Rupert Murdoch kvůli policejnímu vyšetřování zuří, omezuje spolupráci

4. 7. 2013

čas čtení 1 minuta



Ačkoliv se mediální magnát Rupert Murdoch na veřejnosti tváří, jako by litoval svého angažmá v korupční kauze, Channel 4 News se podařilo zjistit, že jeho skutečný postoj je značně odlišný. Nahrávka z března letošního roku získaná investigativním webem Exaro ukazuje, že dvaaosmdesátiletý magnát zuří na policii a tvrdí, že vyšetřování korupce státních představitelů bylo zveličeno.

Magnát s majetkem v hodnotě třiceti miliard dolarů hovořil k sálu plnému novinářů listu Sun, zejména k těm, kdo byli zatčeni v souvislosti s uplácením státních představitelů, včetně policistů, kvůli poskytování informací. Nepřekvapí, že někteří z nich se rozhodli projev tajně nahrát.

Podle Murdocha policie jedná zbytečně represívně, zavírá vvlastní nevinné lidi a údajně vyřadí všechny noviny z provozu.

Murdochův list News of the World, kdysi drahokam mediální koruně, přestal vycházet v červenci 2011 kvůli podezření z odposlouchávání telefonů.

Na zhruba třičtvrtěhodinovém záznamu je zachyceno, jak Murdoch opakovaně obviňuje policii z nekompetence. Je prý "neuvěřitelně pomalá" a on prý nevěří ničemu z toho, co tvrdí. Zároveň bagatelizuje korupční kauzu, kterou policie šetří a naznačuje, že usvědčeným ze všech sil pomůže.

Navzdory protestům se zdá, že Murdoch policii vlastně sám pomohl založením vnitřní Komise pro management a standardy (MSC) a teď toho lituje. Mezitím MSC už po celé měsíce neposkytla policii žádné nové informace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7971

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013