Britská libra dosáhla jednatřicetiletého minima

6. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

- Ve středu večer poklesla britská libra na 1,294 dolaru. Více než polovina britských investičních fondů pro nemovitosti byla nucena zakázat investorům, aby si vybírali své investice, protože by vznikl úprk financí poté, co vážně klesá cena kancelářských prostor v Londýně. Fondy zůstanou zřejmě uzamčeny po dlouhé měsíce.

- Anglická banka bude nucena snížit úrokové míry, zřejmě až na nulu a očekává se, že dojde k dalšímu propadu libry. Investoři očekávají, že britské úrokové míry budou nižší než půl procenta až do roku 2020.

- Britská obchodní komora v Německu varovala, že Británie zřejmě bude muset obchodovat "na základě stejných podmínek jako Panama", protože nové podmínky britského přístupu na evropský trh musí schválit všech jeho 38 členů a to nebude do dvou let.

Zdroj v angličtině ZDE

Zpráva Johna Chilcota:

Před invazí do Iráku nebyly vyčerpány všechny možnosti

6. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Sir John Chilcot: 28. července ujistil pan Blair písemně prezidenta Bushe, že "bude na jeho straně, ať se stane cokoliv". Avšak jestliže Spojené státy chtěly koalici pro vojenskou akci, bylo by zapotřebí změn ve třech klíčových oblastech: pokrok v mírovém procesu na Blízkém východě, autority OSN a změnu veřejného mínění v Británii a v Evropě a v arabském světě. Pan Blair také poukázal na to, že by bylo zapotřebí přislíbit angažmá v Iráku na dlouhodobou perspektivu.

Velká Británie se rozhodla přidat se k invazi do Iráku dříve, než byly vyčerpány mírové alternativy pro odzbrojení. Vojenská akce v té chvíli nebyla jediná možná. Také jsme dospěli k názoru, že úsudek o vážnosti hrozby představované iráckými zbraněmi hromadného ničení byla prezentována s jistotou, která nebyla ospravedlněná. Navzdory výslovnému varování byly důsledky invaze podceněny, plánování a přípravy pro Irák po Saddámu Husajnovi byly naprosto nedostatečné. Vláda selhala a nesplnila cíle, které si předsevzala.

Jon Snow, Channel Four News: Chilcot vypracoval ostře kritickou zprávu. Zřejmě povede celé řadě případů u soudu. I když pravomoci k stíhání Tonyho Blaira v Haagu zatím neexistují.

Po sedm let trvající analytické práci byla ve středu v Londýně zveřejněna rozsáhlá analýza Sira Johna Chilcota o invazi do Iráku z roku 2003. Chilcot uvedl, že

- Výzvědné informace o údajné existenci Saddamových zbraní hromadného ničení byly předkládány jako by to byla fakta, přestože pro to nebyl žádný důvod. Výbor pro výzvědné informace britské vlády měl Tonyho Blaira varovat, že nebylo zjištěno "mimo pochybnosti", že Irák dál vyrábí chemické a biologické zbraně.

- Před invazí nebyly vyčerpány všechny alternativy a Británie a USA neměly žádné řádné plánování pro dobu po válce. Navzdory varování byly důsledky války podceněny. Plánování a příprava pro Irák po vládě Saddáma Husajna byly zcela nedostatečné.

- Válka byla selháním. Vláda nedosáhla cílů, jichž si stanovila

- Velká Británie ochromila autoritu Rady bezpečnosti OSN.

- Proces rozhodování o tom, zda je válka legální, byl nedostatečný. O tom mohl rozhodovat pouze řádně ustavený a mezinárodně uznávaný soud.

- Přestože byl Blair varován, že vojenská invaze do Iráku zvýší nebezpečí terorismu vůči Británii a britským zájmům, ignoroval to.

- Tony Blair měl předvídat poválečné problémy.

- Blair přecenil svou schopnost ovlivnit Spojené státy ohledně Iráku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Reakce ruského velvyslanctví v Londýně:

K státnímu svátku: Zpráva o smrti Mistra Jana Husa

6. 7. 2020 / Petr z Mladoňovic

čas čtení 8 minut

Než mu však dali na hlavu pro posměch papírovou korunu, řekli mu mezi jiným: ,,Odevzdáváme duši tvou ďáblu.'' A on sepjav ruce a pozdvihnuv oči k nebi pravil: ,,A já ji odevzdávám nejmilostivějšímu Pánu Ježíši Kristu''. A uzřev onu korunu: ,,Pán můj Ježíš Kristus pro mne bídného ráčil nésti korunu trnovou, mnohem tvrdší a těžší, nevinně jda na smrt nejpotupnější; a tak já bídný hříšník tuto korunu, mnohem lehčí, byť potupnou, chci nésti pokorně pro jeho jméno a pravdu.'' Byla pak ta papírová koruna kulatá, skoro loket vysoká, a na ní byli namalováni tři hrozní ďáblové, jak chtějí zmocniti se duše a rozsápati ji drápy. A na té čepici byl nápis s označením jeho viny: ,,Toto jest arcikacíř.'' I řekl král: vévodovi Ludvíku, synu Klema bavorského, který před ním stál slavnostně drže zlaté [říšské] jablko s křížem: ,,Jdi, přijmi jej.'' A onen syn Klemův převzal Mistra a dal jej do rukou pochopům a vedl na smrt.

Dramatickým předchůdcem moderních novinářů se stal při kostnickém procesu s Mistrem Janem Husem Petr z Mladoňovic [nar. kolem 1390], který se účastnil kostnického koncilu jako tajemník pana Jana z Chlumu. Pětadvacetiletý tajemník si pečlivě zaznamenával všechny podrobnosti a napsal o procesu s Janem Husem asi stopadesátistránkovou zprávu, která se zachovala ve dvou verzích, v češtině a v latině. Přinášíme poslední část závěrečné, velmi dramatické kapitoly v moderním překladu. Svou živostí a věcností připomíná současnou televizní reportáž. Až do Bílé hory se tato kapitola četla v českých protestantských kostelích na svátek Jana Husa namísto evangelia. V Husovi se střetl ve své rané formě moderní, pluralistický relativismus a právo na individuální úsudek a názor s monolitní hegemonií středověké, totalitní praxe.

Britský premiér smí aktivovat článek o odchodu Británie z EU, "aniž by potřeboval souhlas parlamentu"

5. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

- Některé evropské univerzity už ruší výzkumnou spolupráci s britskými univerzitami:

- Téměř všechny významnější světové měny stouply vůči libře o cca 10 procent: Britský premiér "má právo zahájit dvouletý proces vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie aktivací článku 50 Lisabonské smlouvy, aniž by toto rozhodnutí musel nejprve schválit britský parlament," tvrdí právníci britské vlády. Dolní sněmovna však musí hlasováním zrušit zákon z roku 1972 o vstupu Velké Británie do Evropské unie. Britská vláda prý nebude chtít aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy dříve než před koncem roku 2016 v důsledku nejistoty před francouzskými a německými volbami, které se budou konat v roce 2017. Britští ministři nebudou chtít začít využívat cenného dvouletého vyjednávacího období, dokud nebudou vědět, kdo ve Francii a v Německu vládne.

- Francouzští právníci informovali francouzskou vládu, že Británie má právo zrušit proces vystupování z EU i poté, co by aktivovala zmíněný článek 50 Lisabonské smlouvy.

- Po odchodu z EU by žádost Británie o vstup do jednotného evropského trhu mohla vetovat každá z 27 členských zemí EU a podmínkou vstupu by bylo zachování volného pohybu obyvatelstva. I po odchodu z EU bude Británie nucena dodržovat zákony jednotného evropského trhu, rozdíl od situace, kdy byla členem EU, bude minimální. ZDE

- V Británii sílí pocit, že politický chaos, který vyvolali muži, mohou odstranit pouze ženy - skotská premiérka Nicola Sturgeonová, či kandidátky Konzervativní strany Theresa Mayová či Andrea Leadsom. Odpovídalo by to skutečnosti, že i v Německu vládne žena a není vyloučeno, že americkou prezidentkou se stane žena - Hillary Clintonová ZDE

- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová žádá Davida Camerona o záruky, že 173 000 občanů Evropské unie, žijících ve Skotsku, tam bude moci zůstat. Nicola Sturgeonová pošle všem těmto občanům dopis, v nichž je ujistí, že její vláda "bude zkoumat všechny možnosti jak ochránit členství Skotska v EU a zároveň i zájmy občanů EU, kteří zde žijí a pracují". Sturgeonová se v úterý setkala s konzulárními zástupci 18 členských zemí EU, včetně Francie, Španělska, Německa a Polska. Označila neschopnost londýnské vlády zaručit práva občanů EU žijících ve Skotsku za "nelidské jednání". ZDE

- Konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová získala v prvním kolem volby nového předsedy strany a premiéra Británie podporu 165 poslanců, dva kandidáti odstoupili. ZDE

- Nestor britské Konzervativní strany a bývalý ministr financí a spravedlnosti Kenneth Clarke zesměšnil kandidáty na předsedu Konzervativní strany. Theresa May je "zatraceně vzdorná ženská (bloody difficult woman), nedá se s ní jednat" a Michael Gove, kdyby se stal britským premiérem "zahájí válku hned s třemi zeměmi najednou". Clarke se takto vyjádřil po televizním rozhovoru na Sky News, netuše, že kamery stále ještě běží. Clarke dodal: "Gove nám všem udělal službu, že nás zbavil Borise. Představa, že by Boris byl premiérem, je absurdní." Uvedl, že si nemyslí, že ani Johnson ani Andrea Leadsom, kteří veřejně podporovali brexit, ve skutečnosti chtěli, aby Británie odešla z EU. ZDE

- Dva britské investiční fondy z londýnské City v úterý zabránily svým investorům vybírat si své investice. Je to důsledkem obav, že drasticky poklesne hodnota kanceláří a nákupních středisek v pobrexitové Británii. Z průzkumu vývoje v sektoru služeb vyplývá, že v britské ekonomice po hlasování pro brexit dochází k vážné stagnaci. ZDE Mezinárodní trhy ochromil strach z brexitu:

FBI zkritizovala Clintonovou za užívání otevřeného emailového konta, ale nedoporučila trestní stíhání

5. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

FBI v úterý vyloučila možnost, že by mohla být americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová stíhána za používání otevřeného emailového konta v době, kdy byla americkou ministryní zahraničí. Ředitel FBI to označil za "extremně neopatrné" a ostře to kritizoval, avšak uvedl, že FBI nedoporučí trestní stíhání Clintonové.

"I když existují důkazy o potenciálním porušení předpisů, podle našeho úsudku by žádný rozumný prokurátor nezahájil v této věci trestní stíhání," řekl Comey. FBI uvedla, že by muselo jít o "zlovolné" či "úmyslné" porušování předpisů a o "obrovské množství dat", případně o "neloajalitu či o pokus ochromit americkou zahraniční službu". "To tady nevidíme," dodal.

Nicméně podrobnosti vyšetřování zasáhnou Clintonovou politicky. Comey uvedl, že z 30 000 emailů, vrácených ministerstvu zahraničí, obsahovalo 110 emailů důvěrné informace. Osm emailů obsahoval přísně tajné informace. Clintonová vždycky tvrdila, že z jejího soukromého účtu nebyly odesílány žádné tajné informace.

Trestní stíhání Clintonové by zmařilo její naději stát se americkým prezidentem a zřejmě by to umožnilo Donaldu Trumpovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč Angličané hlasovali pro brexit

5. 7. 2016

čas čtení 5 minut

Velké množství lidí zejména na venkově v Anglii a ve Walesu hlasovalo pro odchod z EU, protože jsou frustrováni globalizačními tlaky. Marianna Mazzucato z univerzity v Sussexu je spolueditorkou nové knihy Rethinking Capitalism: Economics and Policy for Sustainable and Inclusive Growth (Znovu promyslet kapitalismus: Ekonomie a politická strategie pro udržitelný a inkluzivní růst). Informaci o tom přinesl pořad Newshour rozhlasové stanice BBC World Service:

Mike Carter, reportér deníku Guardian, před referendem o Brexitu šel pěšky z Liverpoolu do Londýna a hovořil po cestě s občany, kteří hlasovali pro brexit. V rozhlase BBC řekl:

"Jednoznačně a důrazně mi všichni vysvětlili, že hlasují pro brexit. A když jsem se ptal proč, odpovídali: "Imigrace. Chceme svou zemi zpět." Vím, že se to stalo heslem pro stoupence brexitu, ale slyšel jsem to od lidí znovu a znovu. Že imigrace zničila naši zemi, že imigranti nám sebrali zaměstnání, že bychom všichni na tom byli daleko lépe bez imigrantů. Ti lidé nereagovali jako rasisté, nebylo to o uprchlících či o žadatelích o azyl, hovořili o rozšíření EU v roce 2004 a o příchodu lidí z východní Evropy. Vyjadřovali intenzivní pocity hněvu a ponížení. Zmatku z toho, jak je jejich země opustila, nechápání, jak se to mohlo stát."

Reportér: "Takže tito voliči za brexit spojovali nějakým způsobem imigraci se svou nezáviděníhodnou hospodářskou situací?"

Juncker: Farage a Johnson se zbaběle vzdali

5. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

- Jean-Claude Juncker, prezident Evropské komise, obvinil Nigela Farageho a Borise Johnsona, že se nevlastenecky vzdali vysokých funkcí poté, co způsobili, že Británie hlasovala pro brexit. "Včerejší hrdinové brexitu jsou dnešní smutní hrdinové," řekl Juncker v Evropském parlamentě ve Štrasburku. "Vlastenci neodstupují, když se záležitosti zkomplikují. Zůstávají na scéně." ZDE

- Guvernér Anglické banky Mark Carney varoval, že "začínají krystalizovat rizika, způsobená britským hlasováním pro brexit" a že vytvářejí nové nebezpečí pro britskou ekonomiku. "Británie vstoupila do období nejistoty a podstatných ekonomických změn. Úsilí Anglické banky, nebude schopno plně a bezprostředně odstranit tržní a hospodářskou nestabilitu, která vznikne v důsledku těchto změn." Carney varoval, že pro mnohé držitele hypoték nastane problematické období a mohou přijít o střechu nad hlavou.

- Libra poklesla vůči dolaru na nejnižší hodnotu za 31 let:

Rozhovor Britských listů 64:

Vychováváme děti pro minulost?

1. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta



Při příležitosti začátku školního roku reprízujeme Rozhovor Britských listů, v němž Bohumil Kartous hovoří s Tomášem Hrudou, bývalým náměstkem českého ministra školství, o drastické nepřipravenosti českého školství na přítomnost i budoucnost. Rozhovor se vysílal na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. července 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Jan Hřebejk Čechům a Slovákům: "Vzbuřte se!"

5. 7. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut

V pondělí byly na karlovarském filmovém festivalu nejlepší české filmy. Zahraniční snímky, které jsem shodou okolností zhlédl, ať to byl estonský film Zmatené dny (2016), o zlaté mládeži vyžívající se v nekonečných mejdanech a pitkách, anebo polský film Spojené státy lásky (2016), o čtyřech Polkách, majících milostné a partnerské problémy na malém polském městě začátkem devadesátých let, byly v podstatě jen chaosem nestrukturovaných, nesourodých scén, kdy prostě tvůrce namíří kameru na určitou skutečnost a nechá ji běžet, aniž by příběh či tvar filmu jakkoliv utvářel. Často mě napadá u těchto nudných, mnohdy téměř úplně nesrozumitelných filmů, jak asi vypadá scénář. Platí jedno docela dobré pravidlo: Jestli sledujete film a po půlhodině se v něm stále nic neděje, už se v něm nic až dokonce skoro určitě nestane. Otázkou však je, proč jsou takovéto filmy vybírány na festival.

Konečně varování: BBC nemůže vysílat jen dva druhy protikladných lží

5. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

V Británii konečně začíná debata o tom, jak spektakulárně selhala společnost BBC i další média při informování během kampaně o referendu za brexit. BBC totiž byla svázána svými předpisy o nestrannosti a držela se přísně zásady "pět minut pro pana žida, pět minut pro pana Hitlera". Přitom rolí veřejnoprávních, a vlastně jakýchkoliv slušných médií, je ověřovat nehorázná tvrzení aktivistů z obou stran proti faktům.

BBC měla prezentovat vlastní, nezávislý proud analýzy obsahující nestranná a ověřitelná fakta, nikoliv dávat bez korekce prostor nesmyslům a lžím aktivistů z obou stran.

Problémem ovšem je, že vstupujeme do "postpravdivé" éry, kdy většině občanů už nezáleží na faktech - jednají čistě na základě frustrace, zloby, předsudků, emocí a příslušnosti k davu. Budou vnímat sdělovací prostředky, které je budou upozorňovat, že při své jednání občané ignorují fakta?

Kostlivci ve skříni amerického Dne nezávislosti

5. 7. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Američané dne 4. července každoročně oslavují dosažení nezávislosti na Velké Británii, k němuž došlo v roce 1776. Rok co rok tuto událost provázejí megalomanské oslavy, garden party, projevy patriotismu, mávání vlaječkami a koneckonců i projekce různých mýtů. S blížícími se americkými volbami, nárůstem xenofobních nálad i seskupení v USA nebude od věci se seznámit blíže s tím, co vlastně Američané tento den slaví.

Statečnost, i ta pedagogická, je zpravidla na obtíž...

Demokracie spočívá v tom, když jste poslušní

4. 7. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 23 minut

Antonín Kolář si dovolil příliš. První školní den roku 2015, v době vrcholící mediální hysterie nad imigrací z válkou zmítaných zemí, z velké části arabských, si dovolil před své studenty na Masarykově gymnáziu v Plzni předstoupit v arabském tradičním oděvu. Co tím sledoval, říká v rozhovoru pro Britské listy. Je zajímavé, že české školy vytěsňují pedagogy, kteří jsou schopni sdělit studentům následující myšlenky. Pravda, mají jich na rozdávání. Míra pokrytectví, jejíž prostřednictví se snažilo vedení školy bojovat se smyslem poznání, je těžko uvěřitelná. Reakce studentů je naopak přirozená: hájí někoho, kdo je skutečně vzdělává. Je vlastně dobrou zprávou, že nepreferují tmářství. Je špatnou zprávou, že digitální divošství tmářství vytváří a upevňuje...

Snažil jsem se studentům demonstrovat, že to, že věci nevidíme, nejsme schopni je pochopit, ještě neznamená, že věci neexistují. Že každý nějak vzdělaný člověk má určité limity, které ho omezují a že bychom si tyto limity měli uvědomovat i my sami, totiž abychom my sami získali pokoru a neupalovali jiné názory a náhledy na koniášovských hranicích, které se zažehávají silou vlastního dogmatu.

(...)

Studenti se dokázali o věcech informovat, vyhledat si informace a na FB jsem je upozornil, aby se snažili naslouchat i argumentům protistrany, to v momentě, kdy jsem se dozvěděl, že někteří studenti na moji podporu chystají shromáždění poté, co jsem zveřejnil, že ve škole dávám výpověď.

(...)

Opakovaně také studentům říkám, aby se při jakémkoli řešení problému řídili zásadou: "Nepronásleduji osoby, ale omyly." Řešíme spor, princip, ale pak se podáním ruky s uchováním důstojnosti ke svému protějšku rozejdeme. S paní ředitelkou jsem o tomto také mluvil, ale zjevně na tento způsob komunikace nejsme ještě kulturně připraveni, soudě dle toho, že mě vedení školy v posledních dnech ani neodpovídalo na pozdrav.

(...)

V souvislostí s chystanou studentskou expedicí do Himálaje získáváme ohromnou podporu všemožných soukromých, neziskových i veřejných institucí. Jen ze strany vedení školy přichází opět ta tíha mlčení, ignorace a v podstatě dlouhodobě opakovaného úzu, že jde o jakousi moji, rozuměj soukromou aktivitu, s níž v podstatě škola nechce nic mít společného. To, že se na expedici připravují vynikající studenti, kteří šíří dobré jméno školy, nikoho nezajímá.

Proglas

5. 7. 2020

čas čtení 6 minut


Kdo může povědět všechna podobenství,
jež usvědčují národy bez knih,
nehovořící řečí srozumitelnou?
Ani umí-li všechny řeči,
nedovede vylíčit jejich bezmoc.

Veršovaná předmluva k evangeliu, autorství je přisuzováno svatému Konstantinovi (826 nebo 827 až 869). 5. 7. slavíme svátek svatých věrozvěstů Cyrila (Konstantina) a Metoděje, kteří v druhé polovině devátého století přinesli na Velkou Moravu staroslověnskou vzdělanost. Vytvořili slovanské písmo a do "staroslověnštiny" (makedonského nářečí starobulharštiny; před více než tisíci lety si byly slovanské jazyky bližší, takže lidé na Moravě rozuměli) přeložili části bohoslužebných knih. Zachovaly se také originální, ve staroslověnštině psané legendy "Život Konstantinův" a "Život Metodějův", které zajímavým způsobem mísí propagandu s dodnes živými a zajímavými fakty.

Proglas definuje lidskou bytost jako bytost vzdělanou, která se odlišuje od zvířete právě schopností komunikovat a jásá nad tím, že Slovanům bylo poskytnuto písmo, nástroj ke komunikaci, asi tak, jak mnozí v současnosti jásají nad vznikem internetu - obojí je ve své době - může být - nástroj k osvobození (ale i k zotročení) lidí.

Tato nejstarší dochovaná slovanská báseň je chvalozpěv na slovanský překlad Písma jako základ psané kultury. Báseň pochází patrně z 9. století a je možná od svatého Konstantina-Cyrila, který sám pořídil první překlady bohoslužebných knih do slovanštiny. Předmluva ukazuje, že Konstantin chápal svou překladatelskou činnost jako prostředek k šíření vzdělanosti podle zásady rovnoprávnosti jazyka. Snažil se téměř moderním, renesančním způsobem, povýšit vynálezem písma člověka z úrovně zvířete na úroveň stvoření blízkého Bohu
(JČ):

"
Nahé jsou zajisté všechny národy bez knih
a nemohou bojovati bez zbraní
s protivníkem našich duší,
uchystáni za kořist věčné muky."

Zveřejňujeme moderní český překlad staroslověnského textu. (Ďábla je možno interpretovat jako metaforu nevědomosti.)

Svátky Cyrila, Metoděje a Jana Husa v dnešní době

5. 7. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Svátek Cyrila a Metoděje se po přesunutí z 9. března na 5. července, kteréžto přesunutí schválil na žádost olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberska papež Pius IX., mohl zdát jako způsob, jak odlákat v českých zemích pozornost od výročí upálení Jana Husa, které následuje hned den poté. Dnešní perspektiva může být ovšem jiná.

Britská vláda odmítla zaručit občanům EU, že budou mít právo zůstat v Británii

4. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

- Náměstek britské ministryně vnitra James Brokenshire se vyjádřil, že britská vláda může občanům EU zaručit právo pobytu v Británii jen na teď. Jejich status pro příští léta je záležitostí pro příštího britského premiéra. Bylo by prý "nemoudré", kdyby britská vláda cokoliv pro občany EU do budoucna zaručovala, pokud není zajištěna budoucnost britských občanů v zemích Evropské unie. ZDE

- Šéf britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage odstoupil z čela strany, protože strana "dosáhla svého cíle, nezávislosti Británie".

- Ministr financí George Osborne plánuje snížit podnikatelské daně v Británii pod 15 procent ve snaze přilákat po brexitu do země investice, aby se Británie mohla vyhnout hospodářské krizi, kterou si zřejmě odchodem z EU způsobí. Zamýšlí také zahájit daleko intenzivnější kampaň pro větší množství investic z Číny. Jenže ekonomičtí odborníci se obávají, že v důsledku brexitu investiční líbánky mezi Británií a Čínou skončily. ZDE

- Před aktivací článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU se musejí v Británii konat všeobecné volby, argumentuje bývalý šéf liberálních demokratů Nick Clegg. Konzervativní strana totiž neuvěřitelným, bezprecedentním způsobem destabilizovala celou Británii. ZDE

- Prominentní londýnská právnická firma zahajuje preventivní soudní řízení proti britské vládě ve snaze zajistit, že Článek 50 Lisabonské smlouvy nebude aktivován bez schválení nového zákona, vytvořeného k této věci, parlamentem. Podle britské ústavy je referendum pouze konzultativní a výkonná moc spočívá výlučně v poslancích Dolní sněmovny. Článek 50 nesmí být aktivován bez plné debaty a plného hlasování v parlamentě. ZDE

- Čínský tisk jásá, že dramatický pokles hodnoty libry umožňuje Číňanům v Británii levně nakupovat i to nejprestižnější konzumní zboží. Kabáty firmy Burberry například poklesly v ceně o téměř 9 procent, na pouhých (!) 34 000 Kč. Čínský tisk proto chválí brexit. ZDE

- Boris Johnson ve svém pravidelném pondělním článku pro Daily Telegraph, za každý z nichž mu list platí 5000 liber, kritizuje Davida Camerona, že "měl mít plán pro případ brexitu" a útočí na britskou veřejnost: "V určité části obyvatelstva zavládla hysterie, nakažlivé truchlení, jaké si pamatuji z roku 1997, po smrti Diany, princezny z Walesu".

Vedení TV Prima může být se svobodou slova v ČR spokojené

Dogmatické vyvolávání nenávisti v iDNES.cz

4. 7. 2016 / Martin Maděra

čas čtení 6 minut

Myslím, že jsme všichni v praxi poznali, jak velký vliv mají bulvární deníky jako Daily Mail a The Sun a jak nebezpečné pro společnost je, když na jejich bludy nikdo nereaguje (tedy až na výjimky). Dovolte mi tedy, abych se jako člověk žijící ve Velké Británii vyjádřil k jednomu nedávnému článku na iDNES.cz.

Další hluboký film o nepoznatelnosti skutečnosti kolem nás

4. 7. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Pravděpodobně nejhlubším filmem, který jsem za poslední dva dny zhlédl v Karlových Varech, byl libanonský snímek režiséra Vatche Boulghourjlana Tramontane. Film je shodou okolností příbuzný Zelenkovu snímku Ztraceni v Mnichově, neboť diváka také varuje, že skutečnost kolem nás, a především minulost je závislá na desítkách nejrůznějších subjektivních interpretacích a je zřejmě nepoznatelná.

Film je příběhem nadaného čtyřiadvacetiletého libanonského zpěváka a hudebníka, slepce Rabiha, jehož sbor a hudební skupina byla pozvána na turné po Evropě. Rabih jde proto žádat o pas a na místním pasovém úřadě proto předloží svou občanku. Nic netušícímu mladíkovi oznámí pasoví úředníci, že jeho občanka je padělaná. Málem ho zavřou, a jen po jeho protestech, z nichž je zjevné, že o falešné občance nic nevěděl, mu úředníci doporučí, ať si přinese rodný list, anebo pokud ho nemá, si ho nechá znovu vystavit podle matriky v porodnici, kde se narodil. V porodnici, kde se Rabih údajně narodil, však o jeho narození nemají vůbec žádný záznam. Je možné, že záznamy byly zničeny předchozí válkou - situaci je však možno lehce napravit, nechť si Rabih a jeho matka nechají udělat zkoušku DNA.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

13 % Američanů preferuje apokalypsu před prezidentstvím Trumpa či Clintonové

4. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Třináct procent Američanů by preferovalo, aby do Země narazil meteorit, než aby se Trump či Clintonová stali prezidentem USA. Popularita obou kandidátů je podle průzkumu Public Policy Polling na historickém minimu. Clintonová však stále zůstává favoritkou.

Bodláky Václava Duška

Operetní diplomacie v zemích úsměvů

4. 7. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Baba Vanga, super věštkyně, zaručuje konec EU skomírající s vyplazeným jazykem po vydařeném kousku zvaném Brexit. Pro tisk se bábuška hodí – kam se hrabou zprávy utajených špionážních celebrit. Více by neodhalil ani náš slavný špion Karel Koecher, který byl spolu s manželkou a dalšími osobami vyměněn na mostě Glienicker brücke za sovětského disidenta Natana Šaranského. Zaručené informace různých služeb, se kterými obcházelo světem strašidlo lží - zbraně hromadného ničení má pod palcem nevyzpytatelný Saddám Husajn, ostatně libyjský smrtonosný vůdce Muammar Kaddáfí odhalen tajnými službami v posledním okamžiku před zkázou světa; potvrzeno diplomatickými ouklejkami s háčky v koutcích. Teroristi nemají nárok na život, basta! Vyřízeno k dennímu pořádku. Zda-li v Iráku a Libyii vše vzkvétalo pod růžovým nebem a zlatavým sluncem, to lze asi stěží tvrdit.

Brexit způsobil vznik nového deníku

The New European

4. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Mediální společnost Archant oznámila, že v reakci na Brexit začne vydávat The New European. Plánována jsou čtyři čísla, poté bud záležet na prodejích. K rozhodnutí vydávat nový časopis došlo před pouhými pár dny. K dostání by měl být od 8. 7. K něčemu podobnému došlo ve Skotsku po referendu o nezávislosti v září 2014. Od té doby tam vychází nový deník The National, podporující kauzu skotské nezávislosti.

50 procent mladých Britů po brexitu brečelo

3. 7. 2016

čas čtení 6 minut

- Michaela Govea, který v pátek nenadále zničil vyhlídky Borise Johnsona na premiérský úřad, srovnali v televizi se zločincem Frankem Underwoodem, který v seriálu společnosti Netflicks House of Cards vraždí, aby se dostal do Bílého domu. Autor seriálu Michael Dobbs, bývalý místopředseda britské Konzervativní strany kritizoval způsob, jímž probíhá soutěž o nového šéfa britských konzervativců: "Upozorňuju všechny, že House of Cards je fikce a mám plné zuby toho, že se všechni freneticky chovají, jako by dělali konkurs na role v dalších pokračováních tohoto seriálu. V sázce je budoucnost země a budoucnost Evropy a jaksi se to zredukovalo ani už ne na House of Cards, ale na St Trinians (televizní seriál o nezvládnutelných studentech ve krachující škole).

- Němečtí politikové navrhují dvojí občanství pro mladé Brity žijící v Evropě. Sigmar Gabriel se vyjádřil, že Německo nemůže "zvednou padací most" proti mladým Britům, kteří chtějí zůstat občany EU. "Nabídněme mladým Britům, žijícím v Německu, ve Francii a v Itálii dvojí občanství, aby mohli zůstat občany EU," řekl Sigmar Gabriel na jednání německé sociálně-demokratické strany a dodal: "Je dobrým znamením, že mládež Velké Británie je chytřejší než její bizarní politická elita." Theresa Mayová, vážná kandidátka na funkci britského premiéra, varovala, že "status občanů EU v Británii bude faktorem při vyjednávání." ZDE

- Evropská unie informovala Švýcarsko, že nebude mít přístup na evropský společný trh, pokud nepovolí volný pohyb obyvatelstva. V roce 2014 hlasovali Švýcaři těsnou většinou 50,3 procent hlasů za omezení přístupu přistěhovalců do země. Někteří švýcarští politikové navrhují, aby se švýcarské referendum o imigraci konalo znovu. Švýcarsko závisí na přístupu na evropský trh daleko více než EU závisí na přístupu na švýcarský trh, takže postavení Švýcarska v této věci je slabé. Případ je precedentem pro Británii. ZDE

- Brexit nesmí poškodit britskou vědu, britské univerzity dostávají 10 procent financí na výzkum z Bruselu, varuje britský astronaut Tim Peake, který se právě vrátil z půlročního pobytu na mezinárodní vesmírné stanici na oběžné dráze kolem Země. ZDE

- Téměř polovina britských voličů ve věku 18-24 let brečela, nebo se jim chtělo brečet, když se dověděli, že Británie hlasovala pro brexit, zjistil průzkum z London School of Economics. 72 procent voličů ve věku 18-39 let bylo frustrováno, 61 procent zhnuseno, 67 procent rozhněváno. 78 procent britských mladých lidí zuří nad ztrátou práv občanů Evropské unie. 77 procent mladých Britů bude chybět právo pracovat či studovat v zahraničí. Průzkum také zjistil, že volební účast mladých lidí v referendu o brexitu byla daleko vyšší, než se předpokládalo. V referendu hlasovalo 70 procent lidí ve věku 18-24 let a 67 procent lidí ve věku 25-29 let. ZDE

- Vážnou krizi vidí v neděli týdeník Observer v absenci inteligentních politiků v Británii i v Evropě. Labouristická strana se zcela rozložila a Jeremy Corbyn, který odmítá z vedení strany odstoupit, ohrožuje bezpečnost své vlastní země. V Konzervativní straně byli pošuci Boris Johnson a Michael Gove, kteří brexit způsobili z osobních kariérních důvodů, vyšachováni z vedení Konzervativní strany. a hrozí nebezpečí, že volby šéfa strany vyhraje ultrakonzervativní, konvenční stařena Theresa Mayová, ministryně vnitra, která usiluje o zrušení platnosti evropského Zákona o lidských právech. Ovšem i v Evropské unii jsou v čele diletanti. Observer požaduje, aby odstoupil Juncker, jehož snahy Británii za brexit "potrestat", jsou naprosto kontraproduktivní. S novým dočasným předsednictvím Slovenska v Evropské unii se rýsuje opozice středo a východoevropských zemí vůči zakladatelskému jádru EU. Středo a východoevropské země jsou vážně znepokojeny možností rozpadu EU a posílením vlivu Ruska ve východní Evropě. Potíž ovšem je, že v řadě západoevropských zemí se blíží všeobecné volby, takže ty země jsou co do jakéhokoliv rozumného a strategického jednání ochromeny, a zřejmě v nich v důsledku brexitu posílí ultrapravice. Vyhlídky nejsou dobré. ZDE

- V Anglii drastickým způsobem posílily rasismus a nenávist vůči cizincům. Vyplývá to mj. z reportáže týdeníku Observer z prostředí Jihoameričanů se španělskými pasy, žijícími a pracujícími v Londýně, jejichž pracovní podmínky se od vyhlášení brexitu často zhoršily a zaměstnavatelé jim říkají: "Když se vám to nelíbí, vypadněte." ZDE

- Brexit bude katastrofou pro jihoanglické zemědělství. Farmáři v hrabství Norfolk plně závisejí na sezónních východoevropských pracovnících, kteří sklízejí jahody a další ovoce a zeleninu. Angličané tuto práci nechtějí dělat. Pokud bude zakázáno Východoevropanům v Británii pracovat, farmáři v jižní Anglii přijdou až o 100 000 pracovníků. Bude to katastrofa pro anglické zemědělství a pro zpracovatelský potravinářský průmysl.

- Desetitisíce Londýňanů demonstrovalo v sobotu v Londýně proti brexitu. Demonstranti tvrdí, že se nevzdají a demonstrace budou neustále opakovat. ZDE

- Tim Farron, předseda britských liberálních demokratů, požaduje záruky, aby 2 miliony evropských občanů, žijících dnes v Británii tam mohly zůstat natrvalo. Dosavadní konzervativní premiér David Cameron totiž uvedl, že občané EU budou moci v Británii zůstat pouze během vyjednávání o dalším vztahu Británie k EU a totéž opakovala hlavní kandidátka Konzervativní strany na příštího premiéra Theresa Mayová. ZDE

- Klesající hodnota libry po referendu o brexitu ohrožuje statisíce britských důchodců žijících v zahraničí z britských penzí. Někteří se zřejmě budou muset vrátit do Británie. Od nynějška už také bude složitější pro britské důchodce usadit se v zahraničí. ZDE

Vynikající analýza o Karlu Koecherovi

2. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Benjamin Cunningham, novinář žijící v Praze, publikoval nyní v deníku Guardian rozsáhlou a pozoruhodnou analýzu života jediného východoevropského špiona, který kdy pronikl do nejužšího ústředí CIA, Karla Koechera. Pracoval na ní přes rok, loni na jaře se v této věci setkal i s Janem Čulíkem. Analýza je v angličtině ZDE

K tomu, Jan Čulík, Případ Karel Koecher ZDE

Salonfähig?

1. 7. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Nacisté platili ve svých počátcích kolem Hitlerova puče v roce 1923 za výtržníky a násilníky. Pak se to začalo měnit a "pan Hitler" se stal ve fraku a cylindru vítaným hostem evropských salónů. To slovo v nadpise nelze lehce přeložit. Znamená asi tak něco jako "přijatelný", vítaný na parties a tedy i v oficiálních médiích.

Pan Petr Bystroň  http://zpravy.idnes.cz/petr-bystron-sefem-euroskeptiku-afd-dvf-/zahranicni.aspx?c=A151004_165332_eko-zahranicni_aba se dostal dokonce do renomovaného nedělního pořadu bavorské televize Nedělní stůl pro stálé hosty, hezky česky pro štamgasty. http://www.br.de/mediathek/video/sendungen/sonntags-stammtisch/bayerisch-bissig-bunt-156.html#  na letošní Den matek.

 
"Bavorská Alternativa pro Německo (AfD): Bystroň a neonacisté.

  Platí za elegantního a umírněného politika: Bavorský šéf AfD Petr Bystroň. Ale on pěstuje zřejmě těsné kontakty s neonacisty. Ve středu večer se pokoušel dostat na jednu akci v Mnichově. Byli tam s ním taky dva militantní pravicoví extrémisté. Bystroň večer popřel, že by ty dva znal "nějak blíže..."

Tolik server Jihoněmecké noviny/ Süddeutsche Zeitung, podrobnosti a fotky zde:
http://www.br.de/nachrichten/afd-bystron-neonazis-100.html

 Alternativa pro Česko, obdoba AfD asi nějak skomírá, o Konvičkovi neslyšet. Nicméně celkem nedávno, loňského 17. listopadu, excelovali Bystroňovi stoupenci dokonce na tribuně pana českého státního prezidenta. Pánové Konvička a Černoch, který byl prominentním hostem militantní odnože Afd Pegidy při loňském "uzavření hranic" mezi Chebem a Schirndingem  http://www.br.de/nachrichten/afd-bystron-neonazis-100.html  necelý týden nato poskakovali po pódiu na Albertově.

Pokračování: Podle zprávy SZ Spolkový úřad na ochranu ústavy, obdoba české BIS, zatím AfD nesleduje. No, já být jimi, tak bych si to rozmyslel. Když už, tak jenom proto, aby pánové Bystroň a Zeman nemohli říkat: Vždyť já ty lidi vlastně ani neznám...

Kdo vlastně může za brexit?

2. 7. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Analytikové a laikové se nyní předhánějí v hodnocení brexitu; jaké může mít dopady na budoucnost Evropské unie a Velké Británie, a koneckonců i v tom, kdo může za výsledky referenda. Ponechme v tuto chvíli stranou komplexní okolnosti, jež vedly Brity k tomu, že se rozhodli opustit Evropskou unii, a které se nedají ješitně odmávnout jako rasistické a xenofobní ZDE. Viníci brexitu se hledají na všech stranách a chvílemi to vypadá jako hon na čarodějnice; dokonce existuje hrozba, že na britské politické scéně převládnou ultrakonzervativní síly a v Labouristické straně zvítězí zkompromitovaný blairismus.

Je patrně smysluplnější hodnotit příčiny, které stojí za vítězstvím euroskeptiků v britském referendu, kde se nemůžeme vyhnout důsledné kritické reflexi politiky Evropské unie, a to zejména v případě implementace úsporných opatření a spektakulární odtrženosti bruselských kádrů od reálného života průměrných Britů – a nakonec i v případě naprosto falešné představy, že Evropská unie je otevřenou branou pro imigranty a uprchlíky. To přirozeně neplatí jen pro Velkou Británii; odštěpné tendence zaznamenáváme od Amsterodamu až po Bratislavu, a to v hojnější míře, než tomu bylo dosud.

Theresa May: omezíme právo Evropanů na pobyt v Británii

2. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Konzervativní britská ministryně vnitra Theresa May, která zamýšlí zrušit evropský Zákon o lidských právech a zavedla předpis, podle něhož si britští občané mohou přivézt do Británie svého manžela či manželku ze zemí mimo EU pouze pod podmínkou, že prokáží, že vydělávají nejméně 18 600 liber ročně, nyní varuje, že při jednání o brexitu omezí právo evropských občanů na pobyt v Británii. Šance Mayové na zvolení předsedkyní Konzervativní strany a premiérkou Británie silně rostou.

Ztraceni v Mnichově: Výborný Zelenkův film varuje před falešnými konstrukcemi skutečnosti

2. 7. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

První film, o němž tu budeme referovat z letošního karlovarského filmového festivalu je "zcizovací", vážná komedie Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově (2015). Je to film, který se povedl: navzdory zdánlivě levným, "studentským" vtípkům vede nakonec k vážnému zamyšlení nad skutečností, v níž žijeme a nad nespolehlivostí faktů. Snímek svou strukturou silně připomíná obdobnou demystifikační komedii film britského režiséra Michaela Winterbottoma Cock and Bull Story (Ptákovina a bejkovina, 2005), o níž se dočtete v Britských listech ZDE. Petr Zelenka bohužel se diskuse po promítání v Karlových Varech neúčastnil, takže nebylo možno se ho zeptat, zda se inspiroval tímto britským pokusem ztvárnit ve filmu nesmrtelný Sternův román. Struktura obou filmů je však podobná. Ztraceni v Mnichově mají možná ještě závažnější historický tón než Winterbottomův film.

Vlk z Královských Vinohrad: poslední film Jana Němce už nepřináší nic nového

2. 7. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Je známo, že hlavní soutěž na filmovém festivalu v Karlových Varech je většinou relativně slabá, protože pokud máte dobrý nový film, pošlete ho do Cannes, do Berlína, do Benátek nebo do Karlových Varů? Festival je ale cenný jako přehlídka nejlepších filmů vzniklých po světě za poslední rok, které se tu promítají mimo soutěž. Přesto se v Karlových Varech možná pošetile a tvrdošíjně snažím dívat se na filmy v hlavní soutěži, a tak jsem v sobotu zhlédl i poslední film nedávno zemřelého filmového režiséra a bouřliváka Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad, který byl - zřejmě z piety - vybrán i do letošní hlavní soutěže.

Film Vlk z Královských Vinohrad není o dnešní době. Je to svědectví starého muže o desetiletích jeho života od roku 1968. Je to film frustrovaný a osobní. Tématem je minulost. Nic vlčího ve filmu není, ani ty Královské Vinohrady. To je jen v názvu, což je trochu málo.

Chudák Němec v podstatě už nikdy za život nenatočil nic, co by se vyrovnalo jeho vrcholným dílům ze šedesátých let, Démanty noci, O slavnosti a hostech, Mučedníci lásky a dokument ze srpna osmašedesátého roku Oratorium pro Prahu. Bylo by možná zajímavé vidět, jak by se jeho dílo vyvíjelo, kdyby nedošlo k invazi v roce 1968, která jeho filmovou kariéru zničila.

Polovina britských občanů požaduje před začátkem brexitu všeobecné volby

1. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

22 procent britských občanů sdělilo televizi BBC, že si nejsou jisti, zda k brexitu dojde, a 16 procent je přesvědčeno, že Británie zůstane v EU.

48 procent britských voličů souhlasí, že před začátkem vyjednávání o brexitu se musejí konat všeobecné volby, aby lidé mohli hlasovat o plánech Británie pro život mimo Evropskou unii.

Drtivá většina interviewovaných uvedla, že by nehlasovala jinak, kdyby Británie uspořádala nové referendum o brexitu. Avšak 5 procent stoupenců brexitu uvedlo, že by nyní pro brexit nehlasovalo. Jen 2 procenta stoupenců Remain uvedlo, že by nyní hlasovalo pro brexit.

Voliči se také myslí, že současná vláda a poslanci nesdílejí názory britské veřejnosti na EU - včetně 67 procent voličů, kteří hlasovali pro brexit.

59 procent voličů uvedlo, že nemají důvěru v britské politické představitele, že vyjednají pro Británii nejlepší podmínky. Mezi stoupenci setrvání Británie v EU si to myslí 76 procent voličů.

42 procent respondentů zastává názor, že by Británie měla dál dovolovat občanům z EU volný přístup do Británie oplátkou za přístup Británie na jednotný evropský trh - včetně 18 procent voličů pro brexit.

38 procent britských voličů si myslí, že ztratit přístup na evropský jednotný trh je cena, kterou stojí zaplatit za omezení imigrace do Británie.

83 procent voličů pro setrvání Británie v EU mají nyní pesimistický názor na budoucnost Británie, zatímco 80 procent voličů za brexit mají názor optimistický.

V průzkumu bylo interviewováno 1077 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Angličané se po hlasování pro brexit chtějí stěhovat do Skotska

1. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Podle deníku Times o tom uvažuje nejen bývalý tiskový mluvčí Tonyho Blaira Alastair Campbell či zpěvák Mark Almond, ale i četní řadoví Angličané, kteří hlasovali pro setrvání Británie v EU:

Opinium: Většina Britů by už dnes nehlasovala pro brexit

1. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

- Více než polovina Britů zastává nyní názor, že brexit zmenšil vliv Británie ve světě. 54 procent Britů je nyní přesvědčeno, že se od referendu o brexitu zhoršila hospodářská situace Británie.

- Organizace pro průzkum veřejného mínění Opinium zjistila, že 7 procent občanů, kteří hlasovali pro brexit, toho nyní lituje a jasná většina, 60 procent Britů, zastává názor, že by se měly konat všeobecné volby, než bude aktivován článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU. Třetina Britů stále považuje imigraci za nejzávažnější problém, ale pro 37 procent Britů je nejdůležitější setrvání Británie v jednotném evropském trhu:

- Michael Gove, společník Borise Johnsona při kampani za Brexit, který mu včera vrazil nůž do zad, předestřel svůj program, stane-li se šéfem Konzdervativní strany a britským premiérem: Ukončím volný pohyb obyvatelstva, zavedu australský bodový systém pro přijímání imigrantů a snížím imigraci. Peníze, které nyní posíláme do Bruselu slibuji investovat do britského státního zdravotnictví 100 milionů liber týdně do roku 2020 a snížit DPH na domácí spotřebu energií. Gove se dále přidržuje lže, že Británie posílá do EU 350 milionů liber týdně. Budoucí premiér Británie musí být horoucí zastánce brexitu. Skotsko dostane novou dohodu, ale druhé referendum o nezávislosti je vyloučeno.

- Dosavadní britský ministr financí George Osborne řekl v přednášce před podnikateli v Manchesteru, že brexit znamená, že britská vláda se musí vzdát plánu na přebytek ve veřejných financích do roku 2020.

Rakouský ústavní soud anuloval prezidentské volby

1. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Rakouský ústavní soud v pátek zrušil prezidentské volby, v nichž nedávnou těsnou menšinou méně než jednoho procenta prohrál ultrapravicový kandidát ze Strany svobody Norbert Hofer a zvítězil v nich bývalý šéf Strany zelených Alexander Van der Bellen.

Prezidentské volby v Rakousku se budou konat znovu.

Strana svobody argumentovala, že v 94 ze 117 volebních okrsků bylo nezákonným způsobem zacházeno s volebními hlasy zaslanými poštou. Tvrdila, že tisíce volebních obálek bylo otevřeno dříve, než to volební předpisy dovolují, a některé volební lístky byly sčítány osobami, které k tomu nejsou oprávněny. Strana také tvrdila, že v prezidentských volbách hlasoval určitý počet lidí mladších 16 let a cizinci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Boris Johnson vyloučil svou kandidaturu na šéfa Konzervativní strany a britského premiéra

30. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Boris Johnson: "Toto je naše šance myslet znovu globálně. Pozvednou své oči na horizont, přinést naše jedinečné britské hodnoty, silné, lidské, pokrokové, na velká globální fóra, aniž bychom byli odstrkováni stranou nějakou supranacionální organizací. Namísto toho, abychom z toho byli nervózní, musíme se chopit své šance a učinit toto naším okamžikem, kdy se na světě postavíme zpříma. To je úkol pro příštího premiéra této země.

No, musím vám říci, přátelé, vy, kteří tu věrně čekáte na závěrečnou myšlenku této řeči. Že poté, co jsem se poradil s kolegy a vzhledem k okolnostem v parlamentě jsem dospěl k závěru, že tou osobou nemohu být já. Mojí roli bude stoprocentně podporovat příští konzervativní vládu, zajistit, abychom řádně splnili mandát lidu, který přineslo referendum, a podporovat agendu, v kterou věřím. Chci se zastávat zapomenutých lidí v této zemi.

A jestliže to budeme dělat, jestliže budeme investovat do svých dětí a zlepšíme jejich životní šance, jestliže budeme roztáčet motory sociální mobility, jestliže budeme stavět na velkém reformním dědictví Davida Camerona, jestliže budeme investovat do své infrastruktury a budeme realizovat rozumný inkluzivní konzervativní přístup, který zároveň bude snižovat daně a podporovat podnikatele, pak jsem přesvědčen, že tato země může zvítězit a být lepší, senzačnější, a ano, významnější než kdy předtím. Chci vám všem poděkovat, že jste dnes dopoledne přišli. Chci zejména poděkovat svým kolegům v parlamentě, kteří přišli, mému týmu a všem po celé zemi, kteří podporují naši vizi Británie. Děkuji vám."

Patrik Harvie, poslanec skotského parlamentu za Stranu zelených:

"Borisův postoj, stručně shrnuto: Sice jsem pomohl vytvořit tenhle chaos, ale v žádném případě za to nepřevezmu odpovědnost. Užijte si další vývoj krize."

Michael Gove se ve čtvrtek večer rozhodl, že už nemůže podporovat Borise Johnsona v kandidatuře na funkci šéfa Konzervativní strany. Usoudil, že soutěž bude mezi ministryní vnitra Theresou Mayovou a Borisem, a když nepodporuje Borise, nechce, aby zvítězila Mayová, tak se rozhodl kandidovat sám. Gove se obával, že Johnson se chová příliš chaoticky na to, aby se stal premiérem. Vyskytly se spekulace, že Gove opustil Johnsona, protože se bál, že Johnson přestane podporovat brexit. Zdroje tuto spekulaci odmítají: problémy, které měl Gove s Johnsonem jsou organizační a manažerské, nikoliv ideologické.

- Deník Guardian upozorňuje na nejmíň pět případů, kdy o sobě Gove tvrdil, že na funkci britského premiéra nemá.

- Mezitím, šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn při křestu zprávy o antisemitismu srovnal Izraael s Isis:

Řekl: "Naši židovští přátelé nenesou o nic větší odpovědnost za činy Izraele než naši muslimští přátelé za údajný Islámský stát.":

Po Brexitu přichází Frexit

1. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Po Grexitu a Brexitu bude příští krizí Evropské unie Frexit. Prokáže, že je ze všeho nejhorší. Ačkoliv řecká tragédie byla dramatická, měla omezený význam. Ačkoliv britský rozvod je seismický, nemusí nutně zničit Brusel. Ale francouzská krize by z historických a institucionálních důvodů byla kataklyzmatická. Francie, která byla porodní bábou EU, nyní riskuje, že se stane jeho hrobařkou, napsal Robert Zaretsky.

Brexit: Žádné zbrklé akce

1. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Brexit je noční můra, z níž se snažíme probudit, píše oxfordský historik Timothy Garton Ash, odborník na Polsko a východní Německo. Jaký to byl zvláštní týden. Na cestách do Holandska a do Portugalska, kde jsem teď, mě místní přátelé objímají, jako kdyby mi někdo v rodině umřel. Dlouholetý srbský přítel říká: "Teď chápeš, jak jsme se my Srbové cítili, když jsme se snažili vysvětlovat, že ne všichni Srbové myslí tím způsobem..."

Nic se nezměnilo a všechno se změnilo. Stále ještě chodím na letišti průchodem pro občany EU. Ale když stojím v letištním autobuse vedle skotské rodiny, říkám si, zanedlouho to budou možná už cizinci, občané malého nezávislého státu v Evropské unii, jako Slovensko nebo Slovinsko. Ale Anglie, moje Anglie, kde budeš ty?

V Londýně jsem svědkem demonstrace za setrvání Británie v EU. Teď, když je možná už pozdě, si lidé uvědomili, jak si cení Evropské unie a co pro ně udělala.

Kocovina: Důsledky brexitu pro Evropu

29. 6. 2016

čas čtení 9 minut


Pokud se ústavními a politickými mechanismy nepodaří zvrátit britské referendum o vystoupení z EU, Británie, která čelí nevlídnému postoji Bruselu, z unie skutečně vystoupí - a to spustí proces rozpadu, během nějž svazek formálně unitárního státu opustí Skotsko a Severní Irsko. Ve druhé ze jmenovaných zemí podobný vývoj může obnovit občanskou válku, protože unionisté se s připojením k Irské republice nesmíří. Pojďme se však podívat z vybraných hledisek na brexit "neostrovníma" očima, z pohledu celé unie i kontinentu.

Demografie a suverenita v hlasování o Brexitu

1. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Britští odpůrci EU tvrdí, že rozhodujícím tématem hlasování pro Brexit byla suverenita, nikoliv imigrace. Ovšem obě témata jsou nevyhnutelně spojena. Kontinentální členové EU, zejména Německo, jsou na šikmé ploše, která povede k masovému přijímání migrantů a nakonec k volnému pohybu mnohých z těchto imigrantů v rámci evropského společenství. Britské zájmy ve věci migrace se výrazně liší od německých a tento rozdíl je nejakutnějším důvodem, proč Británie EU opouští, napsal David Goldman.

Co nahradí Londýn jako globální finanční středisko?

1. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta

Do pěti až deseti let odejde většina bank z Londýna, pokud Británie opustí Evropskou unii. Deníku New York Times to potvrdili londýnští finančníci. Ale kam se přesunou? Zapotřebí je, aby se tam domluvili anglicky, aby tam mohla fungovat globální finančnická třída, aby tam bylo příznivé zaměstnanecké zákonodárství, dobrá dopravní a komunikační infrastruktura, kvalitní kancelářské prostory a luxusní byty, dobré školy, dobré restaurace a kulturní vyžití. Na žebříčku je nejvýše Amsterodam (55 bodů), pak Frankfurt (54 bodů), Vídeň (51 bodů), Dublin (50 bodů), Paříž (43 bodů), Luxembourg (40 bodů), Varšava (24 bodů), Milán (24 bodů) a Barcelona (23 bodů).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
44255