dTest: Pstruzi z českých farem obsahují toxické látky

26. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Riziko v podobě nepovolených toxických látek - malachitové zeleně a krystalové violeti se může skrývat v pstruzích pocházejících z některých českých rybích farem. Testy časopisu dTest prokázaly jejich přítomnost hned ve třech zakoupených vzorcích.

Nález nepovolených látek může podle některých názorů svědčit o kontaminaci životního prostředí, ke kterému došlo jejich masivním využíváním v minulosti. Podle šéfredaktorky časopisu dTest Idy Rozové existuje i další varianta: "Nelze zcela vyloučit, že došlo k nelegálnímu používání nepovolených látek. Naše zjištění proto předáváme k dalšímu šetření Státní veterinární správě ČR."

Z celkem sedmnácti prověřených vzorků pstruha duhového byly nepovolené látky nalezeny ve třech z nich. Pstruzi z Rybářství Velké Meziříčí obsahovali leuko-formu malachitové zeleně. Malachitová zeleň dokáže účinně hubit parazity a zbavuje ryby plísní, současně má negativní účinky, a to nejen na ryby, ale potenciálně i na jejich konzumenty. Ida Rozová k výskytu nebezpečné látky uvádí: "U malachitové zeleně hovoří odborníci o potenciální genotoxicitě a kancerogenitě. Proto se u této látky, stejně jako u podobně působící krystalové violeti, stanovuje takzvaný rozhodovací limit, který činí 2 ug/kg."

Je-li uvedený limit překročen, neměli by být pstruzi uváděni na trh. K obojímu ovšem došlo u dalšího zakoupeného vzorku ze Pstruhařství Mlýny; pstruzi obsahovali 2,09 ug/kg krystalové violeti. Rozová k překročenému rozhodovacímu limitu nepovolené látky dodává: "Pokud by k nálezu došlo při veterinární kontrole, s největší pravděpodobností by zakázala uvedení pstruhů na trh a nařídila chov pod dozorem, dokud obsah nepovolené látky neklesne." Leuko-forma krystalové violeti se v množství nižším, než činí rozhodovací limit, vyskytovala i v pstruzích pocházejících z Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

0
Vytisknout
9336

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2012