Je česká veřejná sféra zaseklá někde v roce 1993?

31. 8. 2017

čas čtení 4 minuty



Podívejte se na tuto knihu. Gary Bruce by byl překvapen, kdyby viděl, jakému zacházení podrobují česká média takovouto nevinnou analýzu, píše historička Muriel Blaive:


Gary Bruce, The Firm. The Inside Story of the Stasi (Firma. Vnitřní příběh Stasi). Oxford, Oxford University Press, 2010


str. 6: Původní vědecké práce hned po pádu berlínské zdi v roce 1989 měly tendenci zdůrazňovat diktátorské, represivní a ovládací rysy režimu SED ve východním Německu. Novější studie však shora řízený model NDR  opustily a přešly k modelu, který zdůrazňuje pluralitu vztahů mezi vládci a ovládanými, bezpočet způsobů, jimiž se východní Němci podíleli na diktatuře (i když s rozdílnou měrou ochoty spolupracovat), a míru "normálnosti", která charakterizovala životy většiny východních Němců. V mnoha ohledech byl rok 1993 kulminací doby, která režim ve východním Německu charakterizovala jako "totalitní"...

Česká neschopnost přijímat cenné podněty zvenčí je zničující

31. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Debata, již rozvířil mediální lynč francouzské historičky Muriel Blaive, je nesmírně poučná, neboť se opět naplno obnažují trvalé a systematické slabiny českého veřejného diskurzu, jemuž od Listopadu vévodí stále titíž lidé. Reflexe našich vlastních dějin i dění na světové scéně připomíná spíše truchlohru s komickými prvky než zasvěcenou a hodnověrnou diskusi, jež by měla být bez omezení otevřena vnějším vlivům a neměla by postrádat kritický nadhled. Chvílemi se dokonce zdá, jako by strážcům listopadového odkazu zvonila hrana. A mezitím se do popředí derou temné figury, jejichž páteř je ještě mnohem ohebnější.       

 

Rozhovor Britských listů 124:

Co je podstatou terorismu?

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



V sedmdesátých a osmdesátých letech zahynulo v Evropě daleko více lidí při teroristických atentátech než dnes. Co motivuje mladé lidi k páchání teroristických atentátů? Kde především umírají oběti? O těchto a dalších otázkách hovoří se zahraničněpolitickým redaktorem Britských listů Danielem Veselým Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. srpna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Záchranáři vykopávají lidi z trosek obytného domu v Mumbaji. Spadl při povodních

31. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Budova spadla po nejsilnějších monzunových deštích za posledních patnáct let. Nejméně 19 lidí zahynulo v troskách domu. Úřady se domnívají, že pod troskami je nejméně 25 osob.

Miraj Khan: "Dorazili jsme sem za dvě minuty. Budova právě spadla. Vůbec nebyla žádná šance, budova prostě spadla."

Tisíce budov v Mombaji jsou ohroženy kolapsem. Mnoho z nich je starší více než 100 let.  Mají oslabené základy a jsou zranitelné silnými dešti.

Letos v létě zahynulo při povodních v jižní Asii více než 1000 lidí. Problémy s monzunovými dešti mají letos Indie, Bangladéš a Nepál. OSN odhaduje, že bylo v regionu povodněmi postiženo 41 milionů lidí. Jsou to nejhorší povodně za několik let. 

Šéf Ryanairu varuje: V dubnu 2019 přestanou lety mezi Británií a Evropou

31. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Michael O'Leary, ředitel superúspěšné nízkonákladové letecké společnosti Ryanair, znovu vážně varoval, že brexit ohrožuje leteckou dopravu mezi Británii a Evropskou unií. Letecké společnosti potřebují plánovat přibližně rok dopředu a jestli touto dobou příští rok nebudou vyjednány nové podmínky fungování leteckých společností mezi Británií a Evropou, v dubnu 2019 se přestane létat. Letecké společnosti nebudou schopny prodávat lety pro dobu dovolených na léto 2019.

 


29731

Pejskové se koušou

O peristaltice českého veřejného diskursu

31. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V Jemenu umírají každý den děti hlady. Severní Korea vypálila balistickou střelu přes japonské území. Hurikán zpustošil čtvrté největší americké město. Každý den vychází najevo další a další skutečnosti o tom, že blb, který se stal americkým prezidentem, se tak stal s podporou Ruska. Český premiér atakoval ústavou zaručenou svobodu vyznání, když učinil z muslimů personae non gratae. Bývalá ministryně spravedlnosti hrdě šíří po internetu rasistické bláboly. Prezidentova senilita dosáhla stavu, jenž věrně ilustruje postava knížete z Fimfára: strhával by, chudák, burkini z mladých dívek. Ale peristaltika českého veřejného diskursu mocně zahýbe historií teprve tehdy, když předseda KDU-ČSL prohlásí, že zvířata neumírají, nýbrž chcípají. Do té doby jako by na české dědině chcípl pes...

Jednání o brexitu: Barnier: Nedošlo k zásadnímu pokroku

31. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Michel Barnier, hlavní vyjednavač Evropské unie pro brexit, uvedl ve čtvrtek v poledne na tiskové konferenci, že při vyjednávání o třech zásadních otázkách, totiž o právech občanů EU žijících v Británii a Britů žijících v EU, o hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou a o dluhu Británie Evropské unii nebylo dosaženo zásadního pokroku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hurikán Harvey nepřišel z čista jasna. Nastal čas hovořit o klimatických změnách

31. 8. 2017

čas čtení 4 minuty

Nastal čas hovořit o změnách klimatu a dalších systémových nespravedlnostech – od rasové profilace po ekonomické škrty – které z pohrom, jako je Harvey, vytvářejí lidské neštěstí, píše na webu The Intercept Naomi Klein. Pokud sledujete zpravodajství o hurikánu Harvey a záplavách v Houstonu, dozvíte se, jak jsou tyto přívalové srážky bezprecedentní. Dozvíte se ale jen velmi málo o tom, proč jsou tyto deště tak bezprecedentní – proč k těmto rekordním přírodním jevům dochází s tak železnou pravidelností, že se slovo „rekordní“ již stalo meteorologickým klišé. Jinými slovy, dozvíte se jen málo informací o klimatických změnách.   

Rychlovlaky, anebo co to je

31. 8. 2017 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Pendolino to není. Muselo by jezdit přes 300 km/h.

Byl otevřen nový úsek mezi Bamberkem a Erfurtem, kde na 120 km potřebuje ICE 40 minut. Od prosince 2017 potrvá cesta z Mnichova do Berlína (cca 580 km)  4 hodiny. To už je silná konkurence automobilové a letecké dopravě. Jízdní řády pobočných tratí, například z Hofu nebo Bayreuthu, budou přizpůsobeny tak, aby regionální vlaky dopravily cestující k přestoupení do rychlovlaku.

Počet cestujících by se měl na této trase zdvojnásobit na ročně 3,6 milionu. Zatím se zdůrazňuje doprava osob, jak říká spolkový ministr dopravy Dobrindt a dodává, že:

"Nákladní doprava by se měla provozovat v nočních hodinách. Lokomotivy nákladních vlaků musí splňovat náročná technická kritéria pro takové tratě..."

Nabízí se srovnání s vnitrostátní trasou Praha - Brno nebo Praha - Ostrava. Podrobnosti z BR Frankenschau v němčině ZDE.

Trump, Brexit a Babiš: Možná, že v dnešní politice už nejde o činy, ale jen o mediální cirkus

31. 8. 2017

čas čtení 5 minut

Donald Trump se tento týden na tiskové konferenci v Bílém domě přiznal, že zveřejnil informaci o tom, že kontroverzně omilostnil arizonského šerifa Joea Arpaio, který rasově diskriminoval Hispánce, záměrně minulý pátek večer, kdy začaly povodně v Houstonu, "protože věděl, že proto bude mít televize daleko větší sledovanost než normálně."

Jinými slovy, bylo vedlejší, že v Houstonu lidé trpí obrovskými povodněmi, důležité bylo jen to, že to Trumpovi vytvořilo další příležitost k novému mediálnímu zviditelnění se. Čímž se pak neváhal chlubit, píše John Harris.

Trumpova vláda je charakterizována především rétorikou a symbolismem, nikoliv konkrétními pracovními výsledky. Většina Trumpových politických rozhodnutí je  záměrně volena tak, aby naštvala liberální establishment.

Tragické důsledky klimatických změn

OSN: Povodně v Indii, Bangladéši a Nepálu zasáhly nejméně 41 milionů lidí

31. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Více než 40 milionů osob bylo zasaženo zničujícími povodněmi a sesuvy půdy v jižní Asii, tvrdí představitelé humanitárních organizací působících pod hlavičkou OSN. Prudké monzunové deště usmrtily přinejmenším 1200 lidí a desítky milionů dalších byly v Indii, Bangladéši a Nepálu kvůli přírodní pohromě donuceny opustit své domovy. 



Navalnyj odhalil tajnou venkovskou rezidenci Vladmíra Putina, postavenou z ukradených státních peněz

31. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Alexej Navalnyj vydává sérii investigativní videí dokumentujících Putinovu korupci. V tomto, které se v Rusku rozšířilo virálně, odhalil Putinovu tajnou "chatu" (tedy obrovskou rezidenci) na vyborském poloostrově nedaleko Petrohradu. Záběry letoviska uvidíte ve videu od sedmé minuty. Navalnyj apeluje na ruské občany, aby se s korupcí, kterou zdokumentoval, nespokojovali a hlasovali pro něho v příštích volbách. Video zhlédlo více než 1,2 miliony diváků.


Hurikán Harvey způsobila spíše homosexualita než klimatické změny, tvrdí pravicová komentátorka

31. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Experti se shodují v názoru, že hurikán Harvey způsobily změny klimatu a většina z nás s tímto tvrzením souhlasí. Existuje ale výjimka, a tou je pravicová komentátorka Ann Coulter. Ta v jedné větě dokázala znevážit názor klimatických vědců a oprášit starý „argument“, podle nějž za špatné počasí mohou homosexuálové.

"To je dav! Tolik na mě přišlo lidí!"

31. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Během své návštěvy v zaplaveném Texasu se Trump vyjádřil:

"To je dav! Tolik na mě přišlo lidí!"

(Steve Perez, 60, který 34 let pracoval v Houstonu u policie, zemřel ve středu při povodni.)


Komentář k Trumpově návštěvě v zaplaveném Texasu:

Totéž v The Times:


Čtěme to, co je psáno

31. 8. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 1 minuta

 „Jestliže neskončí zabíjení nevinných muslimů na Blízkém východě, neskončí ani teroristické útoky na Západě. Dokud budou západní bomby padat na syrská a irácká města a vraždit civilisty, budou mít náhončí z Daeše snadnou práci, jak přemluvit dezorientované a frustrované jedince v Evropě i ve Spojených státech k nesmiřitelnému boji proti nepřátelské západní civilizaci,“ napsal nedávno Daniel Veselý.

Kdybychom žili v přísně logickém světě, nedalo by se k tomu nic dodat. Aspoň já si myslím totéž.

Bodláky Václava Duška

Partajní mazánkové v době surové

31. 8. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Lidi, není přesto, když je doma i jinde husto. Televizní obrazovka, častokrát zrcadlo ubohosti, zmaru, hlouposti, zla a sociálního temna – v pořadu, kde nit nezůstane na diskutujících, spíše hádajících se, suchá; nářky nespokojených diváků zbytečné, televize ukazuje diváctvu v podřipském kraji, čeho jsou bytosti posedlé netolerancí schopny. Přehlídka řvounů, prskalů, nimrů a pohádkových Honzů defiluje před zraky televizní rodiny – hle, co utajených hereckých talentů se povaluje utajeno v domácké politické kuchyni. Nechte chrochtat překrmené, komedie o lidech vyvolených a jejich křišťálově čistých charakterech vás nemine; Jana a Petr, láska a láska rovná se nadláska! Handly, piruety, miliony – utajené laboratoře pravdy hlásí stále poklesky slavných.

Dva roky poté: Funguje v Německu vstřícnost Merkelové vůči uprchlíkům?

30. 8. 2017

čas čtení 8 minut


Příběh jedné syrské rodiny o tom, jak se přizpůsobila novému životu v Německu, hovoří přesvědčivě o postoji Německa vůči uprchlíkům před nadcházejícími všeobecnými volbami

Když třiadvacetiletá Ruaa Abu Rashed po týdnech nebezpečného cestování - při přeplavbě přes Středozemní moře se málem utopila - dorazila do Německa, prvním obrovským šokem byla zima.

Třiadvacetiletá dívka měla zimní kabát, ale jen proto, že jeden mladý Ital na nádraží si svlékl vlastní kabát a dal ho její matce. "Já, maminka a bratři jsme se pak střídali při nošení toho kabátu - dlouhé týdny to byl jediný kabát, který jsme v rodině měli," říká Ruaa. Neuměla jediné slovo německy. Ani nevěděla, kde na mapě ta země leží.

Merkelová: K likvidaci nezávislého soudnictví v Polsku nemůžeme mlčet

30. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Angela Merkelová se vyjádřila k zhoršujícímu se sporu mezi Evropskou unií a polskou vládou ohledně nezávislosti polských soudů. Ostře Polsko kritizovala, což podtrhlo jeho rostoucí izolaci.

Evropská komise konstatovala v červenci, že zahájí právní řízení proti Polsku kvůli právním změnám, které daly ministru spravedlnosti právo vyhazovat soudce z funkce. To je pravomoc, která ochromuje nezávislost polských soudů a porušuje předpisy EU.

V úterý, kdy polská vláda odmítla kritiku z EU jako "bezpodstatnou", zdůraznila německá kancléřka, že bere znepokojení Evropské komise velmi vážně.

Volební potenciál lidovců chcípl, nebo pošel?

30. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Podobně uvažují fanatičtí nacionalisté o svých národech. Nedovedou říci, co je na předmětu jejich kultu skutečně cenného, pokud současně nesnižují a nepomlouvají jiné národy a etnické skupiny, jimž má být údajně předmět jejich pseudonáboženského uctívání nadřazen. Bez nadřazování pro ně zkrátka není hodnoty. To je nejširší, mezinárodní kontext Bělobrádkova extempore. 

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek se na sociálních sítích s ničím "nemaže". Cítí se například povolán k tomu poučovat majitele zvířat, že pokud uvažují o smrti svých miláčků jako o něčem srovnatelném s odchodem člověka, přibližují se "eko-etno-bio vychrtlině" zvrhlých levicových či liberálních názorů. A když byl nachytán na hruškách citátem z Kazatele, jen se ještě zatvrdil a přisadil si.

"Skandál" kolem Bělobrádka je zásadním nepochopením kontextu

30. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

 


Bělobrádek to nepsal náhodné ženě z lidu, ale osobě, kterou řadí (jestli právem a do jaké míry, netuším, ale vygooglené texty tomu odpovídají) mezi tradicionalistické katolíky, tedy lidi, kteří odmítají II. vatikánský koncil, případně alespoň následný vývoj v katolické církvi, píše Matěj Peřina.

Mimo jiné často (jakkoli opět netuším, nakolik se to týká konkrétně paní Sulovské) kladou velký důraz na slova a slůvka: pitvají prohlášení papeže či jiných představitelů "koncilní" církve a interpretují je, jak se jim hodí, tedy z více různých možných interpretací nějakého ne zcela určitého a přesného výroku vybírají tu z jejich pohledu nejhorší možnou a "prokazují" tak morální a věroučný úpadek současné církve.

Ohňoví mravenci ohrožují vyplavené obyvatele Texasu

30. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Agresivní ohňoví mravenci, kteří útočí hromadně a pálivá bolest z  jejichž štípnutí trvá hodinu, tvoří v povodni v Texasu velké "vory" z mrtvých mravenců, aby se udrželi nad vodou na suchu. V důsledku povodní jsou daleko agresivnější než normálně.

Naštěstí nemohou přežít bez jídla. Obranou proti nim je prý detergent.


 


Byla to „totalita“?

30. 8. 2017 / Václav Hořejší

čas čtení 5 minut

Následující řádky byly inspirovány aktuální polemikou J. Čulíka s J. Sezemským (v níž se zcela stavím na stranu JČ).

Myslím, že to „vyrovnávání s minulostí“ a diskuse okolo onoho chválabohu dávno padlého komunistického režimu je by mělo být už zcela passé. Máme přece už skoro 30 let po převratu - budeme se „vyrovnávat“ ještě dalších 10, 20, či snad dokonce 50 let?? Neměli bychom se raději věnovat věcem aktuálnějším a přestat být tolik fascinováni „zpětným zrcátkem“?

Asi bych tedy měl být i já důsledný a více už o tom nepsat. Ale nedá mi to nereagovat na vzrušený tón příspěvků pánů Sezemského a Šafra. Na rozdíl od p. Sezemského jsem v tom komunistickém režimu prožil celých 40 let…

Sine ira et studio

30. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

 
Musím, ač nerad, polemizovat s článkem Václava Hořejšího. Je totiž, myslím, založen na nedorozumění. Jeho článek je politický. Jako člověk levostředového zaměření pan profesor Hořejší argumentuje - a má k tomu jistě plné právo - že bychom měli přestat být posedlí černou propagandou týkající se minulosti a věnovat se řešení současných problémů, jichž je tolik.


V tom má profesor Hořejší jistě pravdu a pravdu má i v tom, když poukazuje na skutečnost, že čtyřicet let komunistického režimu nebyla jedna černá díra absolutního útlaku a že například v šedesátých letech se do určité míry mnoha lidem možná žilo v Československu lépe než dnes.

(MImochodem, stejnou chybu dělá Karel Dolejší, zase z opačného úhlu pohledu.)

Jenže o toto v kontroverzi ohledně výroků historičky Muriel Blaivové nejde. Nejde ani o morální, ani o politické rozhořčení, ale o právo zkoumat neúplatně a nezávisle fakta a smět o tom svobodně hovořit. 

Při vědecké práci ale záleží na FAKTECH a na ANALÝZE. Něčí rozhořčení, že nové zjištění narušuje dosavadní předsudky, je komické.

Dolejšího argumentace, že v "jiných" středoevropských zemích by se přesvědčení o existenci totality vůbec zpochybňovat nesmělo, je výmluvným výrokem o politováhodně ideologické úrovni veřejného diskursu v těchto zemích, ještě horšího než v ČR. 

"Nebyla žádná totalita":

Orgie nihilistického dekonstruktivismu se promítají do cynismu českých voličů

30. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

O pojmu totalitarismu se v moderní politologické teorii vedla a vede široká debata, jíž se účastní desítky autorů. Hlavním předmětem sporu je, zda totalitární stát musí zahrnovat také otevřený teror, nebo se bez něj obejde. Podle některých autorů je teror nezbytným prvkem, podle jiných - například vlivného teoretika moderní demokracie Giovanniho Sartoriho - totalitní režim otevřený teror nutně nepotřebuje.

Bosnia criticized Czech President Zeman for his islamophobic campaign

30. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Czech Prezident Zeman said that if Daesh is defeated in Iraq and Syria, there is a danger that islamic terrorists will crate a European base.  "I fear that Bosnia may become such a base. This is because of the ethnic composition of that country and also because flags of the Islamic State are already flying in many Bosnian towns and villages," said Zeman.

Bakir Izetbegović, one of the three members of Bosnia's ruling praesidium who represents those Bosnian citizens who are muslims, sharply criticised Zeman for his statements:

"Zeman, without any reason or foundation is spreading dangerous untruths about Bosnia Herzegovina and especially about Bosnian citizens who are muslims," said Izetbegović. His statements are like the previous statements made by the Croatian President Kolinda Grabar Kitarović and the Austrian Foreign Minister Kurze. This is a xenophobic, islamophobic campaign, perpetrated by the official representatives of some European states. It is the aim of these statements to poison the European public with a mendacious image of Bosnia, especially about its muslim citizens and about the alleged security threat to Europe."

Source in Czech HERE

Brazílie a krize liberálního řádu

30. 8. 2017

čas čtení 4 minuty

Fernando Henrique Cardoso byl svědkem špatných časů, ekonomického rozkvětu a nyní krize. Jako brazilský prezident v letech 1995 - 2002 konsolidoval demokracii a reformoval ekonomiku. V následující dekádě přitáhl pozornost světa růst brazilského bohatství a země byla odměněna mistrovstvím světa ve fotbale i olympiádou, napsal Gideon Rachman.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Téměř třem tisícovkám ruských škol chybí kanalizace

30. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta


Ministryně školství Olga Vasiljevová informovala, že téměř třem tisícovkám ruských škol chybí kanalizace a v 260 neexistují vytápěné toalety.


Celkem je v Rusku 42 000 škol a zhruba 6 % z nich postrádá základní hygienické vybavení .

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Přečetli jsme:

Kysilka: Příští ekonomická krize bude mnohem hlubší. Výbušninu máme, překvapí ale roznětka

30. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Poslední studie OECD ukazuje, že Česko a Slovensko jsou v rámci vyspělého světa dvě ekonomiky, které jsou fenoménem digitální revoluce a novými trendy z toho vyplývajícími nejvíce ohrožené. Česká i slovenská prosperita se opírají o úspěšnou průmyslovou výrobu, jejíž konkurenceschopnost stojí a padá na levné, kvalifikované a disciplinované pracovní síle a na blízkosti k Německu.

Podrobnosti: ZDE

Je poslední severokorejský raketový test aktem iracionální zvůle, jak by se mohlo na první pohled zdát?

29. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Severní Korea podle expertů vystřelila nový typ balistické rakety středního doletu Hwasong-12, která přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu. České sdělovací prostředky o této události informují politováníhodným, leč tradičním způsobem: Pchjongjang iracionálním způsobem testuje trpělivost mezinárodního společenství v čele se Spojenými státy a krize kvůli trestuhodnému hazardérství Kim Čong-una nabývá děsivých kontur reálného jaderného konfliktu. Motivy tohoto zdánlivě rozumem nepochopitelného jednání bývají zmíněny jen letmo či jsou rovnou opomenuty. Severokorejské raketové testy se tak stávají testem gramotnosti (nejen) tuzemských sdělovacích prostředků.    

Czech president: "Burkini must not be used in Czech swimming pools"

29. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta




It is undesirable that muslim women should enter swimming pools dressed in burkini, said Czech President Miloš Zeman, reacting to a wave of hate speech directed at an aquapark near Prague whose management said that there is no reason to bar access  to women dressed in burkini.

"There is no reason for anyone to bathe dressed in burkini in Czech swimming pools," said Zeman in an interview for the tabloid newspaper Blesk. "You never know what disgusting stuff can those textiles contain. If Czech women tried to enter Arab swimming pools in their bikini, I fear they would end up rather badly," added Zeman.

"There are women in this world which should be covered up really thoroughly," added Zeman. "And then there are girls and I would tear off their burkini straight away. It all depends  on their physical shape." According to Zeman, this applies to all women, not just to muslim women.

Source in Czech HERE


Pohlednice z Polska

29. 8. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 21 minut



Milí čtenáři!

Jak jste si možná povšimli, zaostávám se svým zpravodajstvím z Absurdistánu. K tomu došlo proto, že jsem se vydal vyšetřovat záležitosti přímo na místě. Dobře, tak já vám nebudu lhát. Upřímně řečeno, měl jsem dovolenou, a i když jsem jí část strávil kempováním ve skotských horách a na skotských ostrovech, na druhou polovinu své dovolené jsem jel do Polska. Když jsem tam byl, využíval jsem každé příležitosti k tomu, abych mluvil s lidmi a zjišťoval, co si myslí, protože když žiju v Glasgow, mám jedinečnou perspektivu outsidera, avšak někdy se obávám, že mohu ztratit kontakt s realitou, když jde o to, co se děje v mé rodné zemi. Možná, říkávám si, můj obraz Polska, který mi poskytuje zpravodajství, moje bublina na sociálních sítích a zprávy od mých přátel, není přesný?

Brazilskému prezidentu se podařilo zkorumpovat kongres

29. 8. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 Jen před několika týdny hrozilo brazilskému prezidentu Michelu Temerovi, že přijde o svůj mandát, poté, co byly zveřejněny audionahrávky, v nichž uzavíral pochybné dohody se zkorumpovaným podnikatelem. Avšak Temer přežil, protože si otevřeně koupil kongresmany. Rozdělil mezi ně 30 miliard dolarů z rozpočtu pro projekty, které chtěli prosadit ti, kdo hlasovali, aby se udržel u moci.

Jak Češi pomáhají

28. 8. 2017 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut

Přidali se k nim i muži s tím, že by dnes nejraději volili NSDAP, pokud by ještě existovala, a že je třeba bezpodmínečně a co nejrychleji vystoupit z EU a raději být zase ruským satelitem, protože Putin by nás před invazí přistěhovalců ochránil nejlépe.

V českých mainstreamových médiích se i nadále na prvních místech objevují články poukazující na rizikovost imigrantů a zvláště těch z muslimských zemí, aniž by poukazovaly na případy mnoha dobře integrovaných lidí a rozlišovaly příčiny od důsledků. Nehledě na to, že se téměř vytrácejí informace o situaci v zemích původu těchto lidí, například o poměrech v afrických zemích je potřeba sledovat zahraniční zpravodajství, jinak se nedozvíme téměř nic.

S tímto postojem kontrastuje solidarita Španělů s místní muslimskou komunitou, kterou prokázali na několika vzpomínkových akcích na oběti útoků a chtěli tím zároveň manifestovat jednotu v postojích, sounáležitost a vzájemnou toleranci.

Svět dokonce obletěla fotografie otce tříletého chlapce, který byl obětí útoků, jak objímá plačícího imáma, ještě k tomu dodal, že tímto gestem chtěl zabránit generalizující nenávisti vůči muslimské komunitě a vyjádřil zároveň soustrast rodinám útočníků, což vyjadřuje jeho velkou statečnost a pevnou morálku i po tak těžké ztrátě vlastního dítěte.



Katastrofální záplavy v Texasu

28. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Zaplavený domov důchodců v Texasu:


- Čtvrté největší město v USA, americký Houston, bylo postiženo katastrofálními záplavami. Za posledních 72 hodin napršelo 66 cm deště a do pátku má pršet ještě daleko víc.  V některých místech za posledních 72 hodin napršelo více než 76 cm deště.

Záchrana jednoho muže ze zaplaveného domova:



- Tisíce lidí se uchýlily na střechy svých domů nebo na kopce. Záchranné služby se těžce potýkají s množství žádostí o záchranu. Celkem obdržely více než 6000 žádostí.

- Americká armáda vypustila vodu z dvou velkých rezervoárů u Houstonu, aby nebyl zaplaven centrální Houston, avšak to samotné může zaplavit množství domovů.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Zjišťoval komunistický režim názory obyvatelstva, nebo ne?

28. 8. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

(Pozn. red.: "RSE" ve výše uvedeném dokumentu je "Rádio Svobodná Evropa". Pro zvětšení dokumentu na fotografii klikněte SEM )

V souvislosti s uměle vyvolanou kontroverzí kolem studie Muriel Blaivové, která zjistila, že komunistický režim systematicky zkoumal názory obyvatelstva a snažil se jednat tak, aby nevyvolal povstání, což vyvolalo v ČR obvinění, že je Blaivová "neomarxistka", bych chtěl poznamenat toto, konstatuje Jan Čulík.

Shodou okolností studuju v současnosti materiály, které v Archivu bezpečnostních služeb ČR nashromáždila Beata Michalovska,  studentka na Glasgow University, která zkoumá situaci s uprchlíky z někdejší Německé demokratické republiky, kteří po tisících zahltili Prahu a západoněmecké velvyslanectví na Malé Straně od konce léta 1989 až do listopadu toho roku a dožadovali se odchodu do západního Německa. Jsou to tehdy tajné, nyní odtajněné zprávy československého federálního ministerstva vnitra vedení tehdejší vládnoucí KSČ. Ze zpráv tajné policie o invazi východoněmeckých uprchlíků vyplývá naprostá bezmocnost čs. orgánů, které se nakonec, 3.11. 1989, rozhodly prostě kohokoliv, kdo má jakýkoliv východoněmecký průkaz, automaticky pouštět přes hranice do NSR.

Avšak pro naši nynější debatu je zajímavé, že zprávy Stb Jakešovi a dalším vedoucím představitelům KSČ obsahují systematické informace o náladách v podnicích. Jednu takovou zprávu, z plzeňské Škodovky, datovanou dne 6. 11. 1989, uvádím v záhlaví tohoto článku. Zpráva byla ovšem přísně tajná a dokument musel být po přečtení vrácen zpět na ministerstvo vnitra.

Tak zkoumal komunistický režim názory lidí nebo ne?




PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2017

2. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

V červenci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71 730,25.  Příjem z reklamy byl 34 187, 40 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 117 559,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem července 2017 161 245,20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24377