Lobbisté ohrožují německou demokracii

26. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Dary do stranických pokladen, korupce mezi poslanci, boční výdělky - lobbisté mají v Německu příliš velký vliv, podrývají demokracii. Konstatuje to zpráva neziskové organizace LobbyControl.

Najít případy lobbování není těžké. Existují ministerští náměstci, kteří pobírají lukrativní výdělky v automobilovém průmyslu, poslanci sedící za tučné odměny ve správních radách obchodních sdružení, nebo politické strany, které přijímají pouze malé individuální dary, takže nemusejí zveřejňovat, kdo za nimi stojí.

V Berlíně působí pět až šest tisíc lobbistů. Neexistují přesné údaje o tom, kde má které uskupení jaký vliv, nebo jak velké částky jsou ve hře. Proto organizace jako Transparency International nebo LobbyControl prosazují povinnou registraci lobbistů. V současnosti existují pouze dobrovolně vytvořené seznamy ze 70. let, které jsou pochopitelně k ničemu.

Chybějící registr lobbistů je však pouze jedním z mnoha problémů, které LobbyControl v Německu odhalila. Především současná vládnoucí koalice křesťanských demokratů, křesťanských sociálů a liberálů neudělala pro omezení lobbingu vůbec nic.

Nejde o to vyhmátnout jednotlivé případy, ale nastavit pravidla a regulovat lobbistické aktivity. Zpráva za rok 2013 uvádí, že v politickém lobbingu je často zohledňován více soukromý zisk než veřejné blaho. Pluralistický ideál vyváženého zastoupení zájmů se změnil v iluzi a demokracii hrozí, že se stane nesmyslnou fasádou, za níž ve skutečnosti dominují elitní uskupení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9853

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2013