Rok 2022: Žít nebezpečně

22. 12. 2021

čas čtení 3 minuty
Globální výzvy v příštím roce budou nejnáročnější za mnoho dekád. Biden se na ně musí připravit, napsal Frederick Kempe.

Připravte se na rok 2022, kdy budete žít nebezpečně.

Mnohé z nejdůležitějších výdobytků éry po 2. světové válce budou těžce zkoušeny. Bezpečnost v Evropě a Asii, odolnost demokratické vlády, postup volných trhů, posvátnost individuálních práv a jistota lidského pokroku jsou všechny na misce vah.

Nikdy za třicet let od konce studené války nevstupoval americký prezident do nového roku konfrontován s takovou explosivní směsí geopolitické a domácí politické nejistoty. Jsou vzájemně spojeny jako gordický uzel, který může rozvázat pouze odvážný čin.

Konvergence těchto vnějších a vnitřních obtíží na pozadí hlubokého rozdělení a nesouhlasu v americké společnosti, zvedá úroveň obtížnosti jakékoliv efektivní reakce.

Přidejte k tomu všemu nejvíce znepokojující růst inflace za tři dekády a vytrvalé mučení COVIDu-19. Připočtěte jistotu, že všechny tyto věci ještě více rozdělí bohaté a chudé země a lidi. Zvýšená globální zranitelnost se zdá nevyhnutelná.

Při tom všem, co bylo řečeno, toto jsou tři externí faktory, které by nás v roce 2022 měly nejbezprostředněji znepokojovat: Revanšistické Rusko se bude snažit udržet Ukrajinu ve svém dosahu; podobně Čína eskaluje hrozby nezávislosti Tchaj-wanu (nenechte se zmást představou, že svobodu Ukrajiny a Tchaj-wanu lze od sebe oddělit); a Írán se tak rapidně blíží průlomové kapacitě ve výrobě jaderných zbraní, že Izrael může být nucen reagovat.

Tato nebezpečí eskalují v době, kdy čínští, ruští a íránští lídři - když pozorovali Bidenovo stažení z Afghánistánu a jeho pochopitelné soustředění na domácí témata - považují rok 2022 za dosud nejlepší okamžik pro prosazení svých geopolitických ambicí.

Optimisté mezi námi mohou nalézt určitou úlevu ve faktu, že existuje možná cesta z tohoto vřesoviště. Technologický pokrok, zdravotní péče a širší lidský přístup k vědění mohou docela dobře přinést novou epochu lidského pokroku.

Je také více než dost důkazů, že demokracie, zejména ve Spojených státech, má dostatečnou odolnost, aby se odrazila ode dna a přeskupila.

Historie také ukázala, že nejautoritářštější formy vlády se nakonec ukázaly jako nejkřehčí.

Možná to ale všechno ukazuje na největší nebezpečí roku 2022: Vír nejistot kolem Spojených států. Protivníci i spojenci pochybují o naší vnitřní soudržnosti a naší vnější schopnosti a ochotě jednat.

Mnohým připadá, že pojivo, které drželo pohromadě globální systém po 2. světové válce - Spojené státy - povoluje. USA si nepřejí, aby je Čína nebo kdokoliv jiný nahradil v tradiční roli globálního lídra a neodcházejí ze scény. Ale mají problém najít aktualizované a účinné prostředky, jak formovat světové záležitosti.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7134

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2021