Jsou stále podle lidovců homosexuálové "prasata"?

26. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Čeští křesťanští demokraté/lidovci řešili na své ideové konferenci otázku, jak být zase přijatelní pro voliče a jak se vrátit do Sněmovny. Podle svého předsedy si prý vzali ze svého neúspěchu v minulých sněmovních volbách poučení, za které voličům děkují. Podle všeho jde o posun doleva a o snahu orientovat se na německé křesťanské strany, zejména CSU v Bavorsku. Slovy místopředsedy Pavla Svobody: "Kdo se chce mít jako v Bavorsku, musí volit jako v Bavorsku". To je tedy naprostá pitomost. Jak se vůbec může čunkovská KDU-ČSL srovnávat s CSU?

A jak spojit historickou realitu České republiky s historickou realitou Bavorska? V Bavorsku desítky let ve svobodných volbách vítězí jedna strana, u nás vítězila desítky let v nesvobodných volbách tzv. národní fronta. Volit "jako v Bavorsku" se v Česku prostě nedá.

Zajímalo by mne, jaké základní, nepřekročitelné hodnoty lidovci zastávají. Předseda KDU-ČSL řekl: "Chceme stát, ve kterém si nepřipadáme jako hlupáci a nevolníci. Jistě mnozí znáte pocit po návratu ze západní Evropy, severní Ameriky nebo Austrálie k nám domů. Z normálu vletíme do našeho zasmrádlého čurbesu."

Měl bych otázku. KDU-ČSL, jinak vždy nesmírně flexibilní doleva či doprava, se v české politice nesmírně zviditelnila svým trucováním proti registrovanému partnerství, její poslanec Karas dokonce nazval homosexuály "prasaty". (Byl to poslanec Tollner, ne Karas, upozorňuje Václav David z KDU ČSL, pozn. red.). Zajímalo by mne, zda se lidovci při svém cestování po světě naučili, že v EU patří registrované partnerství ke standardním vymoženostem moderního státu.

V EU se dokonce šíří trend stejnopohlavních manželství: Španělsko, Portugalsko, Belgie, Holandsko, Island, Švédsko... Adopce dětí stejnopohlavními páry jsou navíc zavedeny v Británii, Dánsku, Německu a Finsku.

Jsou lidovci tedy již moderní křesťanskou stranou, která se poučila ze svých chyb, nebo stále pouze následují vatikánskou sexuální morálku s nevykořenitelným, byť pečlivě tajeným, přesvědčením, že registrované partnerství je něco nepatřičného?

Brzy budou muset ostatně s barvou ven, pokud se dostanou do Sněmovny, neboť se zdá, že z EU vane vítr postupného prosazování naprostého zrovnoprávnění manželství homosexuálů a heterosexuálů. Vstanou pak zase lidovci jako jeden muž s tvrdým postojem, že tohle nepřipustit je jejich klíčová hodnota?

Je tady zasmrádlý čurbes, brojí lidovci v kampani

LGBT rights in Europe

0
Vytisknout
10653

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2012