Polovina britských občanů požaduje před začátkem brexitu všeobecné volby

1. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

22 procent britských občanů sdělilo televizi BBC, že si nejsou jisti, zda k brexitu dojde, a 16 procent je přesvědčeno, že Británie zůstane v EU.

48 procent britských voličů souhlasí, že před začátkem vyjednávání o brexitu se musejí konat všeobecné volby, aby lidé mohli hlasovat o plánech Británie pro život mimo Evropskou unii.

Drtivá většina interviewovaných uvedla, že by nehlasovala jinak, kdyby Británie uspořádala nové referendum o brexitu. Avšak 5 procent stoupenců brexitu uvedlo, že by nyní pro brexit nehlasovalo. Jen 2 procenta stoupenců Remain uvedlo, že by nyní hlasovalo pro brexit.

Voliči se také myslí, že současná vláda a poslanci nesdílejí názory britské veřejnosti na EU - včetně 67 procent voličů, kteří hlasovali pro brexit.

59 procent voličů uvedlo, že nemají důvěru v britské politické představitele, že vyjednají pro Británii nejlepší podmínky. Mezi stoupenci setrvání Británie v EU si to myslí 76 procent voličů.

42 procent respondentů zastává názor, že by Británie měla dál dovolovat občanům z EU volný přístup do Británie oplátkou za přístup Británie na jednotný evropský trh - včetně 18 procent voličů pro brexit.

38 procent britských voličů si myslí, že ztratit přístup na evropský jednotný trh je cena, kterou stojí zaplatit za omezení imigrace do Británie.

83 procent voličů pro setrvání Británie v EU mají nyní pesimistický názor na budoucnost Británie, zatímco 80 procent voličů za brexit mají názor optimistický.

V průzkumu bylo interviewováno 1077 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5444

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2016