Konference OSN o změně klimatu COP25 byla fiasko

19. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Ohlasy jsou tady: konference OSN o změně klimatu byla propadák. Navzdory tisícům hodinám vyjednávání byl odpor ze strany velkých producentů emisí, jako jsou Spojené státy (které opouštějí pařížskou dohodu o klimatu), jedním z faktorů, který zmařil jakýkoliv smysluplný výsledek rozhovorů. Opakují se sice staré závazky, ale s ničím novým se nepřichází, píše na webu akademického časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists Thomas Gaulkin.

Gaulkin cituje pár mediálních reakcí na summit. „Na světě jsou miliony lidí, které trpí kvůli dopadům klimatických změn,“ řekl delegátům zástupce ostrovního státu Tuvalu Ian Fry. „Pokud tenhle fakt někdo popírá, tak si to někteří mohou vyložit jako zločin proti lidstvu.“ (NYTimes)

„Duch Paříže, kdy se věřilo, že se dá něco udělat, je pryč.“ (Guardian)

Takže dalo by se tam něco nazvat úspěchem? No, pokud jste z nějaké ropné společnosti, tak patrně ano, pokračuje Gaulkin. Jeden z pozorovatelů celou událost popsal jako „korporátní obchodní show“. Mezi sponzory letošního summitu jsou i fosilní korporace, včetně největšího španělského znečišťovatele společnosti Endesa.

Nedostatek pokroku týkající se zvýšení ceny za těžbu a spotřebu fosilních paliv byl těmi, kdo se báli, že špatná dohoda bude horší než žádná také vnímán jako pozitivní výsledek. A navzdory hluboké frustraci aktivistů, jako je Greta Thunbergová, demonstranti svá stanoviska o fiasku v Madridu komentují s jistou dávkou optimismu, uzavírá Gaulkin.

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6487

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019