Rozhovor Britských listů 654. Politická situace na Slovensku nemusí být úplně katastrofální

10. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta


 Po druhém kole prezidentských voleb na Slovensku, které vyhrál Peter Pellegrini, hovoří Albín Sybera s analytikem Ivanem Štulajterem ze slovenského Denníku N. Ten poukazuje na to, že rozdíl v počtu hlasů pro Pellegriniho a Korčoka nebyl tak velký, aby to musela být katastrofa, i když přiznává, že na Slovensku je obrovský hodnotový rozdíl v postojích vzdělaného městského obyvatelstva a venkovské většiny. Paradoxem ovšem je, že jsou to ČEŠTÍ oligarchové, vlastníci komerčních televizí na Slovensku, kteří brání svým novinářům, aby dělali profesionální, kritickou novinářskou práci. A další zajímavé podrobnosti...

 16578

Pragmatismus a bytová otázka

10. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

V Česku funguje mezi politiky, odborníky i mediálními komentátory mnoho zcela absurdních mýtů, které brání realisticky dosahovat pokroku. Pan Havlíček z ANO třeba v neděli v Radiožurnálu komentoval vítězství pana Pellegriniho v prezidentských volbách na Slovensku typicky českým způsobem.

V Unii prý dochází k posílení pragmatismu a realismu, k tzv. progresivismu. Pragmatismus byl samozřejmě pokrokářská filozofie v USA první poloviny 20. století, filozofie kladoucí důraz na vědu, na pokrok technický i sociální.

To, co si v Česku představujeme jako „pragmatismus“, je v zásadě vychytralé přizpůsobení se situaci bez většího úsilí brát v potaz objektivní realitu, zato s mnohem větším úsilím ohlížet se na zájmy vlivných hráčů. V tomto smyslu je vlastně „pragmatická“ také agenda dostavby jaderných elektráren (osobně nevěřím, že se kdy vůbec začne skutečně stavět) nebo pořád omílané „řešení“ bytové otázky výstavbou nových bytů.

 22955

Z krize snadno a rychle, aneb přidej gizde, zaber, bo zme poslední

10. 4. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

Ministr elektro instalatér Stanjura nepolíbený ekonomií,  natož snad jakkoli ovanut národním hospodářstvím doznal bez mučení, že za ODS asociální vlády občané přišli o 30 % úspor. 

Úspory pak, jak naznačuje ministr financí za ODS, vznikají, když nevládne ODS, což fakt není překvapení. 

Dál pak z doznání ministra opavských stok vyplývá, že za vlády ODS, TOP09 a KDU-ČSL čili ideově pevné neoliberální sebranky, občané o úspory pravidelně přicházejí.

 22934

Opět musíme žádat čtenáře o peníze

10. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů. Právě jsme museli uhradit nezbytné právní služby týkající se registrace spolku Občanské sdružení Britské listy, ve výši 25 833 Kč. Znamená to, že nám na účtu Britských listů zůstává dnes 67 Kč. Bohužel, taková situace je zcela neúnosná.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Děkujeme.

Jan Čulík
šéfredaktor

 22964

Výměna červeného masa za sledě, sardinky a ančovičky by podle studie mohla zachránit 750 000 životů

10. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Vědci zjistili, že taková výměna by také snížila výskyt zdravotního postižení spojeného s nemocemi souvisejícími se stravou a pomohla by řešit klimatickou krizi

 

Výměna červeného masa za krmné ryby, jako jsou sleď, sardinky a ančovičky, by podle nové studie mohla zachránit 750 000 životů ročně a pomoci řešit klimatickou krizi.

Stále více důkazů spojuje konzumaci červeného masa s vyšším rizikem onemocnění u lidí a také s významným poškozením životního prostředí. Naproti tomu krmné ryby jsou vysoce výživné, šetrné k životnímu prostředí a jsou nejhojnějšími druhy ryb ve světových oceánech.

 21107

Izrael se připravuje na druhou válku

10. 4. 2024

čas čtení 10 minut

Hlasité "bé" zvědavé ovce působí směšně, směšně nepatřičně; jedinými dalšími zvuky jsou rány otřásající kostmi IDF a Hizballáhu, které si v blízké vzdálenosti vyměňují dělostřeleckou palbu. Než se napojíte na silnici do kibucu Mecuba, jen něco málo přes kilometr od vysoké zdi, která signalizuje hranici s Libanonem, žlutá značka varuje před nebezpečím protitankových střel. Nejsou to však jen tanky, které zasáhli: V lednu byla zabita matka se svým synem, když jeli domů pro některé ze svých věcí, píše Nicole Lampert.

 22954

Elon Musk vstupuje do ringu proti Lulovi

10. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 16 minut

 

Krajně pravicový multimiliardář Elon Musk si oblékl pláštěnku mstitele, obránce utlačovatelů a autokratů, a vyrazil do útoku proti Alexandru de Moraesovi, soudci brazilského Nejvyššího soudu, který působí jako jakýsi šerif na obranu demokracie proti vandalům, kteří si přišli s demokracií zahrávat. Miliardář označil Moraese za "brutálního diktátora", obvinil ho z vměšování do posledních brazilských prezidentských voleb a prohlásil, že soudce má prezidenta Lulu "na vodítku". Podnikatel také prohlásil, že se chystá odvést zaměstnance své sociální sítě z Brazílie.


Švýcarská nečinnost v oblasti klimatu porušuje lidská práva, rozhodl Evropský soud pro lidská práva v přelomovém případu

10. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 
Soud dal za pravdu skupině starších švýcarských žen, které žalovaly švýcarský stát, že jeho neefektivní politika proti globálnímu oteplování  je vystavuje většímu riziku úmrtí v důsledku vln veder.
 

V přelomovém rozhodnutí v jednom ze tří velkých klimatických případů, prvním takovém rozhodnutí mezinárodního soudu, ESLP zvýšil soudní tlak na vlády, aby přestaly plnit atmosféru plyny, které zhoršují extrémní počasí.

Nejvyšší senát soudu rozhodl, že Švýcarsko porušilo práva skupiny starších švýcarských žen na rodinný život, ale zamítl žalobu francouzského starosty proti Francii a žalobu skupiny mladých Portugalců proti 32 evropským zemím.

 22963

David Cameron zřejmě neuspěl ve snaze přesvědčit Trumpa o pomoci Ukrajině

10. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Britský ministr zahraničí během cesty do Mar-a-Lago naléhal na exprezidenta, aby uznal, že je v zájmu USA neodměňovat Putina za zábor území

Pokus Davida Camerona přesvědčit Donalda Trumpa, aby povolil Kongresu USA prosadit vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů, zřejmě ztroskotal poté, co britskému ministru zahraničí nebylo umožněno ani setkání s předsedou Kongresu Mikem Johnsonem, který by teoreticky mohl nechat  o balíku hlasovat.

Johnson se místo toho dočkal útoku ze strany tvrdé pravice, kongresmanky z Georgie MArjorie Taylor Green,  která obnovila své hrozby rychlým hlasováním o jeho odvolání z funkce za to, že vůbec  může uvažovat o takovémnhlůasování

 18794

Světový soud bude rozhodovat o podpoře Izraele ze strany Německa. To ukazuje, jak se změnila geopolitika

10. 4. 2024

čas čtení 7 minut


Západní vlády si kdysi mohly být jisté, že dokáží ochránit své přátele. Případ Nikaraguy ukazuje, že tyto časy jsou pryč
, píše Steve Crawshaw, bývalý ředitel britské pobočky organizace Human Rights Watch.

Případ, který tento týden podala Nikaragua proti Německu u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu, je silným příkladem bezprecedentního politického dopadu, který má konflikt v Gaze na celý svět. Nejzřejmější je, že pokračující útok Izraele po 1 200 brutálních vraždách a asi 240 únosech, které Hamás provedl 7. října, má na Palestince smrtící dopad. V Gaze bylo zabito více než 30 000 lidí a nyní hrozí hladomor. Konflikt také otevřel rozdělení mezi globálním severem a jihem způsobem, který nebyl dosud k vidění.

 20751

Poučení z Haiti a Kuby

10. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Haiťané by rádi protestovali, stejně jako Kubánci, ale nemají si na koho stěžovat. Absence státu může být stejně zničující jako jeho přebujelost, upozorňuje Moisés Naím.

 16525

Desátý měsíční teplotní rekord znepokojil a ohromil klimatology

9. 4. 2024

čas čtení 4 minuty



Pokud se anomálie do srpna nestabilizuje, "svět se ocitne na neprobádaném území", říká odborník na klima


Další měsíc, další globální teplotní rekord, který klimatology ohromil. Doufají,  že jde o situaci spojenou s El Niñem než o příznak horšího než očekávaného stavu planety.

Podle údajů, které v úterý zveřejnila klimatická služba Copernicus, byly globální teploty na povrchu v březnu o 0,1 °C vyšší než předchozí rekord pro tento měsíc z roku 2016 a o 1,68 °C vyšší než předindustriální průměr.

Jedná se o desátý po sobě jdoucí měsíční rekord ve fázi oteplování, který překonal všechny předchozí rekordy. Za posledních 12 měsíců byla průměrná globální teplota o 1,58 °C vyšší než v předindustriálním období.

Miliony lidí v Americe nadšeně sledovaly plné sluneční zatmění

9. 4. 2024

čas čtení 3 minuty



Pro vědce byly ty drahocenné čtyři minuty příležitostí k často nerealizovatelným vědeckým experimentům - šancí odhalit tajemství našeho vesmíru.

Vědci vyslali rakety  do dráhy zatmění,  v zoologických zahradách pozorovali zvířata, vysílali rádiové signály po celé zeměkouli a nahlíželi  do vesmíru obrovskými kamerami.

 22951

Soniny úchvatné obrazy

9. 4. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut


Není tomu, tak dlouho, co jsem procházela v dolní části pražského Václavského náměstí známou pasáží Koruna, která je součástí zdejšího stejnojmenného secesního paláce, který v letech 1911-1912 projektovali architekti A. Pfeifer a M. Blecha. Při té příležitosti, jsem v duchu vzpomínala na vyhlášený a nejen všemi Pražany tolik oblíbený a při každé návštěvě Prahy vyhledávaný Automat Koruna, jenž zde od roku 1931 sídlil až do roku 1992, kdy byl uzavřen.

 22921

Duplicita morálních kritérií – postřehy ve stínu války v Gaze

9. 4. 2024 / Faisal Ismail

čas čtení 15 minut


Válka v Gaze silně podněcuje staronové téma: morální kritéria v politice. Toto téma pochopitelně často rezonuje v arabském a islámském světě, ale rovněž všude mimo západní svět. Výstižně se často používá souznačnost „politika dvojího metru“. Dnes ve stínu války v Gaze se to stává, pod tíhou západního veřejného mínění, diskutovaným tématem i na západě.

 19995

Proč se Rusko snaží svalit vinu za koncertní masakr na Ukrajinu?

9. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 
Začalo to náznaky. Předběžnými informacemi.

Teď jsou to obvinění bez zábran.

Ruské úřady agresivně prosazují linii, že za masakrem v koncertní hale Crocus City u Moskvy, při němž minulý měsíc zahynulo 145 lidí, stojí Ukrajina a Západ, píše reportér BBC v Rusku Steve Rosenberg.

K útoku se rychle přihlásila skupina Islámský stát. Krátce po zadržení podezřelých ozbrojenců však prezident Vladimir Putin naznačil ukrajinskou souvislost.

O víkendu ruská státní televize odvysílala videa z výslechů čtyř podezřelých, kteří jsou všichni občany Tádžikistánu. Jeden z nich na kameru řekl, že plánem po útoku bylo "zamířit do Kyjeva".

Jejich slova je třeba brát s velkou rezervou. Při soudním jednání po zatčení vykazovali muži známky mučení.

 22920

Gaza: Netanjahu řekl, že datum invaze do Rafáhu bylo stanoveno; Turecko omezuje vývoz do Izraele

9. 4. 2024

čas čtení 18 minut

 
Francouzská ministryně zahraničí navrhuje možnost uvalení sankcí na Izrael, aby se do Gazy dostalo více pomoci

Stéphane Séjourné navrhla, že by mezinárodní společenství mělo vyvinout tlak na Izrael a případně uvalit sankce, aby ho přimělo k většímu přísunu pomoci do Gazy.

"Musí existovat páky vlivu, a těch je více, až po sankce, aby se humanitární pomoc dostala přes kontrolní stanoviště," citovala ji Al-Džazíra, když to  řekla francouzským stanicím RFI radio a France 24.

"Francie byla jednou z prvních zemí, která navrhla sankce Evropské unie vůči izraelským osadníkům, kteří se dopouštějí násilí na Západním břehu Jordánu. Budeme pokračovat, pokud to bude nutné, abychom dosáhli otevření humanitární pomoci," dodala.

Šéf OSN pro lidská práva Volker Turk minulý měsíc uvedl, že izraelské omezení humanitární pomoci pro Gazu se může rovnat taktice vyhladovění, která by mohla být válečným zločinem.

Zpráva podporovaná OSN minulý měsíc uvedla, že v severní polovině Gazy je hladomor "předpokládaný a bezprostřední", a podle organizace Oxfam se počet lidí, kteří čelí "katastrofální úrovni" hladu, od prosince téměř zdvojnásobil.

Izrael popírá, že by blokoval pomoc, a tvrdí, že nedostatek je důsledkem selhání logistiky humanitárních organizací nebo odklonu dodávek ze strany Hamásu.

Podle humanitárních agentur však dodávky vážně ztěžuje kombinace logistických překážek, poškozených silnic, narušení veřejného pořádku a zdlouhavých byrokratických kontrol, které zavedl Izrael.

Některé humanitární skupiny uvedly, že vysílání konvojů nákladních automobilů na sever bylo příliš nebezpečné, protože armáda nezajistila bezpečný průjezd.

 19422

Elon Musk čelí vyšetřování v Brazílii poté, co se vzepřel soudnímu příkazu

9. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Musk vyzval k rezignaci soudce, který nařídil platformě X blokovat krajně pravicové uživatele


Elon Musk čelí v Brazílii právnímu vyšetřování poté, co se zapletl do veřejné hádky se soudcem Nejvyššího soudu kvůli příkazu, který sociální síti X nařizoval odstranit některé krajně pravicové účty.

Soudce Alexandre de Moraes vydal soudní příkaz, kterým donutil stránku dříve známou jako Twitter zablokovat několik uživatelů v rámci vyšetřování pokusů bývalého prezidenta Jaira Bolsonara udržet se u moci po porážce ve volbách v roce 2022.

25593

Zmizelí z Gazy: desítky tisíc lidí pohřešovaných od začátku války

9. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 

Rodiny si nejsou jisté, zda jsou jejich blízcí naživu, nebo mrtví, a hledají v sutinách stopy po přeživších
, napsali Jason Burke v Jeruzalémě a Malak A Tantesh v Gaze


Jednoho březnového pozdního večera Ahmed Abu Jalala tiše vstal a usilovně se snažil nevzbudit svou rodinu, která spala kolem něj na podlaze školy spravované OSN v severní Gaze.

Čtyřiapadesátiletý otec věděl, že jeho šest dětí potřebuje jídlo, ale po měsících války žádné nebylo. Do Džabalíje, kde pobývali od útěku ze svého malého domova v prvních týdnech konfliktu, se dostávalo jen málo pomoci a jeho děti se musely živit divokými rostlinami. Abu Jalala se proto vydal do tmy hledat mouku, kterou přivážel humanitární konvoj.

"Nikdy bychom ho nepustili, kdybychom to věděli... Od té doby jsme ho neviděli ani o něm neslyšeli," řekl Etemad Abu Jalala, strýc pohřešovaného.

Od 1. dubna platí změny v povinném ručení. Co všechno musí být nyní pojištěné?

9. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 

Prvního dubna letošního roku se povinné ručení dočkalo výrazných změn. Ačkoliv změny pro majitele osobních aut nejsou tak citelné, zpozornět musí vlastníci segwayů, golfových vozítek, elektrokoloběžek nebo třeba zahradních traktorů, pokud s nimi vyjedou mimo soukromý pozemek, píše JUDr. Kristýna Nováková z poradenské kanceláře Rödl & Partner

 19850

Porodnost a jaderné bloky jako idylické sny české politiky

8. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

V nedělních Otázkách V. Moravce se poslanec Radim Fiala z SPD několikrát rozohnil. Bylo to třeba v debatě o důchodové reformě, kdy se vehementně ptal, kde jsou peníze, které nám chybí ve státním rozpočtu. No, pane poslanče, vypustili jste spolu s ANO a ODS 100 miliard ročně pro bohaté. Vzpomínáte? A není to zdaleka jen to, pokud jde o podseknutí příjmové stránky rozpočtu.

 20472

Šéf jaderného dozoru OSN odsoudil útok dronu na jadernou elektrárnu v Záporoží

8. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Rafael Grossi uvedl, že tři přímé zásahy proti hlavním ochranným konstrukcím reaktoru "významně zvyšují riziko závažné jaderné havárie

 

Šéf agentury OSN pro dohled nad jadernou bezpečností odsoudil útok bezpilotního letounu na jeden ze šesti jaderných reaktorů v Ruskem kontrolované Záporožské jaderné elektrárně (ZNPP) na Ukrajině a uvedl, že takové útoky "významně zvyšují riziko závažné jaderné havárie".

Rafael Grossi ve svém prohlášení na Twitteru potvrdil nejméně tři přímé zásahy proti ochranným konstrukcím hlavního reaktoru ZNPP. "To se nemůže dít," uvedl generální ředitel Mezinárodní agentury 

 22079

Zelenskyj varuje , že Ukrajina prohraje válku, pokud bude americký Kongres nadále blokovat pomoc

8. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli 7. dubna prohlásil, že Kyjev prohraje válku proti Rusku, pokud americký Kongres neschválí vojenskou pomoc v boji proti invazi Moskvy. Republikáni v Kongresu již několik měsíců blokují vojenskou pomoc Kyjevu v hodnotě desítek miliard dolarů. 

"Je třeba Kongresu výslovně říci, že pokud Kongres Ukrajině nepomůže, Ukrajina válku prohraje," řekl Zelenskij během videozáznamu setkání platformy United24 organizované Kyjevem pro získávání finančních prostředků. 

Podle Zelenského by bylo pro Ukrajinu "těžké" "zůstat"  bez pomoci. Dodal, že "pokud Ukrajina válku prohraje, budou napadeny další státy".

Zdroj v angličtině ZDE

 22933

Šéfkuchař José Andrés říká, že Izrael vede v Gaze "válku proti samotnému lidstvu"

8. 4. 2024

čas čtení 5 minut



Bílý dům se ohradil proti výrokům zakladatele  World Central Kitchen José Andrése, že Izrael vede "válku proti samotnému lidstvu" po útoku izraelského dronu, při kterém 1. dubna zahynulo sedm jeho humanitárních pracovníků, a vyloučil, že by USA vyslaly do Gazy své pozorovatele.

"Bude muset dojít k určitým změnám ve způsobu, jakým izraelské obranné síly dělají  tyto operace v Gaze, aby se zajistilo, že se to nebude opakovat," řekl v neděli v pořadu This Week televize ABC poradce Bílého domu pro komunikaci v oblasti národní bezpečnosti John Kirby.

Izrael stahuje vojáky z jižní Gazy z "taktických důvodů"

8. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 

Stahování po čtyřech měsících bojů v Chán Júnisu se shoduje s novými jednáními o příměří


Izrael stáhl všechny své pozemní jednotky z jižní části Gazy z "taktických důvodů", uvedla izraelská armáda. Vyvolává to otázky ohledně budoucího směřování války v době, kdy delegace Hamásu a Izraele cestují do Egypta na nové kolo jednání o příměří.

"Prostě ohromující": světový teplotní rekord v Antarktidě vyvolává obavy z katastrofy

8. 4. 2024

čas čtení 11 minut


Bezprecedentní náhlý teplotní nárůst o 38,5 °C na nejchladnějším místě na Zemi je předzvěstí katastrofy pro lidi i místní ekosystém

 

Dne 18. března 2022 zaznamenali vědci z výzkumné stanice Concordia na východní antarktické plošině pozoruhodnou událost. Zaznamenali největší teplotní skok, jaký kdy byl v meteorologickém centru na Zemi naměřen. Podle jejich přístrojů došlo toho dne v oblasti k nárůstu teploty o 38,5 °C nad sezónní průměr: světový rekord.
 
Tento překvapivý skok - na nejchladnějším místě planety - polární výzkumníci jen těžko hledali slova, kterými by ho popsali. "Je to prostě ohromující," řekl profesor Michael Meredith, vedoucí vědeckého týmu British Antarctic Survey. "Při teplotách pod bodem mrazu je takový obrovský skok tolerovatelný, ale kdybychom nyní v Evropě zaznamenali nárůst o 40 °C, teploty by se během jarního dne vyšplhaly na více než 50 °C - a to by bylo pro obyvatelstvo smrtící."

 22942

Jak spolu bydlí v Brně studenti s mladými lidmi z dětských domovů

8. 4. 2024

čas čtení 19 minut

Jan Čulík: V dnešním rozhovoru Britských listů máme pana docenta Bohuslava Binku z fakulty sociálních studií na Masarykově univerzitě. Je to mimo jiné environmentalista, hlavně, ale o tom budeme mluvit někdy jindy. Dneska o zajímavém projektu jménem Symbios. Pane docente, co to je ten Symbios?

Bohuslav Binka: Tak projekt Symbios je sdílené bydlení mladých dospělých z dětských domovů a studentů brněnských vysokých škol. A kdybychom si to měli představit nějak jako fyzicky, tak je to vlastně dům, ve kterém je osm bytů, 2 + 1 a v každém z těch osmi bytů žije jeden mladý dospělý z dětských domovů a jeden student buď Masarykovy univerzity nebo JAMU, nebo Mendelovy univerzity, prostě brněnských vysokých škol. Je to sdílené bydlení.

Jan Čulík: Koho to napadlo a proč se to děje?

 22826

Pellegriniho úspěch jako probuzení do nebezpečné reality

7. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Pod vlivem různých dat, komentářů, mediálních analýz jsem očekával ve druhém kolem prezidentských voleb na Slovenku velmi těsný výsledek. Měl jsem opatrnou naději, že by pan Pellegrini mohl svou snahou získat si ty lidi, kteří volili pana Harabina v prvním kole, ztratit významnou část svých vlastních voličů. Bohužel Pellegrini vyhrál zcela přesvědčivě.

Získal více voličů, než měla Ficova vládní koalice v parlamentních volbách na podzim. Hlasovalo pro něj o téměř půl milionu voličů více než v prvním kole, procentuální zisk Pellegriniho ve druhém kole byl přes 53 procent.

 22944

Více než 150 židovských hollywoodských umělců vyzývá k příměří v pásmu Gazy

7. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

"Jsme hrdí židé, kteří odsuzují přeměnu židovské identity a vzpomínky na holocaust ve zbraně ospravedlňující to, co mnozí odborníci na mezinárodní právo, včetně předních vědců zabývajících se holocaustem, označili za 'probíhající genocidu'," uvádějí umělci v dopise, mezi nimiž je i známý herec Joaquin Phoenix, Susan Sarandonová a veterán Elliot Gould. "Podporujeme všechny, kdo volají po trvalém příměří."

V dokumentu uvádějí, že vyjadřují lítost nad úmrtími v Palestině a Izraeli v průběhu let, včetně 1200 Izraelců zabitých při útocích Hamásu v říjnu loňského roku. Dopis je na podporu projevu režiséra Jonathana Glazera na letošním předávání Oscarů.


 22874

Ve slovenských prezidentských volbách zvítězil odpůrce ukrajinské vlády Peter Pellegrini

7. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Blízký spojenec populistického premiéra Roberta Fica získal 53,85 % hlasů a porazil prozápadního opozičníka Ivana Korčoka

 
Vládní kandidát nacionalistické levice Peter Pellegrini zvítězil ve slovenských prezidentských volbách před liberálním prozápadním opozičním kandidátem Ivanem Korčokem.

Blízký spojenec populistického premiéra Roberta Fica získal po sečtení hlasů z více než 98 % volebních místností statistickým úřadem v sobotním druhém kole voleb 53,85 % hlasů a předstihl tak bývalého ministra zahraničí Korčoka, který měl 46,14 %.

 20116

Desetitisíce Izraelců se shromáždily na demonstraci proti Netanjahuovi, izraelské ničení Gazy trvá nyní půl roku

7. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

 
V  Tel Avivu demonstrovalo proti Netanjahuovi asi 100 000 lidí, ke kterým se později připojily rodiny rukojmích z Gazy


Desetitisíce Izraelců vyšly v sobotu do ulic, aby protestovaly proti Benjaminu Netanjahuovi.

Podle organizátorů se na křižovatce v Tel Avivu přejmenované na náměstí Demokracie, tak přejmenovaného po loňských masových protestech proti kontroverzním soudním reformám.

Protestující skandovali "volby teď" a vyzývali izraelského premiéra k rezignaci.

Shromáždění se konala i v dalších městech, jednoho z nich ve Kfar Sabě se před svým odjezdem na jednání do Washingtonu zúčastnil i vůdce izraelské opozice Jair Lapid.

11381