Situace v Egyptě stručně v bodech

4. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

  • Včera vypršelo armádní ultimátum, poté byl prezident Mursí patrně sesazen armádou a ta začala uskutečňovat svůj plán pro přechodné období. Zůstává pouze malá pravděpodobnost varianty, že po demonstraci síly Mursí nakonec přece jen ustoupí.
  • Podle listu Al-Masrí al-Júm představitelé Muslimského bratrstva a strany Wasat nesmějí opustit zemi a pravděpodobně na to dohlíží zpravodajská služba. Podle AFP z nařízení egyptských bezpečnostních sil nesmí vycestovat prezident Mursí, hlava Muslimského bratrstva Badie a jeho zástupce a hlavní sponzor organizace al-Šater. Není jisté, zda je tato informace správná.
  • Před vypršením ultimáta Mursí naposledy odmítl plán armády a místo něj nabídl rozpuštění vlády, sestavení přechodné koaliční vlády a novelizaci ústavy. Muslimské bratrstvo oznámilo "puč" v okamžiku, kdy Mursí dosud pracoval ve štábu Prezidentské gardy, kde se zdržuje několik posledních dní. Al-Arabíja informovala, že byl z tohoto objektu odvezen armádou, nicméně zpráva je zatím nepotvrzená.
  • Al-Ahrám přinesl zprávu, že je armáda rozmisťována v centrech podpory Mursího. Jedná se například o univerzitu v Gíze či mešitu Rabá al-Adavíja.
  • Rozmístění armády a zprávyo domácím vězení Mursího jsou symptomatické, není však dosud zcela jasné, jak celá věc dopadne. Pokud skutečně nedojde k dohodě, Muslimské bratrstvo patrně zahájí kampaň občanské neposlušnosti a to povede k pokračování násilí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8288

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013