Skotský ministr školství zamýšlí výrazně posílit demokracii ve vedení skotských univerzit

29. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Odborný panel skotského ministerstva školství navrhuje, aby byly předsedové University Courts (univerzitních správních rad) od nynějška demokraticky voleni zaměstnanci a studenty univerzity a aby nejméně 40 procent členů University Courts byly ženy. Zároveň požaduje, aby univerzitní učitelé i studenti byli zastoupeni v univerzitních výborech, které rozhodují o platech vedoucích funkcionářů na univerzitě. Zdá se, že to omezí dosud téměř diktátorské pravomoci univerzitních rektorů a skoncuje to s érou astronomických platů vysokých univerzitních funkcionářů. Ve správních radách univerzit mají také být zastoupeni nejméně dva volení zástupci studentů a dva zástupci univerzitních učitelů.

Analýza ministerstva školství varuje, že současné správní rady skotských univerzit nereprezentují dostatečně rozrůzněnost univerzit a nefungují jako efektivní brzda neomezené moci univerzitních rektorů. Platy skotských univerzitních rektorů byly v roce 2008-09 zvýšeny o 8 procent, zatímco řadovým univerzitním učitelům byl plat zvýšen o 0,5 procenta.

Rektoři Edinburské i Glasgowské univerzity mají oba plat vyšší než 200 000 liber ročně. Skotský ministr školství Mike Russell byl rozhněván akcemi rektora Glasgow University, který prosazuje kontroverzní uzavírání některých kateder na své škole. Šéf skotských nacionalistů, skotský premiér Alex Salmond se loni vyjádřil: "Rektor Glasgow University, jak se zdá, tráví veškerý svůj čas tím, že se sváří se svými zaměstnanci a širší veřejností ohledně škrtů ve výši 1 milionu liber v oblasti komunitního vzdělávání," připomíná nedělník Sunday Herald.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Světové ekononické fórum v Davosu zamýšlí pomoci mladým nezaměstnaným

29. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfové EU budou v pondělí jednat o plánech vydat 22 miliard euro na boj proti nezaměstnanosti mladistvých v Evropě. Roste totiž mezinárodní tlak požadující pomoc pro mladé nezaměstnané v prohlubující se hospodářské krizi. Minulý týden dosáhla nezaměstnanost mladistvých ve věku od 16 do 24 let 51,4 procent.

Předseda Světové banky Robert Zoellick uvedl, že nezaměstnanost mladistvých není problém jen na Západě, ale také ve vznikajících ekonomikách. Zdroje v EU uvedly, že by se na pomoc nezaměstnaným mohlo použít dosud nevydaných 22 miliard euro ze Sociálního fondu Evropské unie.

51 procent Skotů chce nezávislé Skotsko

29. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zásah britského premiéra Davida Camerona do skotské politiky způsobil dramatický vzrůst podpory pro skotskou nezávislost, tvrdí šéf Skotské nacionální strany Alex Salmond. V neděli byl zveřejněn průzkum deníku Sunday Express, podle něhož nyní podporuje nezávislost Skotska 51 procent Skotů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA: Při protestech hnutí Occupy v Oaklandu bylo zatčeno 300 osob

29. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Policie použila slzného plynu a "bleskových" granátů proti stovkám demonstrantů v Oaklandu v Kalifornii, poté, co někteří z nich začali házet na policisty kamení a světlice a začali bourat plot. Asi 300 osob bylo zatčeno v dosud nejnásilnější den protestů od listopadu 2011, kdy policie násilím zlikvidovala tábor hnutí Occupy v Oaklandu. Nynějších protestů se účastnilo asi 1000 - 2000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Delegace OSN přijela do Íránu jednat o jaderné energii

29. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V neděli přicestovala do Teheránu delegace OSN. Má tam jednat s íránskými úřady o údajném pokusu Íránu vyvinout jaderné zbraně. Členy delegace jsou dva významní zbrojní odborníci, Francouz Jacques Baute a Jihoafričan Neville Whiting. Vyplývá z toho údajně, že je Írán ochoten vážně jednat o některých otázkách týkajících se obvinění, vznesených proti němu.

V posledních třech letech Írán odmítal o obviněních jednat. Tvrdil, že jsou založena na "falešných dokumentech", poskytnutých "několika arogantními zeměmi". To je výraz, který íránské úřady často používají pro Spojené státy.

Během třídenní návštěvy chce tým z OSN hovořit s klíčovými íránskými vědci, pracujícími na íránském jaderném programu, a chce zkoumat příslušné dokumenty. Je velkou otázkou, zda to íránský režim dovolí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vysvětlení od Michala Kmenta

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Michal Kment děkuje za všechny rady i za finanční příspěvky, kterých se mu dostalo, vše jsme přeposlali. 29 čtenářů od včerejška darovalo celkem 12010 Kč. Michal Kment reagoval, že je mu trapné dostávat peníze zadarmo a že by si je chtěl nějak zasloužit. K různým dotazům píše toto:

Vazeni, velmi dekuji za pomoc a rady. Odpovim na par dotazu, takze, pridavek na dite pobiram od ledna 2012 vyplacen za 3 mesice zpetne, pouzit na vyuctovani vody.Predtim jsem narok nemel. Ac rok v hmotne nouzi, tak prispevek se pocita z prijmu rok zpetne. Dum mam od zacatku vedeny jako zastavu u banky, pokud by to slo, uz jsem na byte, no nejde to, pac vsichni chtej kauci a na tu ja nemam. Takze na dum je plomba od ČMSS a od zatim 2 exekutoru. Topim tuhymi palivy, pilinne brikety, cena 140 kc za den, topim tak od 5 vecer do 10, na vic nemam. Prispevek na bydleni tudiz pada, pac na vse je treba doklad a ja kupuju pytel kazdy den novy, kdyz penize nemam smula nebo na dluh. Do prace jezdim z okresu do okresu, mam to 25 km tam. Pulku musim jet vozem, rano nic nejede. Tzn jen do prace cca 500km mesicne. Autobus pak stoji 40 kc denne. Ano vlastnim vuz rv 93 kia sephia. Holce kazdy mesic 500 kc na jidlo do skolky. Elektrina sipo 2700.Takze ja vlastnim dum, kterym ale nemohu disponovat, mam auto cena tak 3000. Vydaje jsem napsal. Obracim se na ctenare co ted? Jak to delat? Jsem ÚSO s maturitou ekektrikar, mam vyhl 50§6 papiry na VZV,papiry na CO-ZK. Mate praci, brigadu? Nabidnete. Stredni Morava.

27. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Hrubá komercializace britských univerzit má pokračovat

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Výzkum na britských univerzitách bude v nadcházejících 30 letech zřejmě velkou měrou financován ze soukromých zdrojů a bude zacílený na požadavky komerčních podniků, konstatují manažerští šéfové britských univerzit, sdružení v organizaci rektorů s názvem "Universities UK", ve zprávě předpovídající budoucnost britských vysokých škol.

Rostoucí význam ekonomik v třetím světě povede k vzniku "multipolárního výzkumu", kdy budou existovat výzkumné kontakty, které nebudou založeno na zeměpisné či kulturní blízkosti.

Novináři z bulvárního deníku Sun zatčeni za podplácení policie

28. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Čtyři současní a bývalí vysoce postavaení novináři z britského bulvárního deníku The Sun, vlastněného Rupertem Murdochem, a jeden policista v činné službě byli zatčeni v rámci vyšetřování policejní korupce. Londýnská Metropolitní policie také prohledává ústředí Murdochova mediálního impéria News International v londýnském Wappingu ve snaze najít důkazy o úplatcích, poskytnutých policistům. Policie doprovázená právníky zahájila razii v ústředí News International v sobotu v 6 hodin ráno.

Policejní razie a vyšetřování nemají nic společného se skandálem, kdy Murdochovi novináři hackersky pronikali do mobilů soukromých osob a celebrit. Je čistě vyšetřováním úplatků, které Murdochovi novináři poskytovali policii za informace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Obrovská kontroverze kolem premií pro bankéře

28. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Britský premiér David Cameron je terčem kritiky, že nezablokoval prémii ve výši téměř 1 milionu liber (30 milionů Kč) pro ředitele Royal Bank of Scotland Stephena Hestera. Royal Bank of Scotland ve finanční krizi téměř zkolabovala a britská vláda ji musela znárodnit a sanovat miliardami liber. Prémie pro Hestera tak jde vlastně z kapes britských daňových poplatníků.

Kontroverze vznikla v pátek dopoledne, kdy Lord Myners, bývalý labouristický náměstek ministra financí, který vyjednal vládní smlouvy se znárodněnými krachujícími britskými bankami, zpochybnil Cameronovo tvrzení, že ministři prémii pro Hestera museli schválit. Myners také poukázal na to, že britská vláda koalice právě oznámila návrhy, podle nichž mají dostat akcionáři bank větší pravomoci na blokování astronomických prémií pro ředitele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stanovisko k mediálním aktivitám České advokátní komory vůči mojí osobě

27. 1. 2012 / Klára Alžběta Samková

čas čtení 10 minut

Vážený pan
JUDr. Martin Vychopeň
předseda České advokátní komory
Národní třída 16
110 00 Praha 1
též e-mailem na:
vychopen@pravni.cz
sekr@cak.cz

V Praze, dne 27. 1. 2012

Věc: Žádost o objasnění postupu České advokátní komory a zastavení mediální kampaně

Vážený pane předsedo,

když jsem Vám zhruba před týdnem nechávala ve Vašem sekretariátu svou čerstvě vyšlou knížku "Romská otázka -- psychologické důvody sociálního vyloučení Romů", netušila jsem, že budu mít vbrzku co do činění s průnikem těchto dvou témat, totiž s Romy a právě Českou advokátní komorou. Předesílám, že v konotacích níže uvedeného mi to je skutečně líto.

BRITÁNIE:

Bankéř se vzdal astronomické prémie pod tlakem veřejnosti

28. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Předseda správní rady Royal Bank of Scotland Sir Philip Hampton, se vzdal své letošní prémie ve výši 1,4 milionu liber (42 milionů Kč). Kontroverze o udělení prémie ve výši 963 000 liber generálnímu řediteli této britské banky, která před nedávnem začala krachovat a musela být britskou vládou znárodněna (britský stát v ní nyní vlastní podíl 83 procent), dál pokračuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Při mrazech umírají bezdomovci

28. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jak nemravná je naše společnost a jak hluboko dokáže ještě klesnout! Jedni mají miliardy - a mnozí z nich - získané nelegálně, jiní mrznou na chodníku, aniž by to někoho příliš vzrušovalo. Zejména ne naše zákonodárce. Věřící tvrdí, že je nějaký Pán Bůh a vše to řídí. No,nevím. A všichni se pohoršují,že se v dějinách lidstva opakovaly sociální bouře.Já jsem lékařka a pohoršuji se nad současným naprostým znehodnocením lidského života. Nebo - lépe řečeno - nad diferenciací na životy důležité /určené pro nadstandartní péči /a na životy nedůležité, ponechané svému osudu. A ty sociální bouře naopak už docela chápu, píše MUDr. Naděžda Formánková.

Mrazům podlehlo už devět bezdomovců

Hala pro bezdomovce v Praze nebude

29. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Petra Vilguse, člena vedení pražské Strany zelených a zastupitele v Praze 8 ze dne 29. ledna 2012 k tématu "Hala pro bezdomovce"

Zelení z Prahy 8 litují toho, že podle informací z médií na Rohanském ostrově ani na jiném místě v Praze nevyroste hala pro osoby bez přístřeší. Chápeme to jako závažné selhání magistrátní koalice ODS a TOP09, která strčila hlavu do písku před problémem, který jí nevoní.

Na konci minulého roku majitel úspěšné české firmy Jablotron daroval Praze nafukovací halu pro bezdomovce a slíbil platit i její provoz. V provozu měla být tehdy, když by nízké teploty osoby bez přístřeší ohrožovaly na životě. Praha ovládaná ODS a TOP09 měla udělat jediné -- vybrat místo pro toto zařízení.

Írán je připraven jednat o jaderném programu

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Prezident Mahmúd Ahmadínežád včera oznámil, že Írán je připraven k rozhovorům o jaderném programu se světovými mocnostmi. Děje se tak několik dnů po uvalení tvrdých sankcí ze strany západních zemí. Ahmadínežád současně řekl, že ropným embargem EU budou postiženy evropské země, které potřebují íránskou surovinu. Ačkoliv se očekává, že obnovená libyjská produkce výpadek nahradí, někteří ekonomové se obávají, že dojde ke krátkodobému růstu cen, který poškodí křehké evropské ekonomiky postižené dluhovou krizí.

Řešení finanční krize: Rozhazujte z vrtulníků lidem v ulicích miliardy

27. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Funguje to takto, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Zařídíte si v tiskárně bankovek, aby vytiskla 14 miliard liber (cca 420 miliard Kč), což se přibližně rovná letošnímu zvýšení DPH, které vláda nyní vybírá od obchodů. Naložite tyto peníze do desítek vrtulníků a před objektivy televizních kamer je rozházíte do nákupních ulic ve všech britských městech. Bankovky jsou zkonstruovány tak, že se za půl roku rozpadnou. Uložit na bankovní účet je smějí jen registrované firmy. Lidé, kteří je najdou, je musejí rychle utratit za zboží a služby.

Původně to navrhoval ekonom Milton Friedman. Také by se peníze daly rozdávat na poštách, nebo jako kupóny pro restaurace anebo obchody s oděvy. Nebo formou šrotovného, jaké zachránilo r. 2009 americký automobilový průmysl.

Bez komentáře...

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

"Namouduši, pravé ruble!" hlaholil radostně na galerii. "Zahrajte si se mnou taky takovými kartami," požádal vesele nějaký tlouštík, který seděl uprostřed v přizemí.

"Avec plaisir!" souhlasil Fagot. "Ale proč jenom s vámi? Všichni se jistě rádi zúčastní!" A zavelel: "Prosím, dívejte se nahoru! Raz!" Najednou držel v ruce pistoli. Na "Dva" zamířil vzhůru. "Tři!" Blesk, bác! třeskla rána, a to už se od stropu snášely bílé papírky a proplétaly se mezi visutými hrazdami.

Ministerské tornádo

27. 1. 2012 / Anna Čurdová

čas čtení 4 minuty

Drábkovo, respektive "drábovo", reformní tornádo fičí zemí a zanechává za sebou nevyčíslitelné škody. A to nejenom v těch opatřeních, která již vstoupila v platnost ( výplata dávek v jednom místě), tak v těch, které připravuje.

Závazek, že v sociálních systémech nesmí zůstat kámen na kameni, ministerstvo plní nejméně na 150% a stachanovci by mu mohli závidět.

Docela by mě zajímalo, jestli kromě tučných odměn je na MPSV tabule cti, kde jsou zvlášť horliví úředníci veřejně chváleni a dáváni ostatním za vzor.

Nejde jen o školné! (Výzva všem akademikům)

27. 1. 2012 / Barbora Celá

čas čtení 7 minut

Vážení kolegové studenti a studentky i absolventi středních a vysokých škol!

Jako členka akademického senátu Univerzity Hradec Králové bych Vás chtěla seznámit s  Věcným záměrem zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům, s nimiž byl v minulých dnech seznámen náš akademický senát, a se situací, která momentálně hýbe českým vysokým školstvím.

Žijeme, abychom dřeli?

27. 1. 2012 / Jaromír Hořák

čas čtení < 1 minuta

Povšiměte si, že Klausova rétorika o "líné a zahálčivé Evropě" je do značné míry totožná s tím, jak popisuje Michal Pullmann mentalitu normalizačního dělníka v práci Konec experimentu (Scriptorium, 2011), str. 133 a násl. Ten plebejský kult "makání" a "tvrdé práce" a strohého odmítání údajné solidarity s "lenochy" a "neschopnými". Normalizační režim nebyl s to vyzdvihnout své vlastní reálné klady oproti kapitalismu (zejména množství volného času, kultivovanější mezilidské vztahy, bez krajní komercializace všech sfér života). Stejně tak ani dnešní levice neumí zcela otevřeně říct: Ano, naší ústřední hodnotou je lidská důstojnost a kultivace lidského života - hrdě se hlásíme k tomu, že u nás v Evropě lidé "nemakají" tak jako Číňani nebo Indové ve sweatshopech.

■ ■ ■

27. 1. 2012 / Iva Vyskočilová

čas čtení < 1 minuta


svědomí jako koule s dokonale kluzkym povrchem
fialověžlutá tableta pod jazykem
která se rozpustí až v noci
když upřeně sleduješ světla projíždějících aut na tapetě
a griluješ se na posteli jak podsvinče
na pět minut zabereš a zdá se ti sto roků samoty
máma řekne dítěti že konvalinky jsou jedovatý
asi minutu po tom co mu probleskne hlavou
jen tak vypít vodu z vázy
prostořeký situace
husy jsme spolu nepásly

Z nejnovějšího čísla časopisu Psí víno

Kvalita vysokých škol

27. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

V novinových i oficiálních úvahách o vysokých školách chybí i minimální rozbor současného stavu a příčin, které k němu vedou. Podíváme li se na úroveň univerzit, zjistíme, že v dobrém stavu (tj. zhruba zahraniční standard) jsou především staré, tradiční školy. Problémové jsou převážně nově založené a soukromé univerzity. Pokud absolvuje 30% populace, kvalita absolventů proti dřívějšku spadnout musí, rozložení inteligence v populaci je dáno, píše Jaroslav Mácha.

Ohrozil Obama daňovými iniciativami své vyhlídky na znovuzvolení?

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Požadavkem minimální daně pro bohaté živí Obama resentiment mezi úspěšnými podnikateli a investory, kteří jsou motorem ekonomického rozvoje, komentuje list Frankfurter Allgemeine Zeitung Obamovy plány představené ve zprávě o stavu Unie. Daňové zvýhodnění kapitálových výnosů není neférovým přednostním zacházením, ale pokusem přimět investory převzít riziko a současně zabránit dvojímu zdanění.

Stmívá se...

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

"It's not dark yet, but it's getting there."
Bob Dylan

Západní civilizace je v krizi. Touha po moci je silnější než úcta k životu. Demokrat Obama zavádí drastičtější opatření než jeho předchůdce, republikánský válečník Bush. Každý občan Spojených států může být bez soudu zbaven života, pokud se znelíbí vrchnosti. A Írán je další místo na mapě, které musí být dobyto a podrobeno. Viktor Orbán zavádí mediální cenzuru a žene Maďarsko do fašistické diktatury, dělá co se mu zlíbí, protože Fidesz má v parlamentu ústavní většinu. Nečas se opevňuje ve vládní pozici úpravou zákona o svrhnutelnosti vlády a kdyby mohl -- kdyby se mohl opřít o ústavní většinu jako Orbán --  uzákonil by vládu ODS na věčné časy a nikdy jinak, protože z jeho demagogického pohledu by to pro Česko bylo to nejlepší z nejlepšího. Vždyť přece rozkrádání státu je tak snadné a příjemné. Kam až zvůle může zajít, než se lid vzchopí a vezme spravedlnost do vlastních rukou? Času ubývá, ještě není tma, ale stmívá se, píše Jan Černý.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Amnesty International: Slzný plyn používaný bahrajnskými úřady zabíjí

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Bahrajn musí vyšetřit případy úmrtí následujících po použití slzného plynu jeho bezpečnostními silami, prohlásila včera Amnesty International. V týž den Bahrajn ohlásil úmrtí zadržovaného muže. Podle Reuters zemřel v nemocnici, příčina smrti nebyla uvedena. Amnesty s odvoláním na místní lidskoprávní aktivisty informovala, že dvacetiletý mladík byl zasažen do hlavy granátem se slzným plynem vystřeleným policií. Od února 2011, kdy v zemi začaly nepokoje šíitské většiny proti sunnitské monarchii, je hlášeno nejméně třináct podobných případů.

Ruská policie vyšetřuje miniaturní protest

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Policie v městě Barnaul na Sibiři požádala prokuraturu, aby vyšetřila protizákonnost nedávného protestu, při němž byly shromážděny desítky malých postaviček - medvědů, osob vyrobených z lega a figurín z filmu South Park - a nesly transparenty s nápisy "Jsem pro čisté volby" "Zloděj by měl sedět ve vězení, ne v Kremlu".

"Politická opozice využívá nových technologií k organizaci veřejných akcí. Zneužila hraček s transparenty na miniprotestech," konstatoval Andrej Mulincev, náměstek šéfa místní policie. "Podle našeho názoru je to stále ještě nepovolená veřejná akce."

Liberální institut:

Projekt Plýtvání státu

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Projekt Plýtvání státu má upozornit na neefektivitu hospodaření státních institucí, a to tak, že bude na jednom místě evidovat medializované případy nehospodárného zacházení s prostředky daňových poplatníků v České republice.

Co radíte, milí čtenáři?

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Dostali jsme tento mail:

Dobry den pane culik, obracim se na vas protoze mate nadhled a mozna vas napadne jak mam vyresit svou situaci. Pokud bych vas obtezoval, prominte. Jmenuji se Kment Michal, mam 2 deti partnerku na materske dovolene. Muj prijem je 10000 kc, partnerka 3800. Prislo mi vyuctovani na elektriku 27500 kc a ja nevim co stim uz ted mam 5 exekuci a asi prijdem o dum ale pokud nevyresim elektriku do 10 dni tak se obavam nejhorsiho. Muj psychicky stav je takovy ze nevim kam vic uhnout a obavam se ze udelam neco nezakoneho. Ja jen nechci prijit o deti. Muzete mi poradit co udelat jak se zachovat? Mam takove nalady ze bych vzal samopal a sel vystrilet nejaky soud nebo ze bych si neco udelal ja uz nevim jak dal.Mam strach o sebe a deti upsal bych se i dablu. Prominte ze vas obtezuji.

Jsou v ČR nějaké struktury, které tomuto člověku bezúplatně pomohou vyřešit jeho zadluženost? Máte nějakou radu? A kolik takových případů v ČR je? Je racionální snažit se jim pomáhat po jednom?

Studenti brněnských vysokých škol odmítají reformu. Jednomyslně. Hrozí i demonstrace

26. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva o společném prohlášení studentských komor Akademických senátů brněnských vysokých škol k reformě vysokého školství, 26.1.2012

Brno - Pane premiére, žádáme vás o vrácení reformy vysokého školství k přepracování v souladu s připomínkami odborné veřejnosti. To vzkazují zástupci všech brněnských studentů vládě a jejímu předsedovi ve společném prohlášení, které včera na mimořádné schůzi vypracovali. Odmítají v něm zejména posilování rad veřejných vysokých škol na úkor akademických senátů, snižování počtu studentů v akademických senátech a návrh zákona o finanční pomoci studentů, který je podle nich šitý horkou jehlou. Dokument reprezentuje názory zástupců celkem 65 000 brněnských studentů.

SozialMarie - rakouská cena za sociální inovace

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva SozialMarie

Vídeňská nadace Unruhe (Neklid) každoročně uděluje ceny SozialMarie za sociálně inovativní projekty s cílem upozornit na ně veřejnost a představit je veřejnosti jako vzorové příklady. Ještě do 7. února 2012 mohou zaslat i české organizace své projekty a zúčastnit se soutěže.

Proč se lidé nechají trpně ponižovat a okrádat?

26. 1. 2012 / Milan Valach

čas čtení 10 minut

Představme si, že vláda padla. Ve všech větších městech probíhají masové demonstrace, většina podniků a úřadů přerušila svoji činnost v důsledku generální stávky. V jednotlivých městech se z řad občanských aktivistů urychleně formují stávkové výbory, které vytvářejí celostátní síť s jediným požadavkem: odstoupení vlády a vypsání předčasných parlamentních voleb. Pod masovým nátlakem rozhořčených občanů a po selhání všech pokusů o silové řešení, vláda a parlament na požadavky občanů přistoupily. Budou vypsány předčasné volby!

Český Rubikon -- aneb hranice neschopnosti byla překročena

26. 1. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 6 minut

V Česku byl překročen Rubikon. Tak pravil premiér Nečas. Má samozřejmě pravdu, protože to sám učinil. Stejně jako president Klaus svým postojem proti protestu akademiků, ohledně počínání ministra Dobeše.

Nečas nechal prchlivost cloumat svým majestátem a, po zveřejnění odměn Jany Nagyové, řekl víc, než chtěl. Totiž to, že tato vedoucí úřednice dře jako kůň (podle jejího střídmého životopisu je od roku 2011 magistrou z poměrně pochybné Komenského university v Praze) a dále proflákl i to, co se zatím tušilo, totiž že takové odměny dostávají na Úřadu vlády i jiní stejně udření.

Nečasův výrok o Rubikonu může znamenat, že to zase Češi ostatním ukážou. Ve světě, kde se tolik nekrade, bývá zvykem udržet alespoň určitou transparentnost nakládání s veřejnými financemi.

Nečas neví, buď proto, že jeho poraděnkové jsou příliš udřeni na to, aby viděli, nebo sám vědět nechce, že třeba v Ontariu platí zákon The Public Sector Salary Disclosure Act (Zákon o povinnostech zveřejňovat platy veřejných činitelů, 1996), podle kterého jsou veřejné instituce povinny oznámit jména, pozici a hrubý roční plat a zdanitelné benefity všech zaměstnanců s příjmem nad 100 000 dolarů.

Jsou stále podle lidovců homosexuálové "prasata"?

26. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Čeští křesťanští demokraté/lidovci řešili na své ideové konferenci otázku, jak být zase přijatelní pro voliče a jak se vrátit do Sněmovny. Podle svého předsedy si prý vzali ze svého neúspěchu v minulých sněmovních volbách poučení, za které voličům děkují. Podle všeho jde o posun doleva a o snahu orientovat se na německé křesťanské strany, zejména CSU v Bavorsku. Slovy místopředsedy Pavla Svobody: "Kdo se chce mít jako v Bavorsku, musí volit jako v Bavorsku". To je tedy naprostá pitomost. Jak se vůbec může čunkovská KDU-ČSL srovnávat s CSU?

V KDU-ČSL je několik homosexuálů

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Homosexuály nazval prasaty poslanec Tollner a ne Karas. Tento muž je nyní bez politické příslušnosti a v komunálních volbách kandidoval za TOP 09, píše Václav David, místopředseda OV KDU-ČSL

Pokud jde o situaci uvnitř KDU-ČSL, mezi našimi členy je několik lidí s homosexuálními sklony, kteří se tím netají. Tito lidé (co vím, jde výhradně o muže) nemají potřebu získávat výhody, jako je společné zdanění manželů, nebo dokonce adoptovat děti. Proto souhlasí s programem KDU-ČSL a nevšiml jsem si, že by se snažili rozvrátit stranu zevnitř.

Pokud jde o registrované partnerství, jeho zrušení nemá KDU-ČSL v programu. Stejně tak tam nemá zavedení manželství homosexuálních dvojic, nebo adopcí dětí homosexuálními dvojicemi. Co je však především podstatné, daná problematika není pro voliče, dokonce ani pro voliče s homosexuálními sklony, se kterými jsem mluvil, rozhodující.

Václav David

místopředseda OV KDU-ČSL

člen CV Mladých křesťanských demokratů

Zlikvidovat byznys s bídou

26. 1. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Možná se bude zdát ta rada panu Kmentovi a dalším postiženým exekucemi a dluhy málo konkrétní, ale v dané situaci neporadí baba, ale občanské poradny, které jsou roztroušeny po celé republice. Mají s dluhovým poradenstvím bohaté zkušenosti a dělají to profesionálně.

Past na lidské zdroje

25. 1. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 2 minuty

Uchazeč o zaměstnání evidovaný na úřadě práce,v době,kdy už nebere podporu, si může přivydělat v takzvaném nekolidujícím zaměstnání maximálně 4 000 Kč měsíčně, to je asi 50 hodin měsíčně. Zaměstnavatel ovšem pracovníka zaměstnává pouze na dobu nezbytně nutnou, je to pro něj flexibilní pracovní síla, které může, ale nemusí dát práci a přiměřeně zaplatit. Obecně je to pro člověka nevýhodné, je to málo peněz za hodně muziky. Za to zaměstnavatel si mastí kapsu.

Merkelová poprvé přiznala, že Řecko nezachrání

25. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová poprvé v rozhovoru s evropskými deníky přiznala, že pochybuje o tom, zda se Evropě podaří zachránit Řecko před finančním bankrotem. Po dvou letech uznala, že pokus Evropy zachránit Řecko mnohomiliardovými záchrannými balíčky a tvrdými škrty nefunguje.

V rozhovoru s deníkem Guardian a pěti dalšími evropskými listy požadovala Merkelová také - navzdory obrovskému odporu proti tomuto požadavku v eurozóně - aby dostal Evropský soudní dvůr pravomoci kontrolovat veřejné výdaje a rozpočtovou politiku 17 zemí, které používají euro.

Elegantní cenzura

25. 1. 2012 / Pavel Táborský

čas čtení 3 minuty

Dějiny asi tak brzy neskončí. Z filosofického hlediska vývoj zastavit nelze. Této zákonitosti podléhají i myšlenky, a tak se v čase a prostoru pozoruhodně vyvíjejí názory v podobě tvůrčích činů, úsudků, ba i odsudků. Vývojem bývá zasažena společnost, imunní nejsou ani politická uskupení a státní útvary. Postupné i náhlé změny nastávají přirozeně, automaticky, ale i vlivem záměrného konání. Aby nedocházelo ke změnám nežádoucím z pohledu pečlivých ochránců stávajících poměrů, byl po tisíciletí vytvářen víceméně propracovaný systém různorodých zábran. K těm základním patřilo i patří utajování informací, jejich kontrola a tvorba dezinformací. A tak se zřetelem na zájmy státní, politické i mravnostní začaly určené osoby namáčet hliněné destičky s klínovým písmem, otloukat stély, zapalovat knihovny, zabavovat texty, případně bílit stránky již vytištěné a v moderní době někde cíleně ovládat informační zdroje.

Zatmění všech hlav

25. 1. 2012 / Bohumil Trávníček

čas čtení 2 minuty

Minulou neděli (22. ledna 2012) uvedl 1. program České televize hru "Zatmění všech sluncí" s Věrou Galatíkovou v hlavní roli. Oficiální text distributora k tomuto filmovému dílu uvádí televize na svých stránkách:

Televizní hra o neuváženém činu a jeho tíživých důsledcích

Televizní hra vypráví příběh ženy, která se dopustila finančních machinací na pracovišti. Peníze si ale nepřivlastnila kvůli sobě, ke špatnému činu ji zlákala obětavost a velká, až opičí láska k dětem. Právě její dospívající děti ale nedovedou pochopit, že matka, jejich vzor slušnosti a poctivosti, která je učila bezpečně rozeznávat dobré od špatného, tak zklamala. Hledání pochopení a odpuštění bude velmi svízelné. Hlavní roli s psychologickou drobnokresbou skvěle vytvořila Věra Galatíková.

Válka proti Íránu je prozatím vedena v rámci "nízké intenzity"

25. 1. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 13 minut

Spojené státy se veřejně distancují od možného izraelského útoku na íránská jaderná zařízení, ačkoliv v případě samotné izraelské vojenské operace nemůže Pentagon coby spolehlivý spojenec Izraele zůstat bez zodpovědnosti. Nicméně jestřáb izraelské politické scény ministr obrany Ehud Barak se před několika dny nechal slyšet, že izraelská vojenská konfrontace s Íránem je z časového hlediska "velice vzdálená". Události takřka posledních hodin ale ukazují, že otevřená válka s Íránem může vypuknout každou chvíli.

Držme se časové osy a faktů...

25. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jimi Dabrundašvili velice případně dovozuje, že propuknutí konfliktu v Perském zálivu se pro Moskvu může stát vhodnou záminkou pro útok na Gruzii. Bohužel, v potaz se tu nebere nebezpečná problematika vyhrocení mezinárodních vztahů jako celek, ale pouze jedna její polovina, "ta ruská". A z toho také plyne chybnost závěrů, které autor ze svých tvrzení nakonec vyvozuje.

Bobule: Horká letní venkovská krajina vyléčí každého podvodníka

25. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Úspěšným lyrickým, úsměvně komediálním debutem schopného režiséra Tomáše Bařiny byl r. 2007 film Bobule. Výchozí nepříznaková (defaultní) situace, aspoň v hlavním městě Praze je ta, že všichni podvádějí. Není tedy divu, že hrdiny filmu jsou dva mladí podvodníčci, Honza a Jirka. Jirka je hlavně na ženské, Honza provádí finanční a majetkové podvody, na začátku filmu ho například vidíme, jak podvodně pronajímá cizí byt, ve snaze shrábnout třicetitisícovou zálohu a utéci s ní. Honza reaguje rychle, na místě si v interakci s cizími lidmi (například poslancem v parlamentě) okamžitě vymýšlí nejrůznější lži, využije příležitosti, že v parlamentě ukradne prázdné papíry s hlavičkou Poslanecká sněmovna, ale policisté jsou mu v patách.

František je děvkař - jeden z nesčíslných českých filmů o manželské nevěře

25. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Je tomu, jako by čeští filmaři už skoro neměli žádné pořádné téma - anebo se naopak domnívají, že lidového diváka, kterého chtěji přimět ke koupi vstupenky do kina, nic jiného než sex a manželská nevěra v podstatě nezajímá. Snímek Jana Prušinovského František je děvkař (2008) je snad už stou variací na toto téma v českém postkomunistickém filmu za posledních dvacet let. Nutno říci, že je to ale variace docela slušně vyrobená, s ironickým odstupem, natočená zábavně a z nadhledem. Permutace vztahů v příběhu jsou zkonstruovány docela překvapivě, film nenudí ani neuráží.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

72852