Stává se Sýrie dějištěm americko-ruské války vedené přes prostředníky?

25. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Ruské státní firmy dodávají zbraně režimu. CIA údajně pomáhá identifikovat adresáty zbraní poskytovaných cizími zeměmi opozičním silám. Ale tohle není Studená válka. To je syrská současnost.

Ve čtvrtek se objevila zpráva, že v jižním Turecku byl nasazen malý počet důstojníků CIA, aby pomáhal americkým spojencům s těžkým úkolem rozhodnout, která část syrských povstalců  by měla dostat zbraně pro boj proti armádě loajální syrskému prezidentu Bašáru Asadovi.

Moskva, která je dlouhodobým syrským spojencem, po léta poskytuje zemi těžkou výzbroj. Zůstává nejasné, zda se ruští představitelé podřídí západnímu tlaku a ukonči tyto dodávky, když více než rok trvající válka s 14 000 obětí pokračuje. 

Mluvčí CIA se odmítl přímo vyjádřit k tvrzení, že personál agentury pomáhá identifikovat jednotlivé frakce povstalců, aby zajistil, že zbraně nepadnou do rukou al-Kájdy. Nepopřel však ani, že k tomu již dochází; řekl jen, že původní zpráva o tom obsahuje nepřesnosti. 

Zdroj z opozice tvrdí, že zbraně jsou dodávány regionálními spojenci Washingtonu, jako je Saúdská Arábie. A co více, "sledujeme změnu ruské pozice". 

Řada lidí ve Washingtonu se stále více obává rostoucího napětí mezi USA a Ruskem. 

Republikánský šéf výboru pro ozbrojené síly Sněmovny reprezentantů Howard "Buck" McKeon na otázku, zda se syrský konflikt mění ve válku mezi Washingtonem a Moskvou vedenou přes prostředníky, odpověděl: "Nepochybně se to vyvíjí tímto směrem." Zároveň vyjádřil obavu z takové války a vyzval prezidenta Baracka Obamu, aby objasnil americké cíle v Sýrii. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10060

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2012