V pátek se v Íránu konaly "volby". Channel 4 News byly při tom

3. 3. 2024

čas čtení 4 minuty



V pátek 1. března 2024 se v Íránu konaly "všeobecné volby", rok po zavraždění dvaadvacetileté dívky na policejní stanici pro nenošení hidžábu a po velkých protestech, které vedly k zabití spousty lidí.

Channel 4 News, které mimochodem v Británii tento týden dostaly důležitou cenu za své vynikající zpravodajství, vysílaly tento týden své zpravodajství přímo z Teheránu, moderátor stál na tamějším Palestinském náměstí. Toto zpravodajství bylo neuvěřitelně profesionální a velmi by mě zajímalo, kde britští televizní novináři měli možnost své reportáže z Íránu stříhat. Channel 4 News odvysílaly rozhovory s vládní představiteli, s akademiky podporujícími režim, ale také s disidentem kritizujícím režim a mladými lidmi v jedné teheránské kavárně, kteří na kameru na íránský režim otevřeně nadávali. Přišlo mi pozoruhodné, že v íránské diktatuře smí britský televizní štáb natáčet protirežimní rozhovory volně na íránském náměstí. Reportér Krishnan Guru-Murthy vysvětlil, že režim předem schvaluje, s kým jeho televizi dovolí mluvit a co natáčet, ale reportáže a zpravodajství před vysíláním necenzuruje. Mě také překvapilo, kolik Íránců se nebálo na britskou kameru otevřeně říct, že v Íránu žádná svoboda není. (Podobně otevřeně se na západní kameru vyjadřovali Rusové v Moskvě při příležitosti pohřbu Alexeje Navalnéhio.)  Rád bych věděl, kolik obyčejných Čechů by se něco takového odvážilo říct na kameru západnímu reportéru za komunismu. (JČ)

Zde je pár slov z posledního vstupu Channel 4 News z Teheránu, vysílaného v sobotu večer:

 18794

Německo vyšetří zjevný ruský odposlech německých vojenských rozhovorů o Ukrajině

3. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Kancléř Olaf Scholz označil za "velmi závažné" šíření nahrávky, která údajně zachycuje německé představitele, jak jednají o dodávce raket dlouhého doletu do Kyjeva.


Německý kancléř Olaf Scholz přislíbil důkladné vyšetřování poté, co se na ruských sociálních sítích rozšířila nahrávka údajně zachycující důvěrné armádní rozhovory o válce na Ukrajině, což Berlínu způsobilo obrovské rozpaky.

Mluvčí německého ministerstva obrany potvrdil agentuře Agence France-Presse, že podle ministerstva byl "zachycen" rozhovor v divizi vzdušných sil. "V současné době nejsme schopni s jistotou říci, zda došlo ke změnám v nahrané nebo přepsané verzi, která koluje na sociálních sítích," uvedli.

 22582

Izrael "přijímá dohodu o šestitýdenním příměří", čeká se na reakci Hamásu, tvrdí američtí představitelé

3. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Představitelé Bílého domu tvrdí, že předběžná dohoda je na stole. Ukázal se rozsah hladové krize


 
Izrael předběžně přijal šestitýdenní dohodu o rukojmích a postupném zastavení palby, která by začala propuštěním zraněných, starších osob a žen, ale v sobotu ještě nebylo jasné, zda ji Hamás přijme, sdělují  američtí představitelé.

Rozhovory se v sobotu konaly v katarském hlavním městě Dauhá a očekávalo se, že se v neděli přesunou do Káhiry. Rozsah hrozícího hladomoru přiměl USA, aby začaly do enklávy shazovat letecky potraviny.

Gaza. Situace po vyvraždění stovky civilistů hledajících potraviny

2. 3. 2024

čas čtení 9 minut


Moderátorka, Channel 4 News, sobota 2. března 2024: Amerika poprvé letecky dopravila pomoc do Gazy, protože OSN varuje, že kvůli podvýživě umírají děti, a proto je potřeba mnohem více pomoci. Dobrý večer. Amerika poprvé zahájila letecký výsadek potravin do Gazy. Ale i když je pomoc nepochybně potřebná, vzhledem k tomu, že čtvrtina obyvatelstva nyní čelí hladomoru, agentury na místě zpochybňují účinnost shazování z nebe a naléhají na USA, aby místo toho vyvinuly tlak na Izrael 
a umožnily větší přísun pomoci po silnici.

Největší izraelský spojenec USA vytrvale odmítá obvinit z úmrtí civilistů u  konvoje s humanitární pomocí Izrael, a tak Izrael  přinejmenším prozatím může i nadále počítat s americkou podporou i zbraněmi.

Rozhodnutí Ameriky svrhnout letecky pomoc je měřítkem stále zoufalejší situace v Gaze, kde podle OSN zemřelo hlady již nejméně deset dětí.

Dostat zásoby  do Gazy se stalo ještě obtížnější poté, co ve čtvrtek izraelské jednotky zahájily palbu na dav, který se snažil dostat potraviny z konvoje. Rodiny rukojmích, které Hamás stále zadržuje, mezitím pochodovaly do Jeruzaléma a požadovaly jejich propuštění. Naše mezinárodní redaktorka Lindsey Hilsumová je v Jeruzalémě. Lindsey.

 22595

Prosíme, podpořte druhou petici požadující příměří a humanitární pomoc lidem v Gaze

2. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Humanitární situace lidí v Gaze je stále nesnesitelnější a bezvýchodnější, píše Zora Hesová.

Naše iniciativa #mluvmeotom rozeslala druhou #výzvu vládě s apelem na okamžitou humanitární akci.
Podpořte ji zde dole. I málo ale může udržovat lidi na životě a v naději, a roztočit kolo jiných iniciativ.
 
 
Výzvu můžete podpořit ZDE. Text petice viz zde níže.
 
První #výzva nebyla úplně zbytečná: otevřela debatu, dala prostor palestinským hlasům+ kritickým argumentům; umožnila nám všem vyjádřit lidský postoj a nesouhlas se schvalováním násilí; a hlavně se snažila o kultivaci respektující debaty s lidmi, kteří válku vidí a hodnotí jinak.
 
Nadále budeme upozorňovat na katastrofickou situaci lidí v Gaze. Směrem k české veřejnosti se skrze řadu plánovaných akcí budeme snažit vytvářet a kultivovat prostor pro otevřenou, ale respektující a konstruktivní debatu, např. již brzo o médiích, a posilovat humanistické postoje.
 
Sledujte #mluvmeotom na FB a INST.


Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 22582

Bidenova zahraniční politika je katastrofa

2. 3. 2024

čas čtení 7 minut

Pokud Joe Biden věří, že mu jeho výsledky v roli světového lídra pomohou ke znovuzvolení v listopadu, možná si to ještě jednou rozmyslí. Jeho funkční období začalo katastrofou v Afghánistánu, bylo zmítáno ruskou invazí na Ukrajinu a končí zoufale kyselou notou v Gaze. Když k tomu připočteme patovou situaci mezi USA a Čínou a zástupnou válku s Íránem, začíná se tato stará zahraničněpolitická ruka jevit jako rozhodně mrzká, píše Simon Tisdall. 

To bylo částečně i poselství z Michiganu, kde mladší voliči minulý týden využili demokratické prezidentské primárky, aby dali najevo znepokojení nad Bidenovou neochvějnou podporou izraelské války s Hamásem. Jisté je, že se postupně stal kritičtějším vůči zločinecké klice Benjamina Netanjahua - a konečně prosazuje příměří. Ale jeho smrtící, téměř bezcitné přehmaty po 7. říjnu nebudou zapomenuty.

Biden není obdivovaným mistrem zahraniční politiky, za kterého se zřejmě považuje. Stovky amerických představitelů veřejně odmítly jeho politiku vůči Izraeli. Stejně tak evropští a arabští spojenci, udivení tím, že je tak mimo.

 16964

Americká CNN holt vůbec není jako propagandistická Česká televize s Jakubem Szanto...

1. 3. 2024

čas čtení 8 minut

Proč jsou česká média tak prodejná?


Moderátorka CNN Abby D. Phillip: Hovoří s námi Mehdi Hassan, zakladatel Zeteo News. Příští měsíc startuje na sub stacku a se svou knihou Vyhrajte každý spor, která nyní vychází také v paperbacku. Mehdi , děkujeme, že jste se k nám dnes večer připojil. Podívejte se, Izrael, jak právě vysíláme  v posledních několika hodinách, se to snažil vykreslit jako tragédii, ale ne takovou, kterou on sám zavinil. IDF tvrdí, že vypálila varovné výstřely, aby se pokusila rozehnat dav kolem toho konvoje. Přikládáte tomuto vysvětlení nějakou důvěryhodnost a záleží z pohledu světa na tom, jaké je vysvětlení toho, co jsme viděli se odehrávat?

 16964

To, o čem Jakub Szanto v České televizi referovat nebude

2. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Šel shánět jídlo pro své malé děti, Izraelci ho zastřelili

Bilal el-Essi, fotbalem poblázněný otec dvou dětí, byl jednou z obětí, když izraelské jednotky ve čtvrtek ráno zahájily palbu poblíž konvoje s humanitární pomocí.
 
Několik týdnů před svou smrtí Bilal el-Essi vyfotografoval tělo muže, které leželo  pod dámským kolem na ulici ve městě Gaza, z košíku vypadl růžový dětský batůžek.

Muž byl zabit, když se snažil sehnat jídlo pro svou rodinu, řekl Essi svým přátelům a rodině, když sdílel snímek, který je obrazem tragédie a zoufalství ve městě Gaza.

Essi znal tu strašnou bolest, když nemůžete nakrmit lidi, které máte rádi, a ta se zostřovala každým dnem, kdy nemohl sehnat mléko pro své dvě holčičky, pětiletou Layan a dvouletou Milu, ani chleba pro svého otce.

 19396

Varuje-li před "extremismem", britský premiér by měl předložit důkazy

2. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Známý britský novinář Peter Oborne reaguje v rozhlase LBC  na páteční vystoupení Rishiho Sunaka v Downing Street, kde varoval před extremismem:


Peter Oborne: Je to něco skutečného, co se děje, že Sunak musel vyjít a pronést projev poprvé v jeho funkčním období premiéra?   Kvůli mimořádné události v zemi? Nebo si spíš vymýšlí nějaký národní výjimečný stav, aby pomohl strategii Konzervativní strany, která v průzkumech masivně zaostává a chce se nějak chopit iniciativy tím, že si něco vymyslí?

Moderátor: Říkáte, že si to vymýšlí, ale hrozby ze strany islamistických teroristů jsou ve Spojeném království dominantní hrozbou, tvořící něco kolem tří čtvrtin teroristických hrozeb, krajní pravice tvoří většinu ostatních. Sunak má důvod varovat, Moje obavy jsou -

Peter Oborne:  Udělal to na základě volebních výsledků v Rochdale a předpokládám, že i na základě hašteření v parlamentu. Nemáme žádné důkazy o hrozbě násilí. Pokud dojde k násilné hrozbě ze strany jakéhokoli druhu extremistů, policie je zatkne, je to protizákonné a budou obviněni. A posláni do vězení.

Moderátor:  Souhlasím,

Peter Oborne:  Ale on neposkytl žádné žádné důkazy a podívejte se, voliči v Rochdale zvolili kandidáta, který zjevně ztrapňuje labouristu Keira Starmera i konzervativce Rishiho Sunaka. V podstatě Galloway kandidoval na základě neschopnosti obou britských hlavních stran  vyzvat k příměří a vnutil se v otázce Gazy a prezentoval názor, který  se vlastně shoduje s masou britského obyvatelstva. Ať už je váš názor na  Gallowaye nyní jakýkoli, pokud chcete vznášet obvinění, že on nebo Palestinci, protestující se chovají násilnicky za použití výhrůžek a zastrašování, no musíte přinést důkazy.

A vidím, že  tohle je rána do nosu pohodlnému konsensu v Dolní sněmovně, který podporuje, aby Británie posílala zbraně Izraeli, zatímco Mezinárodní soudní dvůr to tam označuje za možná genocidu. A teď vidíme každý den ty otřesné záběry.

Kdo jsou vlastně v tom všem ti extremisté? Položme si tuto otázku.

Moderátor: To je myšlenka, která se mi velmi honí hlavou.
 

 22609

Falešné informace o Británii v Česku

2. 3. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Na Twitteru se v ČR o Británii šíří nesmysly:

V pátek večer vystoupil v poněkud zmateném asi desetiminutovém vystoupení před Downing Street premiér Rishi Sunak, v němž po zvolení George Gallowaye ve čtvrtečních doplňovacích volbách "varoval před extremismem". George Galloway je bývalý labouristický poslanec, který byl ze strany vyloučen a snaží se využívat rozbrojů ve společnosti. Je to velmi dobrý řečník, ale čistý demagog.  Obdivoval a navštívil Saddáma Husajna a další diktátory na Blízkém východě. V tradičně labouristickém městě Rochdale zvítězil, protože labouristé byli nuceni se distancovat od svého kandidáta, který projevil antisemitské tendence. Galloway kandidoval "pro podporu Gaze", avšak místní občané, i muslimové, se zajímají především o domácí britské problémy jako je drahota, nefunkčnost všeho, včetně zdravotnictví, nikoliv nutně o Gazu.

Samozřejmě, na českých sociálních sítích se šíří lži, že Sunak ve svém poněkud zmateném, improvizovaném pátečním projevu varoval před muslimy. Ve skutečnosti varoval před extremisty z pravice, ze skupin stoupenců Izraele i ze skupin stoupenců Palestinců. Varoval před islamofobií i před antisemitismem. 

 Sunak je špatný premiér, a kulturní války v Británii vedou extremisté z jeho strany, bývalá vyhozená ministryně vnitra Suella Braverman, bývalá několikatýdenní děsívá premiérka Liz Truss, minulý týden z Konzervativní strany vyloučený Lee Anderson, nicméně Sunak absolutně neříkal to, co se píše v Česku na sociálních sítích. A tak je to se vším.

Mimochodem, britský velvyslanec v Praze Matt Field si pochvaloval jakési pražské vystoupení chválící geniálního státníka Winstona Churchilla. Přesně v tutéž dobu běží v rozhlase BBC několikadílný seriál o tom, že za druhé světové války Churchill přímo zavinil hladomor a smrt tří milionů lidí v indickém Bengálsku. Hrozilo totiž, že z východu do tehdy britské Indie vtrhnou Japonci, a tak Churchill nařídil, aby se lidem v Bengálsku odebraly potraviny a všechny nástroje a možnosti, jak potraviny vyrobit nebo si je opatřit, aby po invazi Japonci neměli přístup k potravinám.  Zemřely proto hladem tři miliony  lidí. Britský velvyslanec v Praze přesně v tuto dobu, kdy se o této churchillovské hrůze diskutuje v Británii, vytváří v Praze obraz Churchilla-světce a osobnosti.

https://www.bbc.co.uk/programmes/m001wr56

https://en.wikipedia.org/wiki/Bengal_famine_of_1943


Viz níže:



 22601

Gaza: V nemocnici Kamal Adwan právě umírá holčička hladem

2. 3. 2024

čas čtení 12 minut

- Vyšetřování BBC zjistilo, že izraelská armáda ze svého oficiálního videa vystříhala záběry, kde izraelské tanky střílí na civilní obyvatelstvo snažící se získat mouku:
- Jak střílí izraelská armáda na civilisty:

- Nerozuměl ničemu, byl posedlý strachem. Izraelská armáda zastřelila v nemocnici v Gaze invalidu:

Gaza: V nemocnici Kamal Adwan právě umírá holčička hladem, upozorňuje novinářský server Gaza Genocide: International Journalists, a uvádí telefonní číslo lékaře, který se o ni stará. Podle informací OSN už v Gaze zemřelo hladem deset nemluvňat.

Tým OSN, který navštívil nemocnici al-Šifa v Gaze, zjistil po čtvrtečním útoku mnoho střelných zranění, uvedl mluvčí šéfa OSN Antonia Guterrese; USA "usilovně pracují" na dohodě o příměří, říká prezident

- Za posledních 24 hodin bylo při izraelských úderech zabito 92 Palestinců, uvádí ministerstvo zdravotnictví

Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví Gazy, které je řízeno Hamásem, bylo za posledních 24 hodin při izraelských úderech zabito 92 Palestinců a 156 jich bylo zraněno.

Podle tohoto prohlášení bylo od 7. října při izraelských úderech na Gazu zabito nejméně 30 320 Palestinců a 71 533 jich bylo zraněno.

- Izraelský úder zabil v Libanonu tři bojovníky Hizballáhu

Izraelský bezpilotní letoun v sobotu zabil tři bojovníky Hizballáhu v jižním Libanonu, informuje agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje v Libanonu.

Muži zahynuli, když bylo na pobřežní silnici poblíž města Naqoura zaměřeno auto, ve kterém se nacházeli, uvedly zdroje. Izraelská armáda uvedla, že zprávy o incidentu prověřuje.

Izraelské údery od října zabily v Libanonu více než 200 bojovníků Hizballáhu a 50 civilistů, zatímco při útocích z Libanonu do Izraele zahynul tucet izraelských vojáků a pět civilistů. Desetitisíce Izraelců a Libanonců uprchly z vesnic na obou stranách hranice.

Hizballáh je stejně jako palestinská islamistická skupina Hamás spojencem Íránu. Tvrdí, že jeho kampaň na hranicích má za cíl podpořit Palestince pod izraelskou palbou v pásmu Gazy.

Hizballáh tento týden signalizoval, že zastaví své útoky, pokud se izraelská ofenzíva v Gaze zastaví, ale je také připraven pokračovat v boji, pokud bude válka v Gaze pokračovat. V pátek Hizballáh oznámil smrt čtyř svých členů zabitých v Libanonu.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant minulou neděli naznačil, že Izrael plánuje v případě příměří v Gaze zvýšit útoky na Hizballáh, ale je otevřen diplomatické dohodě o stažení bojovníků Hizballáhu od hranic.

Dočasný libanonský premiér Nadžíb Mikátí ve čtvrtek agentuře Reuters řekl, že zastavení bojů v Gaze již příští týden by vyvolalo nepřímé rozhovory o ukončení bojů na hranici.

 22607

Střílení do hladovějících lidí v Gaze je masakr v My Lai Netanjahuovy vlády

1. 3. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Dne 16. března 1968 dorazili příslušníci roty Charlie do stejnojmenné vesnice v jižním Vietnamu, kde pátrali po Vietkongu. Dostali informaci, že do vesnice pronikají nepřátelé. Příchodu jednotek předcházelo dělostřelectvo, což přimělo ženy, muže a děti, aby se vyděšeně ukryli v krytech. Byli vnímáni jako bojovníci a začalo zabíjení. Nejnižší odhady hovoří o 347 mrtvých. Mezi oběťmi byly i kojenci a 17 těhotných žen. Proběhla operace, která měla tuto hrůzu utajit. Americká veřejnost a svět se o tom, co se v My Lai stalo, dozvěděly až 12. listopadu 1969 z reportáže novináře Seymoura Hershe, který získal informaci, že armádní důstojník, poručík William Calley, který operaci velel, bude souzen za smrt tehdy údajných 109 civilistů. Odhalení těchto skutečností změnilo vnímání války.

Video natočené pobočkou katarské televize al-Džazíra ukazuje okamžik, kdy se stovky Palestinců snaží ve tmě utéct a chránit se, zatímco v pozadí je slyšet několik výstřelů, které televize připisuje izraelské armádě. Podle ministerstva zdravotnictví tohoto území, ovládaného teroristickou skupinou Hamás, bylo ve čtvrtek brzy ráno při dodávkách humanitární pomoci do pásma Gazy zabito nejméně 112 lidí a 760 jich bylo zraněno.

 18993

Británie: Konzervativní poslanec Horní sněmovny navrhuje, aby všichni třicátníci dostali od státu 300 000 Kč

2. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Tory peer požaduje "občanské dědictví" ve výši 10 000 liber (300 000 Kč) pro všechny třicátníky

David Willetts navrhuje, že by tato politika pomohla rozdělit bohatství mezi mileniály v situaci prohlubujících se nerovností. V ČR je situace velmi podobná.
 
Ministři by měli všem třicátníkům poskytnout "občanské dědictví" ve výši 10 000 liber v obavách, že převod bohatství ve výši 1,5 bilionu liber na mileniály prohloubí nerovnosti, vyzval konzervativní peer.

David Willetts, který vede thinktank Intergenerational Centre, vyzval příští vládu, aby zavedla novou rozsáhlou politiku na rozdělení bohatství v Británii.

 22608

Koho by zajímaly tyhle děti?

2. 3. 2024

čas čtení < 1 minuta

Toto ohavné utrpení jemenských dětí, které se ocitly v zástupné válce mezi Íránem a Saúdskou Arábií, trvá již několik let. Kde je rozhořčení, úzkost, masové protesty před velvyslanectvími a na univerzitních kampusech? Proč to nikoho nezajímá?

Dr. David Wood:
Nespočet fotografií  dětí hladovějících ve válce v Jemenu. Válka si vyžádala téměř 400 000 obětí. Ale žádné demonstrace po celém světě. Proč? Protože muslimové bojují proti muslimům. Žádní židé, žádné zprávy.



Globální oteplování: Šílené teplotní zvraty v USA

2. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Únorová vlna veder láme rekordy na severu a v centrální části USA

Vedra až o 20 °C vyšší než normál vystřídala vlna mrazu


V posledních dnech zažily střední a severní USA jednu z nejpozoruhodnějších únorových vln veder vůbec, kdy padlo mnoho únorových teplotních rekordů.

Půl tuctu států zaznamenalo nejvyšší únorovou teplotu, stejně jako více než 130 měst a obcí, včetně Minneapolis, Milwaukee, St Louis a Detroitu.

 22601

Izrael čelí rostoucímu tlaku, aby vyšetřil úmrtí lidí v Gaze, kteří šli ve čtvrtek pro potravinovou pomoc

1. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Francie vyzývá k nezávislému vyšetřování a Německo trvá na tom, že armáda musí podat vysvětlení poté, co bylo zabito více než 100 Palestinců

Izrael čelí rostoucímu mezinárodnímu tlaku na vyšetřování poté, co bylo ve čtvrtek zabito více než 100 Palestinců v Gaze, když se zoufalé davy shromáždily kolem nákladních aut s humanitární pomocí a izraelské jednotky zahájily palbu.

Izrael uvedl, že lidé zemřeli v tlačenici nebo byli přejeti kamiony s humanitární pomocí, ačkoli připustil, že jeho jednotky zahájily palbu na to, co nazval "davem". Vedoucí nemocnice v Gaze však uvedl, že 80 % přivezených zraněných mělo střelná zranění.

Gaza: Více než 110 lidí bylo zabito a 760 zraněno izraelskou palbou na civilisty snažící se získat potraviny

1. 3. 2024

čas čtení 6 minut

"... Proto se na kamiony hrnou lidé, kteří zoufale shánějí jídlo, aby nakrmili své děti.
Není nikdo, kdo by jim v tom zabránil, a to by udělal každý. To byste udělali i vy, kdyby vaše rodina hladověla a neexistovala by žádná zákonná moc, která by vás zastavila."


Channel 4 News vysílají v těchto dnech své večerní zpravodajství z Íránu, protože se tam v pátek konají volby. Avšak moderátor zpravodajství, hovořící z Palestinského náměstí v Teheránu, se nejprve zaměřil na Gazu:


Moderátor, Channel 4 News, čtvrtek 29. února 2024, 19 hodin: Vítejte v Íránu, zemi, která hraje klíčovou roli v regionu zmítaném nepokoji v Gaze. Podle údajů ministerstva zdravotnictví počet obětí překročil 30 000 a rostoucí zoufalství vedlo k ještě větší tragédii v blízkosti města Gazy. Podle palestinských zdravotníků zahájili izraelští vojáci palbu na dav čekající na potravinovou pomoc, při níž zahynulo 112 lidí a 760 dalších bylo zraněno. Stalo se tak kolem 4:00 místního času, když se konvoj osmi nákladních aut pohyboval na sever po ulici Al Rašíd a projížděl izraelským kontrolním stanovištěm. Izraelští představitelé přiznávají, že jejich vojáci zahájili palbu, ale tvrdí, že mnoho lidí bylo po nájezdu osmi nákladních aut ušlapáno nebo přejeto. Hamás varuje, že by to mohlo ohrozit jednání o příměří, která probíhají v Kataru. Naše zahraniční redaktorka Lindsay Hilsumová přináší reportáž z Jeruzaléma.

 22600

Krize na Blízkém východě: Francie vyzývá k nezávislému vyšetřování izraelských akcí v souvislosti s úmrtím lidí u konvoje s humanitární pomocí v Gaze

1. 3. 2024

čas čtení 12 minut

 

'Označujeme Hamás za teroristickou skupinu, ale musíme také nazývat věci pravým jménem, když dochází ke zvěrstvům v Gaze,' říká Stéphane Séjourné, francouzská ministryně pro Evropu.

Francie vyzývá k nezávislému vyšetřování okolností, za nichž izraelské jednotky střílely na dav lidí hledajících humanitární pomoc

Stéphane Séjourné, ministryně pro Evropu a zahraniční věci, uvedla pro France Inter:

 "Budeme žádat vysvětlení a bude muset být provedeno nezávislé šetření, aby se zjistilo, co se stalo. Francie nazývá věci pravými jmény. To platí, když označujeme Hamás za teroristickou skupinu, ale musíme také nazývat věci pravým jménem, když dochází ke zvěrstvům v Gaze."

Séjourné podle agentury AFP prohlásila, že jeejí země nebude uplatňovat "dvojí standardy", a dodala, že pokud vyšetřování dospěje k závěru, že izraelská střelba byla válečným zločinem, "pak se to samozřejmě stane záležitostí soudnictví".

Izraelská armáda popřela, že by střílela do velkého davu hladových lidí, a uvedla, že většina z nich byla zabita v tlačenici nebo přejeta nákladními auty při pokusu o útěk. Mluvčí uvedl, že izraelští vojáci stříleli pouze na malou skupinu, která se vzdalovala od nákladních aut a ohrožovala kontrolní stanoviště. Více než sto Palestinců bylo zabito.

Pohřeb Alexeje Navalného sledovalo na jeho kanálu na YouTube více než čtvrt milionu lidí

1. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Davy smutečních hostů v Moskvě skandovaly "Rusko bez Putina" a "Ne válce", pohřeb Alexeje Navalného sleduje na jeho kanálu na YouTube čtvrt milionu lidí

Více než čtvrt milionu lidí sledovalo rozloučení se zesnulým ruským opozičním vůdcem Alexejem Navalným na jeho kanálu na YouTube, který je v Rusku blokován.

Podle agentury Reuters přišlo mnoho tisíc lidí vzdát hold na Borisovský hřbitov a před chrám Ikony Matky Boží v Moskvě.

V početném davu mnoho lidí svíralo kytice květin a někteří se připojili ke skandování - "Rusko bude svobodné", "Ne válce", "Rusko bez Putina", "Neodpustíme" a "Putin je vrah", uvádí agentura. Uvedla také, že policie byla sice přítomna v hojném počtu, ale nezasáhla.

Vedle videa proudily vzkazy, většinou vyjadřující smutek, ale některé také vzdor, informuje agentura Reuters.Alexey Navalny remains a shining example of what Russia could & should be. His death is a tragic reminder of the lengths the Kremlin will go to silence its critics. Our hearts go out to his family, friends, supporters, & all those he has inspired to work for a brighter future. pic.twitter.com/uPZlEEyJNN



Navalného přední spolupracovníci, kteří se všichni nacházejí mimo Rusko, se snažili ovládnout své emoce, když vysílali živé video z rozloučení se svým vůdcem.

"Je to fotografie, na kterou se velmi těžko dívá," řekl jeden z nich, Ruslan Šaveddinov, s odkazem na snímek Navalného matky Ljudmily v chrámu Ikony Matky Boží vedle otevřené rakve jejího syna.


 22584

Gaza: Izraelci ve čtvrtek ráno zastřelili asi 150 civilistů, kteří čekali na potraviny, a 700 jich zranili

29. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Moderátorka, BBC World at One, 13 hodin, čtvrtek 29. února 2024: Podle zpráv bylo zabito více než 100 lidí, kteří čekali na potravinovou pomoc na kruhovém objezdu na severu Gazy. Úřad palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse označil incident za ošklivý masakr. Podle Palestinců jsou za něj zodpovědné izraelské síly. Izrael připouští, že se něco stalo, ale tvrdí, že obraz je nyní zmatený. Přichází v den, kdy počet mrtvých podle údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze dosáhl 30 000. Náš bezpečnostní zpravodaj Frank Gardner to analyzuje:

 22596

Černý čtvrtek: Izraelský masakr v Gaze zabil více než stovků civilistů a stovky dalších zranil

1. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) informuje o velkém masakru, který spáchala izraelská armáda v černý čtvrtek 29. února 2024 na jihu okupovaného města Gazy.  

UNOCHA uvádí, že ministerstvo zdravotnictví Gazy "oznámilo, že v časných ranních hodinách 29. února bylo na silnici Al Rašíd Road jihozápadně od města Gazy zabito 104 Palestinců a 760 jich bylo zraněno". UNOCHA upozorňuje, že skutečný počet mrtvých bude pravděpodobně vyšší, protože zdravotnické týmy se snaží zvládnout situaci s omezenými prostředky pro poskytování kritické péče. K incidentu došlo ve chvíli, kdy se tisíce Palestinců shromáždily kolem nákladních automobilů převážejících zásoby, když je podle prvních mediálních zpráv údajně zasáhly dělostřelecké granáty a střelba. Izraelská armáda přiznala, že její vojáci do davu stříleli, a také uvedla, že k většině obětí došlo v důsledku dopravní zácpy a incidentů, při nichž byli lidé sraženi nákladními automobily," píše blízkovýchodní expert Juan Cole.  

Jon Stewart s muslimským a židovským novinářem o Gaze

1. 3. 2024

čas čtení 25 minut

Jon Stewart: Vítejte prosím. Murtaza Hussain, vedoucí autor časopisu The Intercept, a Yair Rosenberg, vedoucí autor časopisu The Atlantic. Přivítejte je, prosím.  Říkal jsem vám, že to bude... Jen velmi zřídka se stává, že hostům tleskáte vestoje, ale zjevně tu vnímáte, že muslim a žid sedí vedle sebe. Jak je to možné? Děkuji vám oběma, že jste přišli. Oba jste zjevně američtí spisovatelé, kteří hodně píší o Blízkém východě. Mírový plán, Stewartův plán, jak já mu říkám, plán METO. A Murtazo, začneme s vámi. Jak moc je to nereálné? Je to plán podobný rezoluci Ligy arabských států z roku 2002. Proč? Proč ho nelze realizovat?

 16879

BBC: Kdy vyšle NATO své vojáky na Ukrajinu?

29. 2. 2024

čas čtení 8 minut

Moderátorka, BBC World at One, čtvrtek 29. února 2024, 13 hodin: Prezident Putin varoval, že jakékoli rozmístění západních vojsk na Ukrajině by mělo tragické následky. Jeho výroky v každoročním projevu o stavu země jsou zřejmě reakcí na slova prezidenta Francie Macrona ze začátku tohoto týdne, kdy nevyloučil vyslání západních vojáků na Ukrajinu. Ruský prezident rovněž prohlásil, že západní rétorika hrozí konfliktem s použitím jaderných zbraní a následně zničením civilizace.

Putin: "Začali hovořit o možnosti vyslání vojenských kontingentů NATO na Ukrajinu, ale my si pamatujeme osud, osud těch, kteří kdysi vyslali své kontingenty na území naší země. Nyní však budou následky pro případné intervenční síly mnohem tragičtější.

A oni nakonec musí pochopit, že máme také zbraně. Ano, oni o tom vědí. Nyní. Právě jsem to řekl. Máme také zbraně, které mohou zasáhnout cíle na jejich území."

Moderátorka: 
Steve Rosenberg je redaktorem BBC pro Rusko a sledoval tento projev a Steve, předpokládám, že to byla reakce na to, co předtím řekl prezident Macron o možnosti vstupu západních vojsk na Ukrajinu?

 20395

Peníze nejsou, sejdeme se u popelnic

1. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Kde naděje?

Na zvýšení příspěvku na péči v prvním stupni (3 až 4 nezvládnuté základní životní potřeby, 30 až 40 % ztráta funkčnosti) nejsou ve státním rozpočtu peníze. Ve druhém stupni závislosti (5 až 6 nezvládnutých životních potřeb, 50 až 60 ztráta funkčnosti) dojde k ryze kosmetickému dorovnání nejhoršího propadu hodnoty příspěvku v historii. Na alespoň dorovnání k Fialově prodloužené inflaci, nebo dokonce na přizpůsobení k dnešnímu finančnímu zlořádu peníze ve státním rozpočtu rovněž nejsou. 

Lze tedy napsat, že kvalita péče o zdravotně postižené za Fialovy odpovědné vlády klesla minimálně o 40 %, a to v lepším případě a s přimhouřením všech očí. To až bude premiér Fiala tklivým hláskem pronášet hluboká slova o lidském utrpení a jak je mu moc líto. To až si budete prohlížet tabulky, o kolik stovek miliard vzrostl majetek českých oligarchů podporovaných vládou za jeden rok.

 16578

O české naivní slepotě pro kontext

1. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut


Nevím, kde se to bere, ale vždy mě to ohromí. Pojďme něco dělat, hlavně abychom na to mohli být hrdí, hlavně abychom dělali dobro, a je jedno, co je ten skutečný problém. Problém v jeho skutečnosti je lépe nevidět. Takhle u nás uvažují masy dobrých lidí.

Bylo tak se šitím roušek na začátku covidu a dodržováním často nesmyslných (rouška nutná i v lese, když je člověk sám) a hlavně neudržitelných opatření (zavřené školy, prázdné nemocnice, stojící fabriky). Žádná úvaha nad reálnými vlastnostmi té infekce.

 21791

Poslední generace končí s pochody za zklidnění dopravy v Praze

1. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Přesně před rokem, 1. března 2023, jsme se vydali na první pochod po pražské magistrále v rámci kampaně "30 pro Prahu". Pochody si rychle získaly značnou pozornost médií. Potvrdilo se, že jde o téma, které Pražany dlouhodobě trápí, a že zvolená forma protestu je vhodnou reakcí na neudržitelnou situaci v pražské dopravě.

Své představy o zklidnění dopravy jsme představili primátoru Svobodovi a náměstku pro dopravu Hřibovi na osobním setkání. Pan primátor vyjádřil pochopení pro důvody pochodů a navrhl zřídit komisi pro zklidňování dopravy. Další kroky však podmínil ukončením našich protestů.

 22605

ČR: Sněmovna schválila rozmělněný zákon o právech stejnopohlavních párů

1. 3. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 
Česko bylo dlouho považováno za liberálního šampióna v regionu, ale po téměř dvou desetiletích převážně populistických a pravicových vlád země do značné míry ustrnula ve vývoji silnější legislativy o rovných právech

Poslanci dolní komory českého parlamentu schválili zákon, který posiluje práva stejnopohlavních párů, přičemž pro něj hlasovalo 123 zákonodárců ze 176 přítomných.

Je to daleko od legislativy, která měla původně zavést manželství pro všechny, ale proti tomu se tvrdě postavilo silné konzervativní křídlo v parlamentu, které prochází několika stranami napříč politickým spektrem.

 22604

Chryzantémy nejsou růže: když jsem gay, proč bych měl mít stejné podmínky jako heterosexuálové?

1. 3. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 18 minut

 
Nazývat vztah mezi homosexuály partnerstvím mi nevadí. V roce 2008, v předvečer schvalování registrovaného partnerství v českém parlamentu, jsem napsal celou stránku do Lidových novin s tím, že ne všichni homosexuálové usilují o schválení tohoto tradičně heterosexuálního institutu, který vznikl proto, aby ochránil manželku a děti před společným vyhýbáním se otci. Tvrdil jsem, že snaha předstírat, že homosexuální nebo lesbický pár je stejný jako heterosexuální pár, je marná. Pokud jsem jiný, co je špatného na tom, když se věci přizpůsobí mé odlišnosti?

 22606

Oppenheimer – film a skutečnost

1. 3. 2024 / Vladimír Wagner

čas čtení 32 minut

Film Oppenheimer režiséra Christophera Nolana má třináct nominací na Oscara. Jde o excelentní film popisující zlatou éru jaderné fyziky, zrození kvantové fyziky i vývoj jaderné bomby v době druhé světové války a její politické dopady. Je určitě zajímavé se podívat na srovnání zobrazení tohoto klíčového období historie lidské civilizace a reality.

 20461

Putin vzkazuje NATO, že vyslání západních vojáků na Ukrajinu vyvolá jadernou válku

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Ruský prezident během projevu o stavu země pohrozil "tragickými" následky válečných intervencí

Vladimir Putin ve výročním projevu o stavu země vzkázal zemím NATO, že pokud vyšlou své vojáky do bojů na Ukrajině, riskují vyprovokování jaderné války, a vystupňoval tak své hrozby vůči Evropě a USA.

V narážce na výroky Emmanuela Macrona ze začátku tohoto týdne, v nichž otevřel dveře k vyslání evropských pozemních jednotek na Ukrajinu, ruský prezident uvedl, že by to vedlo k "tragickým" důsledkům pro země, které by se k tomu rozhodly.

"Hovořilo se o možnosti vyslání vojenských kontingentů NATO na Ukrajinu," řekl Putin ve svém bojovném dvouhodinovém čtvrtečním projevu.

 18993

Britská vláda ničí britské univerzity

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Jak píšeme často, nynější konzervativní britská vláda po brexitu, kdy byli z Konzervativní strany vyloučeni všichni rozumní a vzdělaní konzervativní politikové, se skládá z neumětelů,  ultrapravicových ideologických fundamentalistů a agresivních hlupáků. Poškozují, na co sáhnou. Nejnovější obětí jsou dosud jinak relativně mezinárodně úspěšné britské univerzity, v důsledku nenávistné protiimigrační politiky současné krachující britské vlády (JČ):

Britské univerzity varují před ekonomickými škodami pro Spojené království,  počet (platících) zahraničních studentů klesl o třetinu

Vedoucí představitelé univerzit obviňují ministry, že chtějí "snížit náš úspěch". Údaje ukazují prudký pokles počtu víz vydaných zahraničním studentům.

Imigrační omezení uvalená britskou vládou na zahraniční studenty hrozí podle vedoucích představitelů univerzit poškozením britské ekonomiky, neboť počet studentů ze zahraničí  klesl o třetinu.

Organizace Univerzity Spojeného království (UUK), které zastupuje  vysoké školy, uvedly, že nová vládní omezení spolu s výrazným zvýšením vízových poplatků a hrozbou omezení pracovních možností absolventů mají negativní dopad na Spojené království jako studijní destinaci.

29535

Debilita zla

29. 2. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Detektivní seriál Metoda Markovič: Hojer režiséra Pavla Soukupa a scenáristy Jaroslava Hrušky sleduje slavného československého kriminalistu při práci na případu sériového vraha Ladislava Hojera. Ten v letech 1978-1981 zabil na území někdejšího Československa nejméně pět žen. Seriál rekonstruuje, podle všeho poměrně věrně, jak titulní kriminalistovu metodu, tak osobnost vraha. Ten si na vazbě užíval, že je, patrně poprvé v životě, středobodem něčího ho zájmu a ke svému vyšetřovateli Jiřímu Markovičovi si vytvořil blízký vztah. Hojer s IQ 88 sice převyšoval debilitu, jak ji dobová psychiatrie klasifikovala, o téměř dvacet bodů, což jej řadí na hranici mezi průměrem a podprůměrem. Přestože byly jeho skutky byly odpudivé, děsivé a prostě a jednoduše špatné, sotva lze nazvat zlem samotného primitivního a prostoduchého Hojera. 

Ultrazpracované potraviny jsou spojeny s 32 škodlivými účinky na zdraví

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Nejrozsáhlejší světová analýza dosavadního výzkumu zjistila přímé souvislosti s vyšším rizikem rakoviny, srdečních onemocnění a předčasného úmrtí

 
Podle nejrozsáhlejšího světového přehledu dosavadních studií jsou ultrazpracované potraviny (UPF) přímo spojeny s 32 škodlivými účinky na zdraví, včetně vyššího rizika srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky 2. typu, nepříznivého duševního zdraví a předčasného úmrtí.

Závěry prvního komplexního souhrnného přehledu důkazů přicházejí v souvislosti s rychle rostoucí celosvětovou spotřebou UPF, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení.

Jan Egeland: Izrael lže

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

"Bylo to nepřiměřené od samého začátku.  Vytvořili zde nyní opět generaci nenávisti.  Proč by někdo, kdo nemá nic společného se 7. říjnem, jemuž zničili  domov a zabili rodinu - -  Mluvil jsem s jednou, teď jsem dojatý, teď jsem mluvil s kolegyní, které zabili celou rodinu. To je válka proti terorismu? Ne. To je pomsta. A těm, kteří to rozpoutali, se to vrátí."

Od minuty 6.30:


Moderátor, Channel 4 News, středa 28. února 2024, 19 hodin: Po útoku Hamásu 7. října byla izraelská reakce v Gaze ohromující. Podle ministerstva zdravotnictví vedeného Hamásem zemřelo téměř 30 000 lidí a přes 70 000 jich bylo zraněno. Podle OSN je čtvrtina obyvatel Gazy na pokraji hladomoru a téměř všichni obyvatelé jsou odkázáni na nedostatečnou humanitární potravinovou pomoc, aby přežili. Dnes jsem hovořil s Janem Egelandem, generálním tajemníkem Norské rady pro uprchlíky. Nachází se v jižním městě Rafáh, kde 1,4 milionu lidí hledá bezpečí, ale obává se, že dojde k izraelské pozemní ofenzívě. Požádal jsem ho, aby popsal scény, které vidí.

 
Jan Egeland: Myslím, že situace je opravdu strašná. Jinak se to popsat nedá. Jsem humanitární pracovník už velmi mnoho let, ale takové trauma, zoufalství, bída, rozčarování lidí tady v Rafáhu je v jiném měřítku, lidé se bojí. Neustále nad námi hučí drony. Slyším jich teď několik, když spolu mluvíme. Lidé se samozřejmě velmi bojí, aby se i toto poslední útočiště, kde je  jeden a půl milionu lidí, nestalo válečnou scénou. Bude to skvrna na dějinách Izraele a na těch, kteří mu poskytli zbraně, tedy na Spojených státech, Velké Británii, Německu a několika dalších.

Jon Stewart: Jak vyřešit krizi na Blízkém východě

29. 2. 2024

čas čtení 10 minut


Jon Stewart: The Daily Show. Jsem váš moderátor Jon Stewart. Jistě, toto je číslo tři, třetí díl, toto je můj třetí díl. První dva velmi kontroverzní, hodně diskuse kolem toho. Spousta hádek tam a zpět, spousta hněvu, spousta komentářů. Dnes večer. S tím jsem skončil. Dnešní večer je možná jen takové lehkost.  Drobnost. Něco lehkého. Dnes večer budeme diskutovat o: (čte z papíru)  Izrael, Pales - - tina!!? Cože? Kdo tohle napsal? No jo, já právně musím přečíst, co je v prompteru. Takže. jdeme na to. Podíváme se na to. V našem novém a pravděpodobně nikdy nekončícím segmentu MARNÝ OKRUH. Ano. Nějak to diváci věděli, že dnes večer probereme Izrael, Palestinu.

(Varování:

Diskuse o Izraeli a Palestině nemá za cíl podporovat nebo ospravedlňovat jednu ze stran . Zmínky o Hamásu, které neodsuzují Hamás, neznamenají, že Hamás neodsuzujeme. Poslech tohoto segmentu se nedoporučuje osobám se sklonem k antisemitismu nebo islamofobii. Nežádoucí účinky: Deprese, úzkost, infekce perinea, chuť na humus.)

 22586

CNN: Izrael střílí na humanitární konvoje v Gaze. Hladomor

29. 2. 2024

čas čtení 9 minut

Christiane Amanpour, hlavní zahraničněpolitická reportérka americké televize CNN, hovoří z Rafahu s Janem Egelandem, ředitelem humanitární organizace Norská rada pro uprchlíky

Christiane Amanpour, televize CNN: Jane Egelande, vítejte v  našem pořadu z Rafahu. Jaké to je být na místě a vidět to tam? Slyšeli jsme toho hodně. Viděli jsme obrázky, slyšeli jsme zprávy zevnitř. Co vidíte na vlastní oči?

Jan Egeland: No, Christiane, abyste pochopila tu zkázu, bídu a zoufalství zdejších lidí, musíte přijet do Gazy. Sem. Nikdy jsem za mnoho a mnoho let, co pracuji jako humanitární pracovník, neviděl místo, které by bylo tak dlouho bombardováno, s tak uvězněnými obyvateli bez možnosti úniku, takže lidé jsou traumatizováni až k neuvěření. Žijí v těch nejstrašnějších podmínkách. Dnes jsem byl ve škole, kde v malé třídě spalo 50 lidí, víte, 250 lidí sdílí jednu latrínu a vůbec nemají pořádnou vodu. Příliš málo matrací, i my se snažíme dělat, co můžeme, jako Norská rada pro uprchlíky, ale jsme opravdu, opravdu přetíženi v tomto oceánu potřeb.


Pokračování českého překladu:

"Pusťte nás do Gazy": 55 zahraničněpolitických reportérů ze Spojeného království a z USA naléhá na Izrael a Egypt, aby zrušily blokádu zpravodajství

29. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Vzhledem k tomu, že bylo zabito 90 novinářů, je nezbytné, aby se místním pracovníkům médií ulevilo - píše se v dopise
Více než 55 zahraničních zpravodajů podepsalo žádost o přístup do Gazy přes Izrael a Egypt s tím, že by jim to pomohlo podpořit úsilí místních novinářů, jejichž bezpečnost je ohrožena.

Těchto 55 zpravodajů zastupuje všechny hlavní televizní stanice se základnami ve Velké Británii, včetně BBC News, Sky News, ITV News, Channel 4 News, CNN, NBC, CBS a ABC.

Celý dopis a seznam signatářů naleznete na stránce níže.



Izraelskému režisérovi je vyhrožováno smrtí poté, co němečtí politikové označili berlínský filmový festival za "antisemitský"

29. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Yuval Abraham kritizuje německé politiky a tvrdí, že jejich kritika znehodnocuje pojem "antisemitismus" a ohrožuje židovské životy



Izraelský filmový tvůrce, který získal jednu z hlavních cen na berlínském filmovém festivalu, uvedl, že označení předávání cen německými úředníky za "antisemitské" vedlo k výhrůžkám smrtí a fyzickému zastrašování členů jeho rodiny, což ho přimělo odložit plány na návrat do Izraele.

Devětadvacetiletý Yuval Abraham získal v sobotu na Berlinale cenu za nejlepší dokumentární film za snímek No Other Land (Žádná jiná země), který zachycuje likvidaci palestinských vesnic v Masafer Yatta na Západním břehu Jordánu.

Abrahamova děkovná řeč, v níž odsoudil "situaci apartheidu" a vyzval k příměří v Gaze, byla jedním z několika momentů během závěrečného ceremoniálu, v nichž filmaři vyjádřili solidaritu s Palestinou. Následující den to vyvolalo pobouření v německých médiích, kde několik politiků tvrdilo, že projevy byly "antisemitské".
 
"Stát na německé půdě jako syn těch, kteří přežili holocaust, a vyzývat k příměří - a pak být označen za antisemitu je nejen pobuřující, ale také to doslova ohrožuje židovské životy," konstatoval Abraham.

"Nevím, o co se nás Německo snaží," dodal. "Pokud se Německo tímto způsobem vyrovnává se svou vinou za holocaust, vyprazdňuje tím veškerý jeho smysl."

 20461

Uniklá ruská vojenská dokumentace odhaluje kritéria pro jaderný úder

29. 2. 2024

čas čtení 8 minut

 
Doktrína pro taktické jaderné zbraně je v ruské armádě nastíněná ve výcvikových scénářích pro invazi z Číny

Síly Vladimira Putina nacvičovaly použití taktických jaderných zbraní na v rané fázi konfliktu s velkou světovou mocností, vyplývá z uniklé  ruské vojenské dokumentace, která obsahuje výcvikové scénáře pro invazi z ČÍny, píše Financial Times.

Utajované dokumenty popisují prahovou hodnotu pro použití taktických jaderných zbraní, který je nižší, než Rusko kdy veřejně přiznalo, .

Dokumentace se skládá z 29 tajných ruských vojenských spisů, které byly vypracovány v období mezi rokem 2008 až 2014, včetně scénářů pro válečné hry a prezentací pro námořní důstojníky, které pojednávají o zásadách činnosti pro použití jaderných zbraní.

 22584

Krize na Blízkém východě: Katar obviňuje Izrael z napomáhání "úmyslnému vyhladovění palestinského lidu"

28. 2. 2024

čas čtení 11 minut

 
Mluvčí katarského ministerstva zahraničí uvedl, že je "bolestné", že dodávka pomoci je stále problémem.

 
Katar: "záměrné vyhladovění palestinského lidu nelze tolerovat"


Katar obvinil Izrael z napomáhání "úmyslnému vyhladovění palestinského lidu" na týdenním brífinku, který poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Majed Al Ansari. Vyzval mezinárodní společenství, aby vyvinulo na Izrael větší tlak, a uvedl, že je "bolestné", že dodávky pomoci jsou stále problémem.

V prohlášení vydaném po briefingu Al Ansari uvedl:

"Záměrné vyhladovění palestinského lidu nelze tolerovat a mezinárodní společenství se musí proti tomuto problému postavit.

    Veškerá pomoc poskytovaná pásmu Gazy představuje jen velmi malou část toho, co obyvatelé pásma potřebují. Dva a půl milionu lidí žije v naprosté absenci zdravotnických a záchranných služeb. Více než milion lidí žije ve stanech na jihu pásma.

    Pomoc by měla být poskytována volně a bez omezení, jak stát Katar vždy zdůrazňoval."

Al Ansari uvedl, že 80 letadel s pomocí bylo dodáno prostřednictvím leteckého mostu, který Katar zřídil pro doručování pomoci, ale "problémy se vstupem této pomoci jsou velké a trvají".

Pokračoval: " Dosud jsme nebyli svědky skutečného tlaku mezinárodního společenství, aby umožnilo plný a bezpodmínečný vstup pomoci. Katarský stát ve spolupráci se svými partnery usiluje o zastavení agrese před svatým měsícem ramadánem. Je bolestné, že vstup humanitární pomoci je jednou z diskutovaných otázek."

 22243

Jak Kreml využívá italský organizovaný zločin k financování proruských uskupení na Slovensku

28. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Vazby slovenských politiků a italské mafie byly odhaleny po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka v roce 2018. Úřady se domnívají, že Kuciak byl zavražděn v souvislosti se svou prací. Nedávno prověřovaly tvrzení, že vysoce postavený Ficův poradce měl obchodní styky s mužem podezřelým z vazeb na italskou mafii. je to Peter Pellegrini, který nahradil Roberta Fica poté, co byl nucen odejít po vraždě Kuciaka.

 22581

Channel 4 News: Izraelci nic nevědí o masovém zabíjení civilistů a hladomoru v Gaze: Izraelská televize o tom neinformuje

28. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Moderátor, Channel 4 News, úterý 27. února 2024, 19 hodin:  Izrael i Hamás bagatelizovaly návrh amerického prezidenta, že by příměří v Gaze mohlo být uzavřeno do příštího týdne. Joe Biden se tak vyjádřil v předvečer primárních voleb v Michiganu, kde je pod tlakem velkého počtu arabských Američanů kvůli své podpoře Izraele, Mezitím v Gaze hrozí hladomor a mezi 2,3 miliony lidí uvězněných v Gaze se nadále šíří nemoci. Přepojíme se nyní  živě k naší mezinárodní redaktorce Lindsey Hilsumové, která je v Tiberu na severu Izraele. Lindsey.

Londýnský primátor Sadiq Khan čelí výhrůžkám smrtí od islamistických extremistů

28. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Londýnský primátor Sadiq Khan Khan jako poslanec hlasoval pro sňatky osob stejného pohlaví (na rozdíl od České republiky!)  a jako starosta se zasazuje o práva homosexuálů.

Zatímco ultrapravicoví extremisté jako Lee Anderson tvrdí, že londýnský primátor Sadiq Khan je v kapse muslimských extremistů (a Anderson za to byl vyloučen z Konzervativní strany), přicházejí informace, že ve skutečnosti čelí  Sadiq Kahn výhrůžkám od muslimských extremistů, že ho zavraždí.
 
Sadiq Khan má  od roku 2017 trvale policejní ochranu, která je obvykle vyhrazena hrstce vysokých ministrů  nebo královské rodině.

Zdroj obeznámený s bezpečnostními opatřeními uvedl, že kromě toho, že Khan v současné době čelí hrozbám násilí ze strany krajní pravice, čelí také hrozbám ze strany islamistických extremistů.

 22580

USA sankcionovaly dodavatele munice, který je napojen na ruského dárce kampaně Mikea Johnsona

28. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Zprávy o darech na politické kampaně se vynořují často, zejména pokud jsou propojeny se zahraničními zájmy. V poslední době se pozornost obrátila ke Konstantinu Nikolajevovi, prominentní postavě spojené s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, v souvislosti s odhaleními o darech poskytnutých na kongresovou kampaň předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona.

 22578

Írán: MAAE naléhá na návrat jaderných inspektorů

28. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Jaderný dozor OSN si stěžuje na nedostatečný přístup inspektorů v Íránu a ve čtvrtletní zprávě také upozornil na pokračující obohacování uranu. Ani nedávné veřejné komentáře z Teheránu nebyly uklidňující, uvedla agentura Reuters.

Německo se chová vůči masovému vraždění Palestinců Izraelem v Gaze naprosto ostudně. Viz scéna na Berlinale

28. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Německo má - zcela pochopitelně - ze své nacistické minulosti - obrovský komplex vůči židům a Izraeli, který většině německých politiků brání vnímat vraždění v Gaze objektivně. Nekriticky se staví na stranu izraelského vraždění Palestinců a přehlížejí systematický izraelský teror vůči Palestincům, využívající vyhladovění dětí a srovnávání celé Gazy se zemí, včetně škol, mešit, kostelů, univerzit a kulturních památek.

Kritika ultrapravicové Netanjahuovy vlády, která se bratří s Trumpem a Orbánem a jejíž členové tvrdí, že palestinská území všechna patří Izraeli a Palestinci by z nich měli být vyhnání, "protože po nich kráčel král David", není antisemitismem, by si měli Němci uvědomit. Jejich jednání je obscénní. Kromě toho to vede k trapným, komickým scénám, viz reportáž níže: (JČ)



Německá ministryně se brání, že na Berlinale prý tleskala jen izraelskému filmaři, nikoli jeho palestinskému spolupracovníkovi!

Německá ministryně kultury nyní trvá na tom, že tleskala pouze izraelské, ale nikoli palestinské polovině filmařské dvojice, která získala jednu z hlavních cen na politicky vypjatém závěrečném ceremoniálu berlínského filmového festivalu.

 17006

Co je nadnárodní represe a jak ohrožuje Rusy

28. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Ještě více než sovětský předchůdce se vláda Ruské federace zapojila do nadnárodních represí, což je termín, který experti používají k tomu, aby popsali akce od obtěžování až po vraždu, upozorňuje Věra Naděždina.

 20511

K vyřešení problémů s Ruskem potřebuje NATO víc než jen peníze

28. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Kontraintuitivně platí, že čím více se vynakládá na obranu, zejména v USA a Velké Británii, tím více se síly zmenšují. Důvody spočívají v růstu nákladů na každou položku, od lidí až po přesné zbraně a dokonce i tužky. Tento roční nekontrolovaný růst reálných nákladů pro státy NATO, v závislosti na zemi, se pohybuje mezi 3-7 procenty. Přidejte inflaci a problém se zhoršuje, upozorňuje Harlan Ullman.

 20699

15 zemí EU se dohodlo na nákupu granátů pro Ukrajinu za 1,5 miliardy dolarů

28. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Evropské země si uvědomily, že nebudou schopny rychle poskytnout Ukrajině potřebné množství munice, a tak se rozhodly nakoupit dělostřelecké granáty od výrobců třetích stran. Dokonce i francouzský prezident Emmanuel Macron, který dosud trval na tom, že peníze EU budou použity pouze na financování evropského obranného sektoru, podpořil původní návrh České republiky.

 20752

V čem je příčina negativních postojů zhruba poloviny Čechů k Unii

28. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když v pondělní publicistice Radiožurnálu představoval Martin Buchtík ze STEMu výsledky projektu rozsáhlého šetření postojů české populace k Evropské unii, řekl, myslím, velmi jasně, že král je nahý. Společnost je rozdělena na několik skupin, pokud jde o vztah k Unii, a zhruba je to půl na půl. Buchtík začal tím, že mezi politiky nemá Unie v ČR žádného obhájce, žádné zastání. A podle mě trefil hřebík na hlavičku.

 19468

Macron čelí záporné reakci EU poté, co navrhl vyslání vojáků na Ukrajinu

28. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Vedoucí představitelé EU a NATO se rychle distancovali od výroků francouzského prezidenta, že by nemělo být vyloučeno vyslání pozemních jednotek na Ukrajinu

 
Emmanuel Macron čelí kritice ze strany francouzských partnerů v NATO a EU a varování před konfliktem ze strany Ruska poté, co navrhl, že by mohlo být nutné vyslat na Ukrajinu pozemní jednotky.

Po pařížské schůzce na vysoké úrovni převážně evropských partnerů, na níž se jednalo o tom, jaké naléhavé kroky by bylo možné podniknout k posílení Ukrajiny v důsledku nedávného postupu Ruska na frontě, francouzský prezident na tiskové konferenci řekl, že nevylučuje vyslání vojáků.

 18993

Britská Konzervativní strana se propadá do neuvěřitelných kulturních válek

27. 2. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

V Británii se letos musejí konat všeobecné volby. I když šéf Labouristické strany Keir Starmer není zrovna charismatický, je to nudný, přeopatrný právník, labouristé nad vládnoucími konzervativci z dobrých důvodů v průzkumech veřejného mínění - a v občasných doplňovacích volbách - vedou asi o dvacet procentních bodů. 

Je velmi pravděpodobné, že konzervativci po čtrnácti letech velmi problematické vlády, především založené na škrtech, nadcházející volby prohrají: lidi jich už mají opravdu plné zuby, zejména v důsledku skandálů týkajících se posledních čtyř premérů, Borise Johnsona, který vytáhl na základě lží Británii z Evropské unie, Theresy Mayové, několikatýdenní premiérky Liz Trussové, která způsobila v roce 2022 ekonomickou katastrofu, v důsledku níž dodnes Britové platí daleko vyšší úroky ze svých hypoték, než by platili bez ním, a chabého, slabého  zbohatlíka Rishiho Sunaka.

V důsledku nefunkční vlády anglických konzervativců má Británie obrovské problémy. Propadla se jí ekonomika v důsledku brexitu, doslova se rozpadávají školy (školní budovy byly postaveny z jakéhosi pochybného betonu, který se nyní drolí a stropy padají lidem na hlavu, takže četné školy musejí být uzavřeny), je nefunkční zdravotnictví (sedm milionů lidí čeká na vyšetření specialistou, lékaří stávkují, protože mají příliš nízké platy), nefunkční železnice (železničáři stávkují, protože mají příliš nízké platy), v Británie je chudoba a hlad, velký počet lidí závisí na potravinových bankách.

Namísto toho, aby to vládnoucí konzervativci řešili, se zjevně rozhodli, že se pokusí získat podporu otrávených voličů vyvoláváním  kulturních válek. Tak velká část Konzervativni strany šiří nenávist proti cizincům, proti občanům Evropské unie, proti uprchlíkům a v poslední době i proti muslimům.

 22568

Izrael úmyslně podrobuje Palestince hladu, konstatuje expert OSN na lidská práva

27. 2. 2024

čas čtení 9 minut

 
Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny Michael Fakhri říká, že odpírání potravin je válečným zločinem a představuje genocidu


Podle předního experta OSN na právo na potraviny Izrael záměrně podrobuje Palestince hladu a měl by se zodpovídat z válečných zločinů - a genocidy

A tohle česká vláda podporuje

V pásmu Gazy, kde se asi 2,2 milionu Palestinců potýká s vážným nedostatkem v důsledku toho, že Izrael ničí zásoby potravin a výrazně omezuje přísun potravin, léků a dalších humanitárních dodávek, je rozšířený hlad a vážná podvýživa. Kamiony s humanitární pomocí a Palestinci čekající na humanitární pomoc se dostaly pod izraelskou palbu.

"Neexistuje žádný jiný důvod, proč úmyslně blokovat průjezd humanitární pomoci nebo úmyslně ničit malá rybářská plavidla, skleníky a sady v Gaze - než aby byl lidem znemožněn přístup k potravinám," konstatuje  Michael Fakhri, zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny.

 22577

Třicetiletý Madal Bal

27. 2. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 14 minut


Že nevíte, co je Madal Bal? Pak vězte, že je to jedno z mnoha úspěšných českých nakladatelství, specializující se na publikování knižních a hudebních titulů, kterými se snaží inspirovat čtenáře k nalezení šťastnějšího života prostřednictvím objevování vlastní hlubší podstaty, čímž oslovuje nejen milovníky duchovní literatury, ale i všechny ty čtenáře, kteří ve svém životě hledají vnitřní klid a harmonii. Nejen o jeho začátcích, ale i o jeho dalších aktivitách jsem si povídala s Janou Duškovou.

Začátky vašeho nakladatelství sahají až do roku 1993, když se za nimi ohlédnete, vybaví se vám v paměti ta úplně první kniha, kterou jste svou nakladatelskou činnost započali?

 22568

BBC: Děti v Gaze hledají jídlo, aby udržely své rodiny naživu

27. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Na severu Gazy se objevují zprávy o úmrtích dětí na podvýživu. Britská charitativní organizace Action Aid citovala lékaře ze severní Gazy, podle kterého zemřel hladem značný počet dětí

Na některých místech a v určitých dobách je pro chlapce zdrojem hrdosti už jen to, že zůstane naživu - natož když se každý den vydáváhledat jídlo, díky němuž jeho rodina nezemře hlady

Jedenáctiletý Mohammed Zo'rab se každé ráno vydává do města Rafáh na jihu Gazy, kde má svou misi.

Vezme si velkou plastovou mísu a vydá se do škol, které se staly uprchlickými centry, a do provizorních táborů u silnice, kde lidé trpí stejně jako jeho rodina, ale možná ještě najdou něco, čím nakrmí cizí dítě.

Mohammed také chodí do nemocnic, kam v každou hodinu přicházejí zranění, a všude jinde, kde by se mohl vařit hrnec na otevřeném ohni.

"Když se s tímto jídlem vrátím ke své rodině, mají radost a všichni se společně najíme," říká.

"Někdy odcházím s prázdnýma rukama a je mi smutno."

 22569

Americký letec se upálil před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu na protest proti izraelskému útoku proti Gaze

27. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

 

Příslušník amerického letectva byl v kritickém stavu v nemocnici poté, co se na protest proti válce v Gaze zapálil před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu. 

Aaron Bushnell živě vysílal přes mobil svůj příchod k velvyslanectví. Prohlásil, že se již nebude podílet na genocidě. Poté položil kameru na zem, polil se tekutinou a zapálil se. Zvolal Svobodnou Palestinu!

V nemocnici pak zemřel.

Jak izraelští osadníci brutálně přebírají pozemky a bourají domy vlastněné Palestinci na Západním břehu Jordánu. Za asistence izraelské armády

27. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

"Sionisté se od nacistů skutečně dobře poučili. Tak dobře, že se zdá, že jejich morálně odporné zacházení s Palestinci a snaha zničit palestinskou společnost v Izraeli a na okupovaných územích je v podstatě odhaluje jako nacisty s plnovousem a černými klobouky." ~ Norman Finkelstein

Channel 4 News v pondělí odvysílaly brutální časosběrný dokument ze Západního břehu Jordánu, kde izraelští osadníci za podpory izraelské armády terorizují palestinské obyvatelstvo. Je to téměř biblický útlak: Palestinci přicházejí o své farmy. Izraelci na ně fyzicky útočí, bourají jim jejich domy. Nemají kam jít. Starší farmářka musela uprchnout z domu, protože Izraelci terorizovali jejího patnáctiletého syna. Přežívají teď v jeskyni.

Světu je to jedno.

Putin nechal Navalného zabít, aby zmařil výměnu vězňů, tvrdí Navalného spojenci

27. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Putina obviňují Navalného spojenci,  že nařídil zabít Navalného, aby zabránil jeho výměně za nájemného vraha z FSB, který si v Německu odpykává doživotní trest
 

Spojenci Alexeje Navalného tvrdí, že Vladimir Putin nechal Navalného ve vězení zabít, aby zmařil výměnu vězňů, při níž měl být Navalnyj vyměněn za odsouzeného nájemného vraha vězněného v Německu.

Maria Pevčichová, blízká spojenkyně Navalného, ve videu uvedla, že Navalnyj a dva občané USA měli být vyměněni za Vadima Krasikova, nájemného vraha z ruské bezpečnostní služby FSB, který si v Německu odpykává doživotní trest za vraždu bývalého čečenského separatisty v Berlíně.

 22567

Studie ukázala, že téměř polovinu primátů má v moci samice, což mění vnímání údajné podřízenosti žen

27. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Nová studie zjistila, že samičky u primátů jsou u moci častěji, než se dosud předpokládalo. Neexistuje tedy přirozená tendence samců být vůdcem smečky. Zdá se, že se stalo to, že samci mezi primáty, včetně nás lidí, se stali většími a silnějšími než samice, protože 1) měli fyzický pohyb, když šli na lov, zatímco samice používaly své svaly méně, pro činnosti uvnitř jeskyní nebo jiných obydlí, 2) samci lovci měli okamžitý přístup k bílkovinám a k ovoci, zatímco samice dostávaly menší množství, což vedlo k typickému fyzickému rozdílu mezi samci a samicemi. 


 20965

Human Rights Watch: Izrael se vzepřel soudu a nechal Gazu vyhladovět

27. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Minulý měsíc Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) sdělil izraelské vládě, že musí "přijmout okamžitá a účinná opatření, která umožní poskytování naléhavě potřebných základních služeb a humanitární pomoci" v Gaze. Jednalo se o právně závazný příkaz a Izrael měl do jednoho měsíce podat zprávu o jeho splnění, píše Andrew Stroehlein ve svém každodenním lidskoprávním přehledu.

Dnes, o měsíc později, Izrael příkaz nesplnil.
 
Izraelská vláda nadále brání poskytování základních služeb a vstupu a distribuci pohonných hmot a životně důležité pomoci v Gaze. Ve skutečnosti izraelské orgány v posledních týdnech povolily vjezd do Gazy ještě menšímu počtu nákladních automobilů a misí s pomocí do severní části Gazy než v týdnech před vydáním příkazu Světového soudu.

 22566

Bolsonarova via crucis bude trvat ještě několik měsíců, ale do vězení určitě půjde - a co s tím má společného hnutí LGBTQIAPN+?

27. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 12 minut

Jak se dá očekávat od všech krajně pravicových politiků, lžou. Základem veškeré krajně pravicové rétoriky jsou lži. A tak není divu, že i počet účastníků protestu, který na svou obranu uspořádal bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro, byl pornograficky nadsazený. Původně bylo oznámeno, že na hlavní třídě São Paula bylo tuto neděli půl milionu lidí. Na konci akce policie ve státě, kterému vládne bývalý Bolsonaroův ministr Tarcísio de Freitas, prohlásila, že se protestu zúčastnilo 750 000 lidí. Díky umělé inteligenci se však ukázalo skutečné číslo: "pouze" 186 000 lidí. 


 19850

Rusnok o takzvaném bordelu v České republice

26. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Těžko říci, za koho vlastně hosté nedělního pořadu České televize Otázky V. Moravce mluvili. Paní Maláčová jistě za odbory. Z tohoto pohledu neřekla nic překvapivého nebo zajímavého snad kromě toho, že snižování daní zaměstnanců je správné, čímž reagovala na téma rušení superhrubé mzdy. Zapomněla dodat, že to snížení daní se pozitivně dotklo jen těch lidí s vysokými příjmy. Správně ale upozornila, že tak vznikla v rozpočtu díra, která dosud nemá řešení, rozhodně ne to daňové.

 22565

Na protest proti vraždění v Gaze se v Praze pokusil upálit mladý člověk. Koho v českých médiích by to zajímalo, že?

26. 2. 2024

čas čtení 5 minut

„Cítím zodpovědnost udělat stejně!“

Prohlášení iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě k pokusu o sebeupálení na propalestinské demonstraci

 

Ve středu 14. února se před izraelskou ambasádou v Praze pokusil během demonstrace solidarity s Gazou „Hands off Rafah“ upálit na protest proti izraelským válečným zločinům a proti bezmezné české podpoře Izraeli mladý člověk. Událost se dostala do médií jen minimálně, zcela v souladu s mediálním pokrytím demonstrací solidarity s Gazou, které v Praze, ale i na jiných místech republiky, jakož i ve světě probíhají již čtvrtý měsíc.

 18727

Británie nemá segregovaná etnická a náboženská ghetta

26. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Jak už jsme referovali, poněkud šílená bývalá ultrapravicová konzervativní ministryně vnitra Suella Bravermanová (kterou nakonec premiér Rishi Sunak z funkce vyhodil)  v pátečním vydání deníku Telegraph prohlásila, že se Británie "propadá do společnosti ghett". Její slova naznačují, že Británie je stále více segregovaná, ale je to pravda? ptá se Torsten Bell, ředitel analytické organizace Resolution Foundation. Pokračuje:

 20578

Zelenskyj poprvé uvedl počet zabitých ukrajinských vojáků: 31 000

26. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Ukrajinský prezident také přiznává, že v rozhodující době války s Ruskem chybí západní zbraně
 

Volodymyr Zelenskyj poprvé uvedl počet mrtvých na ukrajinském bojišti ve válce s Ruskem, přiznal, že bylo zabito 31 000 vojáků, a řekl, že rok 2024 bude pro výsledek konfliktu rozhodující.

V projevu v Kyjevě den po dvouletém výročí invaze Vladimira Putina ukrajinský prezident řekl, že věří, že jeho země zvítězí navzdory nedávným vojenským neúspěchům. Připustil, že západních zbraní je nedostatek a jsou klíčové v době, kdy nad jeho jednotkami má Rusko obrovskou převahu munice.

Ukrajincům dochází  munice a v jednu chvíli koncem loňského roku vypálili jeden náboj na každých dvanáct, které Rusové vypálili, řekl. Nyní jel tento poměr 1:7. "Mají velkou převahu," připustil.

25594

Počet zabitých lidí v Gaze překročí 30 000, Izrael připravuje útok na Rafáh

26. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 

Netanjahu plánuje útok na město, kde je 1,5 milionu Palestinců, zatímco pokračují jednání o příměří a dohodě o propuštění rukojmích

 
Počet mrtvých v Gaze tento týden překročí chmurnou hranici 30 000, zatímco vyjednavači se snaží uzavřít dohodu o příměří a propuštění rukojmích a izraelská vláda pokračuje v plánech na útok na Rafáh.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal v sobotu pozdě večer válečný kabinet na poradu s vyjednavači, kteří byli na jednáních v Paříži.

Tento týden se sejde znovu, aby projednal přípravy na útok na Rafáh, město na jižní hranici, kde hledá útočiště přibližně 1,5 milionu vysídlených Palestinců. Dohoda by mohla tuto operaci oddálit, ale nezabránila by jí, řekl Netanjahu v rozhovoru pro CBS.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
30975