Egypt: Druhá revoluce za poslední dva roky svrhla prezidenta Mursího

4. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Polarizovaný Egypt čelí nejkritičtější etapě svého porevolučního života. Egyptská armáda svrhla zvoleného prezidenta Muhammada Mursího a oznámila konání nových voleb. Prezidentský úřad to označil za "kompletní puč".

Šéf armády generál Abdal-Fatah al-Sisi oznámil, že suspendoval ústavu a ve čtvrtek bude jmenovat předsedu ústavního soudu Adliho Mansúra dočasným prezidentem. Nedlouho poté se budou konat nové prezidentské a parlamentní volby a bude jmenována prozatímní vláda.

Mursí byl oficiálně svržen ve středu v 19 hodin. Byli zatčeni šéf strany Muslimské bratrstvo a jeho zástupce. Zatykače byly vydány i na další 300 členů Muslimského bratrstva.

Nejméně 14 lidí bylo usmrceno při potyčkách mezi Mursího stoupenci a odpůrci. Sisi prezentuje puč jako splnění lidové vůle. Ke svržení Mursího došlo po řadě dnů obrovských demonstrací proti Mursího vládě.

"Vybudujeme egyptskou společnost, která je silná a stabilní a nebude vylučovat žádného ze svých synů," řekl. Svržení Mursího bylo přijato s nadšením na náměstí Tahrír a oslavovalo se do noci. V jižní Káhiře se však konalo shromáždění na podporu Mursího, kde se skandovalo "Pryč s vojenskou vládou." Sekularističtí Egypťané obviňují Mursího, že prováděl autokratickou politiku, která nevytvořila konsensus, ale islamisté zuří, že první demokraticky zvolený egyptský prezident byl svržen po pouhém roce ve funkci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6015

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013