Ve čtvrtek 12. 4. se dožívá 85 let Jindřich Pokorný

11. 4. 2012

čas čtení 1 minuta
Tisková zpráva Revolver revue

Jindřich Pokorný (nar. 12. dubna 1927 v Praze) se na kulturním a společenském životě v Čechách desítky let významně podílí nejen jako literární historik a překladatel, ale také jako iniciátor a účastník podstatných nezávislých aktivit -- v období tzv. normalizace se významně podílel na činnosti disentu, např. založil Kolegium pro podporu nezávislé vědy, umění a vzdělaní (1981), po listopadu 1989 mj. předsedal Nadaci R. M. Rilka.

Je autorem mnoha esejů, edičních projektů a překladů, zejména poezie, z němčiny a francouzštiny -- v roce 1998 obdržel Státní cenu za překladatelské dílo. Do českého jazyka přebásnil např. díla Voltaira, V. Huga, R. M. Rilka, básníků pařížské bohémy nebo P. Emmanuela, ale také Goethova Fausta, Rostandova Cyrana z Bergeracu či dramata H. von Kleista a hry Vídeňského lidového divadla. Mimořádný zájem věnoval středověkému písemnictví: do češtiny převedl například epos Příběh o Nibelunzích a -- jako vůbec první -- klíčový rytířský román Wolframa z Eschenbachu Parzival, rozsáhlé epické dílo, které tvoří jeden ze základů evropské kultury.

Před dvěma lety vydal knihu o osudech málo známé demokratické odbojové skupiny Parsifal ve II. světové válce, v současnosti dokončuje rukopis práce věnované některým nezmapovaným kapitolám českého disentu, především v souvislosti s česko-francouzskými vztahy.

Jindřich Pokorný patří i mezi autory Revolver revue a její někdejší Kritické přílohy, v nichž publikoval řadu příspěvků, v RR např. esej o praktických dopadech skautské výchovy v dospělém životě, výbor z knihy Ivana Herbena Žalujeme v Norimberku či blok o Prokopu Drtinovi. V RR č. 39/1999 vyšel s Jindřichem Pokorným rozsáhlý rozhovor.

0
Vytisknout
6401

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2012