Kanada vyšle vojáky do Lotyšska. Aby odstrašila Rusko

1. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Očekává se, že během několika dní Kanada oznámí rozmístění stovek vojáků v Lotyšsku v rámci nových sil NATO ve Východní Evropě, které mají sloužit k odstrašení ruské agrese.


Podle dobře informovaných zdrojů federální kabinet schválil návrh ministra obrany Harjita Sajjana na poskytnutí jednoho praporu, což znamená zhruba 1 000 vojáků.

Kanada se tak připojí k Británii, Německu a Spojeným státům, které nabídly rotační síly v počtu 4 000 vojáků na východním křídle NATO, v Polsku a Pobaltí.

Premiér Justin Trudeau příští týden pocestuje na summit NATO ve Varšavě. Summit formálně odsouhlasí plán na vyslání čtyř praporů.

Očekává se, že Kanada nasadí vojáky v Lotyšsku spolu s USA, zatímco Británie by je měla poslat do Estonska a Německo do Litvy.

Spojené státy také poskytnou obrněnou brigádu (do 6 000 vojáků - red.), která se bude pohybovat po východním křídle.

Očekává se, že jeden z devíti kanadských praporů bude rotovat po šesti měsících v Lotyšsku. V současnosti má Kanada asi 220 vojáků na výcvikové misi NATO v Polsku.

Bývalé komunistické státy v NATO si přejí posílení obrany na východě, zatímco hlavní země NATO zde nechtějí trvale rozmístit jednotky. Od ruské anexe Krymu je NATO znepokojeno, že Moskva může rychle provést invazi do Polska nebo do Pobaltí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6820

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2016