Německo zjednoduší vstup na trh práce kvalifikovaným pracovníkům ze zemí mimo EU

18. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Německo se zoufale snaží přilákat kvalifikované zaměstnance ze zahraničí a zaplnit prázdná místa. Takto vypadá vznikající akční plán.


Německo se při lákání kvalifikovaných zaměstnanců zaměřuje na řadu zemí, říká Detlef Scheele, šéf Spolkové agentury pro zaměstnanost (BA).

"Spolková agentura pro zaměstnanost uzavře další partnerské dohody o zjednodušené pracovní migraci do Německa s dalšími státy, jako jsou ty, které již máme s Filipínami nebo Mexikem," řekl Scheele DPA. Hlavním záměrem je nyní zaplnit prázdná místa v sektoru pečovatelství.

Vláda se zajímá o země jako Indie, Vietnam a Brazílie.

Německo letos schválilo Zákon o imigraci kvalifikovaných pracovníků, který vstoupí v platnost 1. března 2020. Má zjednodušit kvalifikovaným zaměstnancům ze zemí mimo EU příjezd do Německa.

Nový balík zákonů schválený 7. června se snaží přilákat zahraniční kvalifikované dělníky se znalostí němčiny, včetně těch mimo EU, a slibuje jim snazší vízové procedury a omezení byrokracie.

V pondělí proběhl v Berlíně summit s cílem probrat, jak nejlépe uvést novou legislativu do praxe.

Vláda chce přilákat kvalifikované zaměstnance jako kuchaře, kovodělníky, zdravotní sestry, zedníky a IT pracovníky kvůli nedostatečné nabídce pracovních sil v mnoha regionech a odvětvích po celém Německu.

Agentura pro zaměstnanost zřídí servisní centrum, aby pomohla proces realizovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6287

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019