Egyptská armáda plánuje, co po Mursím

3. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Egyptská armáda zpracovává plány na odstranění prezidenta Muhammada Mursího a zrušení ústavy, poté co dnes vyprší ultimátum, které dala znepřátelným stranám politického konfliktu.

Desetitisíce příznivců prezidenta, který byl zvolen v prvních svobodných demokratických volbách, vyšly do ulic několika měst a střetly se s opozicí. Jedná se vesměs o členy Muslimského bratrstva, z jehož řad Mursí vzešel. Statisíce až miliony lidí v minulých dnech protestovaly proti prezidentovi a žádali jeho rezignaci kvůli stížnostem na loňské volby a způsob, jímž prezident řídí zemi.

Armáda je v pohotovosti kvůli potenciální občanské válce. Během úterka v Káhiře zahynulo sedm osob a po cellé zemi byly stovky lidí zraněny.

Mursí odmítá požadavky ze strany ozbrojených sil, aby se buď během 48 hodin rozdělil o moc, nebo bude svržen. Hodlá se držet svého plánu a spoléhá na podporu USA.

Zdá se ovšem, že jeho čas se krátí, protože liberální představitelé s ním odmítají jednat.

Vojenské zdroje sdělily agentuře Reuters, že pokud politici nevyřeší krizi do středy 17:00 místního času, mají generálové připraven vlastní postup, který může být lehce modifikován po konzultacích se spolupracujícími politickými stranami.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8818

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013