Sarkozy se před volbami uchyluje k pravicovému populismu

11. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Obhájce křesla francouzského prezidenta Nicolas Sarkozy se před volbami stále více orientuje na jemu blízká stará známá témata: Bezpečnost, přistěhovalectví a autoritu. V posledních dvou týdnech kampaně se tak pokouší získat volice krajní pravice. V jeho těsném souboji s kandidátem socialistů Françoisem Hollandem může právě tento segment rozhodnout.

Po krátké pauze propuká tento týden kampaň nanovo. Všech deset kandidátů má k dispozici stejně dlouhý vysílací čas v televizi, nikdo nebude vytěsněn do půlnočního vysílání. Sarkozy zahájil poslední fázi kampaně "Dopisem francouzskému lidu", šestnáctistránkovou "vizí Francie a její budoucnosti". Formát je okopírovaný z kampaně socialisty Mitteranda v roce 1988, ale obsah tvoří z větší části pravicový manifest zobrazující zemi ohroženou, znejistěnou (nejmenovaným) islámským fundamentalismem, o němž se hovoří jako o "extrémistické ideologii, jejímž cílem je zničit naše západní hodnoty".

Sarkozy se tak pokouší přebrat voliče Marine Le Penové z krajně pravicové Národní fronty. To se už povedlo v roce 2007, když slíbil založit "ministerstvo národní identity". V důsledku toho podpora krajní pravice poklesla zhruba na 10%. Dnes Le Penovou útočící na cizince a přistěhovalce podporuje 15-16% voličů, přičemž nejvíce jich pochází z řad mládeže a prvovoličů.

V současnosti Hollande směřuje k jasnému vítězství ve druhém kole. Pokud by však Sarkozyho snaha obrat Le Penovou uspěla, situace se může změnit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6935

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2012