Opinium: Většina Britů by už dnes nehlasovala pro brexit

1. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

- Více než polovina Britů zastává nyní názor, že brexit zmenšil vliv Británie ve světě. 54 procent Britů je nyní přesvědčeno, že se od referendu o brexitu zhoršila hospodářská situace Británie.

- Organizace pro průzkum veřejného mínění Opinium zjistila, že 7 procent občanů, kteří hlasovali pro brexit, toho nyní lituje a jasná většina, 60 procent Britů, zastává názor, že by se měly konat všeobecné volby, než bude aktivován článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU. Třetina Britů stále považuje imigraci za nejzávažnější problém, ale pro 37 procent Britů je nejdůležitější setrvání Británie v jednotném evropském trhu:

- Michael Gove, společník Borise Johnsona při kampani za Brexit, který mu včera vrazil nůž do zad, předestřel svůj program, stane-li se šéfem Konzdervativní strany a britským premiérem: Ukončím volný pohyb obyvatelstva, zavedu australský bodový systém pro přijímání imigrantů a snížím imigraci. Peníze, které nyní posíláme do Bruselu slibuji investovat do britského státního zdravotnictví 100 milionů liber týdně do roku 2020 a snížit DPH na domácí spotřebu energií. Gove se dále přidržuje lže, že Británie posílá do EU 350 milionů liber týdně. Budoucí premiér Británie musí být horoucí zastánce brexitu. Skotsko dostane novou dohodu, ale druhé referendum o nezávislosti je vyloučeno.

- Dosavadní britský ministr financí George Osborne řekl v přednášce před podnikateli v Manchesteru, že brexit znamená, že britská vláda se musí vzdát plánu na přebytek ve veřejných financích do roku 2020.

0
Vytisknout
6780

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2016