Boris Johnson vyloučil svou kandidaturu na šéfa Konzervativní strany a britského premiéra

30. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Boris Johnson: "Toto je naše šance myslet znovu globálně. Pozvednou své oči na horizont, přinést naše jedinečné britské hodnoty, silné, lidské, pokrokové, na velká globální fóra, aniž bychom byli odstrkováni stranou nějakou supranacionální organizací. Namísto toho, abychom z toho byli nervózní, musíme se chopit své šance a učinit toto naším okamžikem, kdy se na světě postavíme zpříma. To je úkol pro příštího premiéra této země.

No, musím vám říci, přátelé, vy, kteří tu věrně čekáte na závěrečnou myšlenku této řeči. Že poté, co jsem se poradil s kolegy a vzhledem k okolnostem v parlamentě jsem dospěl k závěru, že tou osobou nemohu být já. Mojí roli bude stoprocentně podporovat příští konzervativní vládu, zajistit, abychom řádně splnili mandát lidu, který přineslo referendum, a podporovat agendu, v kterou věřím. Chci se zastávat zapomenutých lidí v této zemi.

A jestliže to budeme dělat, jestliže budeme investovat do svých dětí a zlepšíme jejich životní šance, jestliže budeme roztáčet motory sociální mobility, jestliže budeme stavět na velkém reformním dědictví Davida Camerona, jestliže budeme investovat do své infrastruktury a budeme realizovat rozumný inkluzivní konzervativní přístup, který zároveň bude snižovat daně a podporovat podnikatele, pak jsem přesvědčen, že tato země může zvítězit a být lepší, senzačnější, a ano, významnější než kdy předtím. Chci vám všem poděkovat, že jste dnes dopoledne přišli. Chci zejména poděkovat svým kolegům v parlamentě, kteří přišli, mému týmu a všem po celé zemi, kteří podporují naši vizi Británie. Děkuji vám."

Patrik Harvie, poslanec skotského parlamentu za Stranu zelených:

"Borisův postoj, stručně shrnuto: Sice jsem pomohl vytvořit tenhle chaos, ale v žádném případě za to nepřevezmu odpovědnost. Užijte si další vývoj krize."

Michael Gove se ve čtvrtek večer rozhodl, že už nemůže podporovat Borise Johnsona v kandidatuře na funkci šéfa Konzervativní strany. Usoudil, že soutěž bude mezi ministryní vnitra Theresou Mayovou a Borisem, a když nepodporuje Borise, nechce, aby zvítězila Mayová, tak se rozhodl kandidovat sám. Gove se obával, že Johnson se chová příliš chaoticky na to, aby se stal premiérem. Vyskytly se spekulace, že Gove opustil Johnsona, protože se bál, že Johnson přestane podporovat brexit. Zdroje tuto spekulaci odmítají: problémy, které měl Gove s Johnsonem jsou organizační a manažerské, nikoliv ideologické.

- Deník Guardian upozorňuje na nejmíň pět případů, kdy o sobě Gove tvrdil, že na funkci britského premiéra nemá.

- Mezitím, šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn při křestu zprávy o antisemitismu srovnal Izraael s Isis:

Řekl: "Naši židovští přátelé nenesou o nic větší odpovědnost za činy Izraele než naši muslimští přátelé za údajný Islámský stát.":

0
Vytisknout
5691

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2016