Státní pirátství v evropském vzdušném prostoru

3. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Bolívie reagovala zuřivě, že prezidentský speciál, jímž se vracel do vlasti z konference v Moskvě bolivijský prezident Evo Morales byl donucen přistát ve Vídni, protože Amerika podezřívala, že je na palubě i americký whistleblower Edward Snowden.

Francie a Portugalsko jsou obviňovány, že odebraly bolivijskému prezidentskému speciálu právo přeletu přes své výsostné území v důsledku nátlaku USA.

Činitelé v Rakousku i v Bolívii sdělili, že Snowden v letadle nebyl. Bolivijský ministr zahraničí David Choquehuanca zdůraznil: "Nevíme, kdo si vymyslel tuto lež. Chceme před mezinárodním společenstvím odsoudit tuto nespravedlnost, která se stala letadlu prezidenta Evo Moralese."

Středa 3.7. 11.20: Francie a Španělsko nyní tvrdí, že prý přelet Moralesovu speciálu přes jejich území nezakázaly. Deník Guardian má však z Holandska nahrávku rozhovoru bolivijského pilota letadla s leteckými dispečery, z které možná vyplývá, že Bolivijci v letadle důvodně usoudili, že zákaz přeletu byl vydán. Podrobnosti rozvíjející se zuřivé kontroverze v angličtině ZDE

Na půlnoční tiskové konferenci uvedl bolivijský viceprezident Alvaro Garcia, že Itálie a Španělsko také odepřely prezidentskému speciálu povolení přeletu přes své území. Garcia uvedl, že Morales byl "unesen imperialismem" v Evropě.

"Velvyslanec Španělska v Rakousku nás právě informoval, že nemáme svolení přeletět přes španělské území a že ve středu v 9 hodin ráno se s námi znovu spojí," řekl ministr obrany Ruben Saavedra.

Choquehuanca předtím řekl reportérům, že Portugalsko a Francie také náhle zrušily svolení k přeletu pro bolivijský prezidentský speciál. "Řekli, že je to z technických důvodů, ale pak jsme zjistili, že existují určitá nepotvrzená podezření, že v letadle je pan Snowden."

Choquehuanca uvedl v prohlášení, že poté, co Francie a Portugalsko zrušily oprávnění k přeletu, španělská vláda svolila, aby letadlo doplnilo na španělském území své pohonné hmoty. Ze Španělska letadlo letělo do Vídně. Choquehuanca zdůraznil, že rozhodnutí Francie a Portugalska "ohrozilo život bolivijského prezidenta".

Saavedra, který byl v letadle, zdůraznil: "Toto je nepřátelský akt amerického ministerstva zahraničí, které zneužilo různé evropské vlády."

Později uvedl, že Francie a Portugalsko změnily svůj názor a bolivijskému letadlu povolily let přes jejich území, avšak Itálie a Španělsko ho stále nepovolily.

"Dvě země změnily svůj postoj, nejprve Francie a teď i Portugalsko," řekl Saavedra. "Trpělivě budeme usilovat o řešení záporného postoje Itálie a Španělska, podle mezinárodních norem."

Morales byl ve středu ráno na letišti ve Vídni a debatoval s posádkou svého letadla, kudy by se letadlo snad mohlo vrátit do Bolívie.

Morales řekl předtím v televizním interview v Moskvě, že Bolívie zaujme vstřícný postoj k Snowdenově žádosti o azyl. Snowden však Bolívii dosud o azyl nepožádal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11533

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013