Brexit: Boris Johnson teď odstraní od brexitu záchrannou síť

17. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

Podvod v celostátním měřítku: Jordan and Anthony z města Burnley, kteří jsou zaměstnáni jen na základě smluv nezaručujících jim žádné pracovní hodiny, žijí v jedné místnosti. Jejich priorita? Trvalé zaměstnání a normální byt.

"Máte naději, že vás Boris Johnson osvobodí z chudoby?"

"Ano, absolutně."


Divoký brexit znovu na stole. Učinit divoký brexit ještě pravděpodobnější je nesmírně neodpovědné. BJ okamžitě dokazuje, jak rychle je ochoten ohrozit ty, kdo mu minulý týden dali důvěru.




Boris Johnson chce "splnit" svůj předvolební příslib "Get Brexit Done" (Realizuji brexit) tím, že tento týden včlení do zákona rozhodnutí, že Británie odejde z Evropské unie stůj co stůj do 31. 12. 2020.

Po formálním odchodu z EU dne 31. 1. 2020 přechází Británie do tzv. přechodného období, kdy si zachová všechny výhody členství v EU, ale nebude mít už v Bruselu žádné rozhodovací pravomoci. Dohodnuta s Bruselem je pouze smlouva o odchodu, neexistuje žádná úmluva o budoucím vztahu Británie k EU, obchodním, bezpečnostním a jiným. O tom se má teprve začít vyjednávat a uzavření obchodní dohody mezi EU a Kanadou trvalo sedm let.



Johnson pod tlakem konzervativních fundamentalistických brexitérů v úterý včlení do britského zákona ustanovení, že Británie odejde z EU dne 31.12. 2020 bez ohledu na to, zda bude uzavřena nějaká dohoda s Bruselem nebo ne. Hrozí tedy nebezpečí, že by Británie vypadla z EU bez dohody, což by mělo katastrofální dopady na britskou ekonomiku, na leteckou dopravu, na všechno. Po pondělním zveřejnění Johnsonova úmyslu zakotvit do zákona odchod z EU dne 31.12. 2020 libra poklesla. ZDE


Johnson také zrušil svůj příslib, že bude respektovat po volbách i pro britské zaměstnance britská zaměstnanecká práva. Ten příslib učinil před volbami minulý týden ve snaze získat voliče labouristů, aby hlasovali pro konzervativce:

Vychází najevo, že Johnson nebude mít možnost provést snížení daní, jak v předvolební kampani sliboval, protože se výrazně zhoršují britské hospodářské výsledky. Vládní Office for Budget Responsibility varuje, že vládní zadluženost v každém roce až do roku 2023-24 vzroste proti původním předpokladům o 20 miliard liber. Britská ekonomika zaznamenává už druhé čtvrtletí propad.  ZDE

0
Vytisknout
10071

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019