Británie ve středu zaznamenala 106 122 denních infekcí. Češi jsou v klidu

22. 12. 2021

čas čtení 5 minut
Koláž Jan Paul

Televizní moderátor Piers Morgan: Panebože, to jsou velká čísla. Modleme se, aby byl omikron opravdu mírnější než delta.
- Britské zdravotnictví plánuje vybudovat polní nemocnice na parkovištích, případně v kancelářích, v nemocničních kantýnách či v konferenčních místnostech.

- Více než osmdesát procent hospitalizovaných pacientů v Británii je neočkovaných. Skoro všechny nejnovější případy hospitalizací jsou neočkované osoby. Britští lékaři vydávají zoufalý apel veřejnosti, aby se neočkovaní nechali očkovat.
 
- Riziko hospitalizace u omikronu je o 40 procent nižší než u delty, vyplývá z britské analýzy. Osoby, které mají pozitivní test na omikron, jdou v průměru o 15 procent méně často do nemocnice a mají o 40 procent nižší riziko, že budou tam muset být hospitalizovány na jednu noc nebo déle. ZDE  

- Britský oficiální Spojený výbor pro vakcinaci a imunizaci doporučil očkování proti covidu pro klinicky zranitelné děti ve věku 5-11 let. Někteří vědci požadují vakcinaci pro všechny děti této věkové kategorie, než se vrátí v novém roce do školy. Děti budou očkovány 10 mikrogramy vakcíny Pfizer, třetinou dávky určené pro dospělé.

- Fiala ve středu po zasedání vlády oznámil několik ubohých, nedostatečných opatření proti vážně hrozící vlně omikronu. Třetí posilovací dávkou se přece jen budou smět očkovat lidé nad třicet, avšak až pět měsíců po druhém očkování!! Proč tak pozdě? Proč se neočkují mladí lidé a děti? On 29. prosince do 2. ledna smí u stolu v restauraci sedět jen čtyři lidé, avšak podniky nemusejí zavírat ve 22 hodin! Kulturních akcí se i nadále bude smět účastnit tisíc sedících lidí, akcí, kde se nesedí u stolů, sto osob.  Šílené. Neodpovědné.

- V  úterý 21. prosince zaznamenala Česká republika 11 825 denních nákaz. Hospitalizováno je 4678 osob.  Celkem zemřelo v ČR 35 494 lidí, to je denní nárůst o 93 mrtvých. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 1353 na 100 000, 563 na 100 000 za poslední týden.  ZDE     

"Na Západě bijí na poplach, země, které jsou na tom pořád lépe než my a nemají na rozdíl od nás už zhroucené zdravotnictví (nijak jinak se neposkytování standardní péče nazvat nedá) jdou do lockdownu, třetí dávku (podle všeho klíčovou pro ochranu proti nové mutaci) nabízejí všem po 5, po 4, někde i po třech měsících, my se ale nenecháme zbytečně vynervovat a půjdeme opět českou "my way". Neprodloužíme nouzový stav, lidi pod 45 vyfakujeme z prázdných očkovacích center, i kdyby o tu 3. dávku po 5. měsících tisíckrát prosili, a v zemi, kde nikdo nikdy není zodpovědný za nic, necháme vše na zodpovědnosti občanů (protože jinak by to byl komunismus). Po Novém roce zase řekněme, že nikdo neměl křišťálovou kouli, poděkujeme zdravotníkům za jejich nasazení a spočítáme mrtvé,"  píše Martin Kloubek.

- Francie očekává 100 000 denních nákaz omikronem, uvedl ve středu ministr zdravotnictví Olivier Veran. Zatím má asi 70 000 denních nákaz.

- Izrael nabídne čtvrté očkování lidem starším šedesáti let, občanům s ochromeným imunitním systémem a zdravotníkům. Je to součástí úsilí potlačit vlnu omikronu.

- AstraZeneca informuje, že spolupracuje s Oxfordskou univerzitou na vakcíně proti omikronu.

 

- Němečtí zdravotní experti uvádějí, že nová koronavirová omezení asi nebyla dostatečná, protože nezvládla šíření omikronu.

- Evropský šéf Světové zdravotnické organizace varoval, že se státy musejí připravit na "velkou vlnu" omikronu.

- V Jihoafrické republice klesá vlna šíření omikronu.

- V Británii je hospitalizováno 129 lidí s omikronem a 14 lidí dosud zemřelo na omikron.

- Počet ohnisek nákazy koronavirem v britských nemocnicích se během jediného týdne zdvojnásobil.

- Více než 167 000 dětí přišlo v USA o rodiče či o opatrovníky během koronavirové pandemie - je to asi každý 450. člověk mladší osmnácti let.

- Polsko zaznamenalo v pátek 775 úmrtí na covid, je to nejvyšší počet ve čtvrté vlně koronaviru.

- Británie koupí dalších 4,25 milionů antivirálních léků k boji proti omikronu.

- Spojené státy zaznamenaly v prvním roce pandemie nejnižší nárůst obyvatelstva za celou svou historii.

- Finsko zavádí od Štědrého dne podstatná karanténní omezení restaurací a barů. Budou muset přestat prodávat alkohol v 21 hodin a uzavřít své dveře ve 22 hodin.

1
Vytisknout
7440

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2021