Německý export roste. Je tažen poptávkou mimo EU, zejména mimo eurozónu

10. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý export v únoru rostl již druhý měsíc v řadě. Ukazují to dnes zveřejněné oficiální údaje, podle nichž má pro největší evropskou ekonomiku stále větší význam poptávka mimo zadluženou eurozónu. Zásadní význam má export do USA, Británie a Číny. Nově dochází rovněž k částečnému oživení domácí poptávky.

Německo podle Spolkového statistického úřadu vyvezlo zboží a služby v hodnotě 91,3 miliardy euro, takže export vzrostl o 1,6%. Vzrostly i dovozy, a to o 3,9%, a také zde byl zaznamenán růst již druhý měsíc v řadě. Navzdory tomu se německý přebytek v únoru zvýšil z lednových 13,2 miliardy na 14,7 miliardy.

Data ukazují, že v mimořádně studeném únoru průmyslové objednávky narostly pouze nepatrně a produkce dokonce poklesla. Podle některých analytiků Německu stále hrozí technická recese, i když se očekává, že by se mělo letos vrátit k růstu.

Meziročně vzrostl německý export během února o 8,6%, kdežto import o 6,1%. Nárůst exportu byl tažen zeměmi mimo EU, který narostl o 13,4%, zatímco export do eurozóny se zvýšil pouze o 3,3%. Export mimo EU v absolutních číslech dosáhl 37,9 miliardy, kdežto export do eurozóny je na úrovni 35,4 miliardy. Země EU mimo eurozónu nakoupily německé zboží za 18 miliard euro a jejich poptávka vzrostla o 9,7%. Hlavními tahouny německého exportu jsou USA, Británie a Čína.

Německé odbory IG Metall letos hodlají usilovat o zvýšení dělnických mezd ve výrobním sektoru o 6,5%. V březnu si odborová organizace zaměstnanců veřejného sektoru ver.di zajistila růst mezd o 6,3%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6349

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2012