Demografie a suverenita v hlasování o Brexitu

1. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Britští odpůrci EU tvrdí, že rozhodujícím tématem hlasování pro Brexit byla suverenita, nikoliv imigrace. Ovšem obě témata jsou nevyhnutelně spojena. Kontinentální členové EU, zejména Německo, jsou na šikmé ploše, která povede k masovému přijímání migrantů a nakonec k volnému pohybu mnohých z těchto imigrantů v rámci evropského společenství. Britské zájmy ve věci migrace se výrazně liší od německých a tento rozdíl je nejakutnějším důvodem, proč Británie EU opouští, napsal David Goldman.


Existuje mnoho rozdílů mezi Británií a Německem, ale nejdůležitějším je, že při současné míře porodnosti na konci století Británie bude dosud existovat a Německo nikoliv. To neznamená, že Německo zmizí: Znamená to, že Německo potřebuje mnoho milionů imigrantů, aby kompenzovalo fakt, že německé ženy v průměru rodí jen 1,3 - 1,4 dítěte. Počet německých žen v plodném věku během století klesne o dvě třetiny, zatímco počet britských žen v tomtéž věku zůstane stabilní nebo klesne zhruba o 20 %.

Stručně řečeno, Británie si může vybírat imigranty podle libovolného kritéria (vzdělání, profesní kvalifikace, bohatství), způsobem, jaký uplatňuje australský bodovací systém. Německo potřebuje 5 - 10 milionů žen v plodném věku, což znamená celkovou imigraci 10 - 20 milionů lidí. Odkud přijdou? Většina přistěhovalců v Německu v posledních 50 letech přišla z Jižní a Východní Evropy a Turecka. Ale tyto zdroje vysychají, neboť Jižní Evropa trpí zhruba stejně nízkou porodností jako Německo a Východní Evropa má porodnost dokonce ještě nižší.

Podle prognóz OSN ve Východní Evropě počet žen v plodném věku koncem století klesne o tři čtvrtiny . I kdyby Německo chtělo více východoevropských imigrantů, v příští dekádě už žádní nebudou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7794

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2016