Široké používání ochromujících zbraní britskou policií vyvolává rostoucí obavy

22. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Lidskoprávní aktivisté i politici vyjadřují obavy z masivního a potenciálně smrtícího používání elektrických ochromujících zbraní (taserů) ze strany policie. Minulý týden byl jednašedesátiletý nevidomý Colin Farmer zasažen taserem do zad, když policii kdosi ohlásil, že se neznámý muž pohybuje po aleji se samurajským mečem. Šlo přitom o Farmerovu slepeckou hůl.

Zásah vyšetřuje policejní inspekce, avšak policista zodpovědný za výstřel zůstává ve službě. Začátkem října byl dvaadvacetiletý James McCarthy čtyřikrát zasažen policií z Merseyside a utrpěl infarkt. Skončil v kritickém stavu v nemocnici. Také tento zásah policie se vyšetřuje.

Použití elektrošokové zbraně taseru v roce 2011 v Anglii vzrostlo o 45% a očekává se, že poroste dále. Vloni na následky zásahu zemřel sedmadvacetiletý Dale Burns. V USA, kde je taser používán běžně, již došlo ke stovkám úmrtí. V Británii bývalo použití taserů omezeno pouze na příslušníky speciálních ozbrojených zásahových jednotek, ale postupně se rozšiřuje i do běžných pořádkových jednotek.

Sophie Khan, advokátka firmy McMillan Williams, upozorňuje na případ, kdy byl psychicky nemocný muž na střeše zasažen taserem a křeče způsobily jeho pád z budovy. V Birminghamu byl údajně taserem zasažen handicapovaný muž poté, co nedokázal uposlechnout policejní výzvy a opustit invalidní vozík.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7476

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2012