Válka s Íránem může probudit nový konflikt na Kavkaze

25. 1. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 2 minuty

Nové sankce Evropské unie, které nařizují členským zemím, aby se vzdaly dovozu ropných produktů z Íránu a hrozba války s Iránem a západem Perského zálivu, může dát Rusku možnost zaútočit na Gruzii. Počet koncentrace jednotek ruské armády na Kavkaze bude nejvyšší od konce studené války.

V posledních dnech vojenští a političtí činitelé ruské vlády představili konkrétní plány na posílení vojenského kontingentu v tomto neklidném regionu světa. V prosinci minulého roku se náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruska Nikolai Makarov sešel s vojenskými atašé zastoupenými na ambasádách cizích států v Moskvě. Během této schůzky Makarov upozornil hosty, že ruská armáda a další bezpečnostní síly - jednotky rychlého nasazení a tajné služby  (FSB, Ministerstvo vnitra) společně provedou v září tohoto roku vojenské cvičení "Kavkaz - 2012". Podle něho budou posíleny všechny vojenské složky  nejen na Severním Kavkaze, ale zapojí se i okupační jednotky v Abcházii, Jižní Osetii a Arménii. 

Jak je známo, jednotky rychlého nasazení Rusko už úspěšně použilo během války mezi Ruskem a Gruzií v srpnu 2008. Kromě toho tyto elitní složky nejsou určené ke konvenčním vojenským akcím, nýbrž jsou vycvičené k provádění sabotáží, speciálních operaci či provokativních výpadů na nepřátelskou stranu, což by mohlo přerůst ve vojenský konflikt. Minulý týden ruský premiér Vladimir Putin během schůzky s představiteli ruských médií také neopomněl Gruzii v tomto smyslu pohrozit. Podle Putina protiraketový štít Spojených států a další postup v tomto směru může donutit Rusko, aby zaměřilo své rakety na Gruzii. Na zmíněné schůzce komentoval válku v srpnu 2008 mezi Ruskem a Gruzií.

Rusko cítí, že pokud vypukne válka s Íránem, bude mít volnější ruce, aby dokončilo okupaci Gruzie. Za poslední tři roky zvýšila ruská armáda v okupových regionech Gruzie počet nejmodernějších zbraní jako je například tank T-90, ruské letectvo dostalo nejmodernější modely letounů a raket a ruští výsadkáři jsou rozmístěni na letištích na severním Kavkazu a v Abcházii. Proti těmto silám Gruzie nemá adekvátní prostředky. Proto Kongres Spojených států navrhl svému prezidentovi, aby dodal do Gruzie novější protitankové a protiletadlové zbraně. 30. ledna se prezident Gruzie sejde s prezidentem Spojených států Barackem Obamou. Gruzie potřebuje podporu, aby západní svět nedovolil Rusku vyprokovat novou válku. Za těchto okolností je proto důležité, aby Gruzie  pokračovala s reformami a provedla demokratické volby do parlamentu a volbu nového prezidenta. To bude dle expertů hlavním tématem rozhovoru mezi Michailem Saakašvilim a Barackem Obamou.

0
Vytisknout
11944

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2012