylu. Proto mohl Snowden pohlížet na Rusko jako na bezpečnou zemi.

Kde se teď Snowden nachází? Podle Putina vtranzitní zóně letiště Šeremetěvo a nepřekročil ruskou hranici. Ekvádorský prezident Rafael Correa sdělil agentuře AP, že moskevský velvyslanec se se Snowdenem jednou setkal, nicméně hordy novinářů v okolí Šeremetěva Snowdena od příletu ani jednou neviděly. Někteří experti jsou přesvědčeni, že Snowden je v rukou ruských zpravodajských služeb, které se z něj snaží dostat, co ví. Putin to popírá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11502

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013