Demise Sobotkovy vlády a možné důsledky

2. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Za normálních okolností odchází z vlády ten, kdo se diskreditoval, což se pozná tak, že je proti němu veřejné mínění. U nás v České republice jsme ovšem svědky paradoxů, kdy se veřejné mínění dokáže postavit za ty, kdo se zdiskreditovali.

Typickým příkladem je Václav Klaus, který se po své fatální aféře v roce 1997 stal nakonec znovu šéfem ODS (i když volby v roce 2002 se Špidlou prohrál) a vystoupal až do prezidentské funkce. Trvalo to vlastně až do slavné amnestie z počátku roku 2013, než se veřejnosti výrazně zprotivil.

Bylo optimální řešení to Sobotkovo?

2. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

Je to ještě příliš „čerstvé“. Není to Sobotkovou řešení pro mě teď ještě ani celé dvě hodiny staré. Přitom nechci především komentovat ty výchozí okamžitě improvizované komentáře z různých stran. Předem by měla být jasná v tom premiérově závažném rozhodnutí celá řada námětů, které nutně nemusí být okamžitě v centru obecné pozornosti. Přitom v politice zaujmou vždy nejdřív (nebo nejčastěji) témata křiklavá, radikální, útočná a nesmlouvavá; nikoli nutně motivy uklidňující, konsolidační, ne-li přímo ty pracovně prioritní. A názory na příčiny, a ovšem na vlastní řešení té propuknuvší krize budou předem odpovídat tomu, zda je pronáší stoupenec či odpůrce vlády, anebo přímo třeba ten, kdo se ocitl v závažné palbě kritiky, kvůli níž nakonec se celá ta krize rozjela.

Nenápadný půvab kompromatu

2. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Na svátek lásky se Češi dočkali dalšího z tradičních řízených úniků donedávna neznámých informací. V sociálních sítích se objevil sestřih údajných výroků ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše, které se týkají koaličních partnerů ZDE. Vyjádření sahající od banálních urážek až po prvotřídní vulgarity jsou zjevně určena k tomu, aby otřásla pověstí budoucího premiéra. Ale není ani dost málo jisté, že informační operace zafunguje.

29595

Z postoje většiny Libanonců vůči válečným uprchlíkům by si většina Čechů měla vzít příklad

Postřehy z toulek po zemi cedrů - 2. část

2. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 13 minut

Z Bejrútu jsme se vydali na sever do starobylého města Byblos, které leží necelých 30 kilometrů od libanonské metropole. V Libanonu, podobně jako v dalších blízkovýchodních zemích (ale třeba i v Albánii), lidé na menší i větší vzdálenosti cestují malými dodávkami nebo autobusy. Ačkoli nejde o nerušené a pohodlné cestování, na jaké jsme zvyklí v našich končinách, výhodou je, že nemusíte dlouho čekat: stačí se jen postavit na kraj silnice a váš „spoj“ si vás brzy najde. Podél libanonského pobřeží vede dálnice, jež spojuje významná populační centra počínaje městem Tyre na jihu a konče přístavem Tripoli na severu. Z Bejrútu vede dálnice také do syrské metropole Damašku, která je od libanonského hlavního města vzdálena zhruba 130 kilometrů.

První část textu zde.

Rozhovor Britských listů 107:

Lidi v ČR nemají pocit, že mají mít odpovědnost za cokoliv

28. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta



S francouzskou historičkou Muriel Blaive hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík o kořenech rasismu a xenofobie v západní Evropě a v ČR. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Britské premiérce zřejmě stále ještě nedošlo, že její představy o brexitu jsou nerealistické

2. 5. 2017

čas čtení 6 minut





Britská premiérka Theresa Mayová je nucena bránit se před kritikou, že způsobila nepovedený a ponižující start k vyjednávání o brexitu. Vysvětlil ji totiž prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker, že asi nebude mít vůbec smysl, aby se dostavila na první den vyjednávání.

Podle četných svědectví o recepci, kterou minulou středu navštívili Mayová a Juncker a jejich vyjednávací týmy v Downing Street, tam Mayová tvrdila, že by rozhovory o budoucím vztahu Británie k EU měly být zahájeny co nejdříve a že Británie Evropské unii nedluží žádné peníze. Brusel na její výroky reagoval nevěřícně.

Trumpův pozoruhodný obdiv pro vrahy a diktátory tohoto světa

2. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Kim Jong un je podle Donalda Trumpa "chytrej mladík":




Donald Trump: "Víte, já vlastně k němu nemám co říct. Lidi říkají 'Je vůbec normální?' Netuším. Řeknu vám ale tohle, a spoustě lidí se to nelíbí, když to říkám, ale byl to mladý muž šesta- nebo sedmadvacetiletý, když mu zemřel otec. Jedná zjevně s velmi tvrdými lidmi, zejména s generály a dalšími. Podařilo se mu převzít moc ve velmi mladém věku. Jsem si jist, že se mu snažila spousta lidí tu moc odebrat, ať už to byl jeho strýc nebo kdokoliv jiný. A jemu se to podařilo. Je to chytrej mladík."

Donald Trump také pozval do Bílého domu filipínského vraha a diktátora Duterteho.


 



Duterteho výroky:

" Já vás zabiju. Vezmu zákon do vlastních rukou. Zapomeňte na zákony lidí, zapomeňte na mezinárodní právo, na všechno."

"Hitler zmasakroval tři miliony židů. Existují tři miliony narkomanů. Ty bych rád všechny taky zmasakroval."

"Pokud znáte nějaké narkomany, zabijte je, protože přimět jejich rodiče, aby to udělali, by bylo příliš bolestné."

"Mým rozkazem je vás zastřelit. Lidská práva mě nezajímají, opravdu."

"Namísto aby nám pomohli, první na nás zaútočilo americké ministerstvo zahraničí. Můžeš jít, Obamo, do prdele."

V Budapešti se znovu konaly velké protiorbánovské demonstrace

2. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta







Tisíce Maďarů demonstrovaly v centru Budapešti na podporu Evropské unie a na protest proti tomu, co nové politické hnutí považuje za rostoucí vliv Ruska za prezidenta Viktora Orbána.

Pondělní demonstrace se konala po sérii předchozích demosntrací, k nimž došlo v minulých týdnech v Budapešti. Ty vyvolal nový zákon, jímž se snaží Orbán z Maďarska vyhnat čelnou mezinárodní univerzitu, kterou založil americký finančník George Soros.

Momentum, nové politické hnutí, které svolalo pondělní demonstraci pod heslem "My patříme do Evropy", oznámilo, že se příští rok v dubnu bude účastnit všeobecných voleb.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zbytečný Hřebejkův film

29. 4. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Nechoďte na nový Hřebejkův film Zahradnictví: Rodinný přítel, zklame vás, je zcela zbytečný. Nerozumím, proč Česká televize financuje takovéto banality a proč na ně dává peníze Státní fond pro rozvoj kinematografie, případně Evropská unie.

Svět se radikálně mění kolem nás, politicky, ekonomicky a sociálně. Za pár let budou kolem nás jezdit jen samořídící auta a veřejné dopravní prostředky, podstatnou část i profesně kvalifikovaných pracovních příležitostí převezmou počítače a umělá inteligence, evropské a světové struktury se rozkládají pod vlivem autoritářství, nacionalismu, xenofobie a despotismu a Jan Hřebejk a Petr Jarchovský vyrábějí za veřejné peníze další útěšný nostalgický televizní film (na velké plátno v kině toto "dílo" vůbec nepatří) z doby před pětasedmdesáti lety zase o tom, jak jsme "trpěli".

Politická sebevražda Bohuslava Sobotky

28. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Premiér Bohuslav Sobotka pohrozil odvoláním ministra financí Andreje Babiše kvůli kauze korunových dluhopisů, která podle řady komentátorů představuje daňový podvod. Potíž ovšem spočívá ve faktu, že Sobotka řídí vládu země, kde se od prezidentské volby postupně demontuje jedno pravidlo za druhým. A když se po letech konečně odhodlal vystoupit proti oligarchovi ve vládě, většina občanů je už natolik otrlých, že v počínání kritizovaného neshledávají žádný mimořádný prohřešek.

Britská konzervativní strana požaduje od novinářů otázky předem a odpovídá jen na ty, které jí vyhovují

2. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


Různá další výchozí očekávání před 2. kolem voleb ve Francii (b)

2. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Když již uvažujeme o prezidentských volbách ve Francii teď před začátkem června 2017, skoro se zdá být pro jejich interpretaci navenek dominantním prvkem spíše předznamenání možného negativního, politicky inspirovaného znaménka spojeného se jménem pí. Le Penové, než případně doprovodně spřaženého pozitivního znaménka pro protikandidáta, p. Macrona. Ne že by se většinově publicisticky nápadně uvažovalo o přednostech volby pí. Le Penové; a zrovna tak se prakticky vůbec nepřemítá o možných záporných dopadech případné volby p. Macrona. Takže jako kdyby tito dva kandidáti prezidentské volby výchozím způsobem především vzájemně očividně představovali nikoli zhruba obdobné základní předpoklady k výkonu té významné funkce, nýbrž nepřehlédnutelně výrazné opačné postoje, programové protilátky, ne-li dokonce vzájemně provázané protijedy. A jako kdyby těžká hlava měla následovat teprve po případném vítězství pí. Le Penové, a kdyby zvítězil p. Macron, pak jako kdyby měla Francie jenom zhluboka vydechnout a následně normálně přejít k „běžnému dennímu pořádku“.

Psychoanalytický kongres v Íránu – Kuráž žít s ostatními

30. 4. 2017 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 5 minut

aneb psychoanalytické antidotum ke kultuře thanatu, agrese a intolerance

Do Íránu jsme s kolegy přicestovali na psychoanalytickou konferenci, která se konala na severním okraji Teheránu na úpatí hor v areálu univerzity Shahid Behesti. Přijeli jsme na pozvání íránských kolegů – psychiatrů, které jsem potkala na podzim roku 2015 na konferenci asociace mladých psychiatrů Young psychiatrists network v Porto Heli v Řecku.

Konference oproti těm českým navazovala mnohem více na perskou kulturu a mytologii, které byly ovšem uchopeny z psychoanalytického hlediska. Také se věnovala mezikulturnímu a mezináboženskému dialogu. V tu chvíli jsem pocítila lítost, když jsem si vzpomněla, jak zúžený pohled předkládají na jiné kultury některá média a bohužel i odborníci.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Reportéři bez hranic: Svoboda projevu je ohrožena jako nikdy předtím

26. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Andrej Babiš "žádná média nevlastní a žádná neovlivňuje".

Reporters Without Borders warns of tipping point for press freedom in era of 'strongmen and propaganda' https://t.co/PJNfcBKUC2 pic.twitter.com/oSCptA6p8j

— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 26, 2017

"V nové postpravdivé éře fake news", autoritářských vládců a propagandy je dnes tisková svoboda ohrožena více než kdy předtím, varují ve své zprávě Reportéři bez hranic.

Útoky na média se staly běžnými a autoritářští vládci jsou na vzestupu. Dospěli jsme do věku postpravdy, propagandy a potlačování svobod - zejména v demokraciích," konstatuje zpráva.

"Svoboda projevu nebyla dosud nikdy takto ohrožena."

ČR se umístila znovu mezi státy s nejmenší příjmovou nerovností

26. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta



Podle Giniho koeficientu je Česká republika mezi prvními pěti státy na tomto světě, které se pyšní nejmenší příjmovou nerovností.



Statistika je tato:

1. Ukrajina
2. Slovinsko
3. Norsko
4. Slovensko
5. Česká republika

Zdroj: Světová banka


Jiným, alternativním způsobem měření je tzv. index Palma, který se zaměřuje na rozdíly mezi nejbohatšími a nejchudšími lidmi. Bere podíl HDP, který dostává 10 nejbohatších procent obyvatelstva, a rozděluje ho mezi 40 procent nejchudších. Podle něho převzal páté místo České republiky Kazachstán.


Podle světového indexu spokojenosti jsou nejšťastnější lidé v Norsku, v Dánsku, na Islandě, ve Švýcarsku a ve Finsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Viktor Orbán zaútočil na EU kvůli Středoevropské univerzitě

27. 4. 2017

čas čtení 1 minuta



Maďarský pravicový premiér Viktor Orbán se ostře vymezil proti žalobě, kterou proti němu zahájila Evropská unie kvůli útokům na budapešťskou Středoevropskou univerzitu, kterou založil finančník George Soros.

Orbán tvrdil, že Brusel podporuje finančního spekulanta, který zničil životy milionů Evropanů.

V bojovném vystoupení v Evropském parlamentě a pak před reportéry Orbán odmítl obvinění, že cílem nových maďarských zákonů o školství je zlikvidovat budapešťskou Středoevropskou univerzitu.

Orbán tvrdil, že spor mezi EU a Maďarskem je technickou právní záležitostí a jádrem konfliktu je prý skutečnost, že Maďarsko odmítá přijmout bruselské uprchlické kvóty.

O několik hodin předtím oznámila Evropská komise, že posílá Maďarsku oficiální oznámení, že proti němu bylo zahájeno řízení o porušení předpisů, protože maďarská vláda brání Středoevropské univerzitě v existenci.

Podrobnosti v angličtině  ZDE

Komu vyhovuje, že třetina gymnazistů vzývá autokracii?

Demokracii v sámošce nekoupíš...

27. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Kdo spí v demokracii, probudí se v totalitě. Tolik lapidární paradox, který neříká nic jiného, než že demokracie není nějaký stav věčnosti. Vůbec neznamená, že když se podaří dosáhnout v určité fázi civilizačního vývoje demokracie, že tato přetrvá bez ohledu na okolnosti. Naopak. Demokracie se dokonce umí zničit sama, a to velmi efektně a s okázalou pompou. Adolf Hitler se dostal k moci ve 30. letech 20. století v Německu v demokratických volbách, načež následoval rychlý nástup totality doprovázený terorem a vrcholící miliony mrtvých v 2. světové válce. Západní společnosti nyní zápasí s vnitřním problémem: demokracie prodělává zásadní burn out, vyhoření, čeho projevem je zvyšující se politický vliv populistů. Odchod UK z EU, vítězství Trumpa ve volbách v USA, těsné prezidentské volby v Rakousku, nemalý zisk populisty Wilderse v Holandsku a očekávané druhé kole prezidentských voleb ve Francii, v nichž má populistka Le Penová reálnou šanci zvítězit a následně zničit koncept zajišťující udržení demokracie v Evropě, jsou symptomy, něco jako zvyšující se teplota organismu při infekci.

Snižovat teplotu sice může mít smysl, ale to lze dělat třeba i pouštěním žilou. To už smysl nemá. Rozumné je zaměřit se na infekci samotnou, což znamená dlouhou léčbu i rekonvalescenci. Rozumné je soustředit se na posilování imunity u té části organismu, která ještě zasažena není. Těžko uvěřitelná kolektivní hloupost, s jakou necháváme infekci způsobenou vyhořením demokracie šířit mezi mladými lidmi, připomíná vědomou, pomalou a bolestivou sebevraždu.

Al Jazeera: Kdo je za nárůstem konzervatismu v Evropě a proč to není až tak děsivé

25. 4. 2017

čas čtení 7 minut

Jedním z hlavních důvodů posilování konzervatismu v Evropě je stárnutí jejího obyvatelstva.


Po brexitu a po volebním vítězství Donalda Trumpa čekal svět úzkostlivě na výsledky voleb v různých evropských zemích, kde sílí pravicoví populisté, píše na serveru televize Al Jazeera moskevský novinář Roman Dobrochotov.

První letos v tomto kalendáři bylo Holandsko, kde získala populistická strana Geerta Wilderse ale jen 20 ze 150 křesel v parlamentu. Další je Francie. Avšak bude konzervativní populismus v Evropě skutečně triumfovat a jsou toto známky  vzestupu černé internacionály? Anebo je ve hře nějaká jiná dynamika, která poskytla pravicovým silám energii jen dočasně?

Proč Babišovy skandály ANO spíše posilují

28. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Už před sněmovními volbami 2013 bylo jasné, že Andrej Babiš a vlastně jakýkoli miliardář v ČR, jehož zbohatnutí se odehrávalo v 90. a nultých letech, je produktem systému, jaký tu byl nastaven především ODS a pak i ČSSD. Protikorupční rétorika, s níž Babiš překvapivě uspěl ve zmíněných sněmovních volbách (ještě v létě 2013 se čekalo drtivé vítězství levice), neznamenala triumf čistého proti špinavým, ale jakési vypuštění produktu tradičních politiků proti nim samým.

Vandal mezi slušnými Prostějovany?

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Prostějov/Praha 28. dubna 2017 – Včera bylo zjištěno, že na starém židovském hřbitově došlo ke zničení náhrobku rabína Horowitze, který zde byl umístěn v roce 2013. Tomáš Jelínek, zástupce americké dobročinné nadace Kolel Damesek Eliezer usilující o rehabilitaci pietního místa již podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Vandalským činem tak vyvrcholily protižidovské nálady proti snahám o zachování piety tohoto pro židy posvátného místa. Veškerá tvrzení, že v Prostějově žádný antisemitismus neexistuje, se ukazují jako účelová a lichá.

Němečtí konzervativci Angely Merkelové zvětšili svůj náskok před sociálními demokraty na 7 procentních bodů

30. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta


Různá výchozí očekávání před 2. kolem voleb ve Francii (a)

30. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Nejdřív jedno důležité předběžné upozornění: Nezapomínejme, že v nárocích to druhé kolo prezidentské volby ve Francii nemůže být v řadě ukazatelů jen obdobou prvního kola! Už jen pokud půjde třeba o absolutní čísla. Kdybychom teď zvažovali jenom procenta té výchozí volby v 1. kole, pí. Le Penové stačilo získat celkem jen malý zlomek nad pětinu odevzdaných hlasů k bezpečnému umístění na druhém místě; a tím spolehlivě obsadit výchozí nástupiště pro rozhodující volbu. Pod hlavičkou její „Národní fronty“ se soustředilo víc jak sedm a půl milionů přitakávajících hlasujících!

Mezitím v Absurdistánu 23: Polsko navrhuje ultrapravicového papeže, problémy v armádě, ve školství a v kultuře

26. 4. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Velikonoce jsou obyčejně v polské politice klidné. Členové vlády a poslanci obyčejně tráví čas u svých rodin a vzpomínají na ukřižování Krista. Anebo vlastně Briana, pokud můžeme věřit titulní straně jedněch místních novin, které použily na obálce pro své velikonoční vydání fotografii ze známého filmu skupiny Monthy Python Life of Brian.

Je to také čas pro reflexi a přemýšlení o budoucnosti. Někteří myslitelé vyjadřují znepokojení o budoucnosti katolické církve. Litují, že v čele církve v současnosti stojí papež František, který se možná může líbit nějakým levičákům, a je možná docela slušný člověk, ale to nestačí na to, aby byl předákem "tak vážného náboženství, jako je křesťanství". Naštěstí pro všechny už František oznámil, že brzo odejde z úřadu, takže je stále ještě šance navrátit církev zpět na správný kurs. Polská církev a její hierarchie musí už nyní začít podnikat akce, aby se zajistilo, aby byl příští papež vhodný pro papežský úřad. Navrhuje kandidaturu Otce Tadeusze Rydzyka, pochybné postavy v polské politice, který v důsledku moci svého pravicového ultrakatolického mediálního impéria vykonává svou "moc zpoza trůnu" a odolává všem obviněním z finančních podvodů.

Američtí důstojníci jsou zřejmě stále hloupější

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

To že armáda potřebuje inteligentní důstojníky není zvlášť kontroverzním tvrzením. Tento argument se však zakládá na předpokladu, že armáda normálně rekrutuje, rozpoznává a udržuje ve svých řadách intelektuální kapitál. Dvě nedávné studie to poněkud zpochybňují, napsal Thomas E. Ricks.

Donald Trump varoval "před opravdu velkým konfliktem se Severní Koreou"

28. 4. 2017

čas čtení 3 minuty


Donald Trump se vyjádřil, že je možný "velký konflikt" se Severní Koreou, i když dodal, že by dal přednost vyřešení tohoto problému prostřednictvím diplomacie.

Trumpova vláda se předtím po mnoho dní snažila přesvědčit Pchjongjang, aby přestal provádět velké zkoušky nových zbraní.

Zároveň se američtí činitelé pokusili objasnit americkou politikou poté, co během Trumpových prvních 100 dní jeho vláda vyslala četné smíšené signály,

Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že by byly Spojené státy ochotny zahájit s režimem Kim Jong-una přímé vyjednávání, ale že by musel být připraven zbavit se všech svých jaderných zbraní.

Turecké úřady zablokovaly Wikipedii

30. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta





Turecké úřady na území Turecka zablokovaly přístup k Wikipedii. Turecká média uvádějí, že úřady požádaly Wikipedii, aby odstranila materiál od "autorů, kteří podporují terorismus". Wikipedie na to nereagovala.

V minulosti Turecko dočasně blokovalo přístup na Facebook a na Twiter, většinou po protestech nebo po teroristických útocích.

Dozorčí rada ČEZ prozatím odmítla prodat uhelnou elektrárnu Počerady Pavlu Tykačovi

27. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva hnutí Duha a Greenpeace

Elektrárnu je potřeba směřovat podle Státní energetické koncepce k uzavření

Dozorčí rada ČEZu ve čtvrtek odpoledne odložila rozhodnutí o prodeji uhelné elektrárny ČEZ Počerady kontroverznímu finančníkovi Pavlu Tykačovi. Uhlobaron přitom na poslední chvíli začal vyhrožovat ČEZu, že pokud mu elektrárnu neprodá do konce dubna, tak už ji nebude chtít. Takové jednání je nepřípustné a i kdyby Tykač své úterní ultimátum odvolal, dozorčí rada strategické většinově státní firmy ČEZ už nemá jinou možnost, než jakékoliv další vyjednávání s ním odmítnout. Elektrárnu Počerady je naopak třeba začít připravovat na původně plánované ukončení provozu v roce 2023.

Evropa zřejmě dovolí po brexitu sjednocenému Irsku vstoupit do EU

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta



Činitelé Evropské unie se zřejmě připravují uznat jednotné Irsko, v deklaraci, který by umožnila Severnímu Irsku rychle vstoupit do Evropské unie. Na svém prvním summitu o brexitu, který se bude konat v sobotu, budou šéfové Evropské unie jednat o prohlášení, že kdyby došlo k sjednocení Irska, Severní Irsko by se automaticky stalo součástí Evropské unie.

Evropské státy zatočí se znečištěním ovzduší. I přes odpor Česka musí elektrárny snížit množství vypouštěných jedů

28. 4. 2017

čas čtení 5 minut


Tisková zpráva Greenpeace

Brusel/Praha, pátek 28. dubna 2017: Evropské státy dnes zpřísnily emisní stropy pro škodliviny, které vypouštějí velké tepelné elektrárny. Česko hlasovalo proti. A to i přesto, že kvalitu ovzduší označil ministr Brabec letos v únoru za největší problém českého životního prostředí. (1) Úřad ministra Brabce dokonce nyní prohlásil, že jsou pro něj přísnější limity na vypouštění škodlivin nepřijatelné. (2)

Jan Freidinger z české pobočky Greenpeace řekl:

Nové limity vypouštěných škodlivin zachrání až 20 tisíc lidských životů ročně v celé Evropské unii. Je vskutku absurdní, že tento krok považuje české ministerstvo životního prostředí, které si ochranu ovzduší vytyčilo jako prioritu, za nepřijatelný. Ročně emise ze spalování uhlí zabijí v Česku přes tisíc lidí a stojí nás více než 70 miliard, ale i to je asi pro ministra Brabce a vládu ČR málo.“

Pokud bude zvolen, Macron bude prosazovat sankce proti Polsku

28. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta



Ve čtvrtek dal prezidentský kandidát Emmanuel Macron najevo, že pokud bude zvolen, Francie bude požadovat zavedení sankcí EU proti Polsku, protože chce stát v čele obrany demokratických hodnot Evropské unie. Macron sdělil několika deníkům, že bude prosazovat tvrdší linii vůči Polsku a dalším zemím, které podle něho porušují zásady EU.

"Tam kde nejsou respektována práva a hodnoty Evropské unie, chci, aby byly zavedeny sankce," zdůraznil.

Omezování svobody projevu v Británii pokračuje

29. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta


Britská akademická grantová agentura ESRC nařídila všem držitelům jejích akademických grantů, aby "nepublikovali nic, co má potenciál ovlivnit výsledky všeobecných voleb" v tzv. "citlivém období" od 21. dubna do dne voleb 9. června. Toto nařízení platí i pro cokoliv, by držitelé britských akademických grantů zveřejnili na internetu a na sociálních sítích.

Jinými slovy, britským sociálním vědcům bylo nyní zakázáno využít znalostí, získaných z veřejně financovaného výzkumu, k tomu, aby přispěli k veřejné debatě v klíčové chvíli britské historie, kdy se rozkládají veřejné služby britského státu a země se chystá obrátit se zády k svým evropským partnerům.

Libanon je multikulturní zemí ležící v srdci výbušného regionu

Postřehy z toulek po zemi cedrů 1. část

26. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 11 minut

Tento měsíc jsem se svou přítelkyní navštívil Libanon, zemi, jež se nachází v samotném srdci výbušného blízkovýchodního regionu a v nejtěsnějším sousedství Sýrie, kde již sedmým rokem zuří válečný konflikt, který připravil o život statisíce osob a další milióny vyhnal z domovů. Přestože se v šestimilionovém Libanonu na území sedmkrát menším než Česká republika nachází více než jeden milion registrovaných syrských a půl milionu palestinských uprchlíků a tamní infrastruktura je přetížena, země se neutápí v bezradném chaosu, ale pulzuje svým nezaměnitelným rytmem, a v současnosti tu vedle sebe bez větších problémů žijí muslimové, křesťané, Drúzové a různá etnika.

Zahraniční bojovníci Islámského státu houfně opouštějí jeho řady

27. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Velký počet zahraničních bojovníků a sympatizantů opouští Islámský stát a snaží se dostat se do Turecka. Rozkládá se totiž schopnost Islámského státu udržet si území v Sýrii a v Iráku.

Zdroje z Islámského státu potvrdily, že počet jeho bojovníků v Sýrii ostře poklesl poté, co se pozemní ofenzíva začala přibližovat k městům Raqqa a Tabwa na severovýchodě Sýrie, kde za poslední čtyři roky bojovali především zahraniční bojovníci.

Činitelé v Turecku a v Evropě uvádějí, že zvyšující se počet operativců Islámského státu, kteří se k němu připojili od r. 2013, se obrací na svá velvyslanectví a chtějí se vrátit domů. Jiní, ideologicky silněji angažovaní členové Islámského státu se prý snaží infiltrovat Turecko a pak cestovat do Evropy, kde by chtěli plánovat odvetou za porážku Islámského státu teroristické atentáty. Mezi nimi jsou prý i prominentní členové pobočky Isis pro zahraniční operace, osoby z Británie, z Francie, z Belgie i z Austrálie. Usuzuje se, že se k Islámskému státu přidalo od konce roku 2014 do poloviny roku 2016 asi 250 ideologicky motivovaných cizinců.

Výsledky anket „Ropák 2016“ a „Zelená perla 2016“

28. 4. 2017

čas čtení 39 minut

tisková zpráva Hnutí Duha

Zelenou perlu 2016 získal

1) Roman Váňa, poslanec Poslanecké sněmovny P ČR (ČSSD) (203 bodů)
„S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské.“
(reakce na návrh vedení Prahy, aby se na Malostranském náměstí zrušilo parkoviště pro automobily)


 

Celkem 95 členů nezávislé Komise ze 107 rozhodlo o vítězi 25. ročníku ankety „Ropák roku“ o antiekologický čin (osoba, která se prosazováním nějaké stavby či záměru, vydáním rozhodnutí či budováním stavby nejvíce zasloužila o poškození životního prostředí) a 22. ročníku ankety „Zelená perla roku“ o antiekologický výrok. Členy Komise jsou např. sociolog Jan Keller, ekologická ekonomka Naďa Johanisová či publicista Vladimír Just.

Titul Ropák 2016 získal

1) Dan Ťok, ministr dopravy – Pardubický kraj, Ústecký kraj, Česká republika (276 bodů)
-    za hlavní podíl na politicky účelovém rozhodnutí české vlády ze dne 2. 5. 2016 o nezařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000, včetně území Slavíkových ostrovů se dvěma druhy modrásků a s dalšími téměř 70 zvláště chráněnými druhy živočichů, jejichž biotopy by byly plánovaným plavebním kanálem u Přelouče za 3,1 miliardy korun zničeny, a to i navzdory nesouhlasu Ministerstva životního prostředí, AOPK ČR a řady nezávislých odborníků a opakovaném požadavku Evropské komise na zařazení, takže ČR hrozí soudní řízení u Evropského soudního dvora,

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2017

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

V březnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 874 Kč. Příjem z reklamy byl 15 160 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 62 474.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem března   2017 165 130.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23353