Boris Johnson zrušil zákon o přijímání uprchlických sirotků do Británie

19. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Čech lord Alf Dubs donutil vládu Theresy Mayové, aby schválila zákon dávající Británii povinnost přijímat dětské uprchlíky, ztracené v Evropě. Jako jeden z prvních činů po volbách Boris Johnson tento zákon zrušil.

Lord Alf Dubs se narodil v Praze v tehdejším Československu v roce 1932. Je mu dnes 87 let. Je to britský labouristický politik a bývalý poslanec. Dubbs byl jedním z 669 českých židovských dětí, které zachránil před smrtí v nacistických koncentračních táborech britský makléř Sir Nicholas Winton. Dubsův otec uprchl do Anglie v den, kdy němečtí nacisté okupovali Československo a šestiletý Alf se s ním měl setkat na londýnském nádraží Liverpool Street Station. Jasně si pamatuje, jak odjížděl z pražského Hlavního nádraží ve věku šesti let a že po dva dny cesty se ani nedotkl balíčku potravin, které mu dala maminka na cestu.  ZDE

Labouristická poslankyně Yvette Cooper: Naprosto ostudné rozhodnutí britské vlády zrušit svou odpovědnost dovolit osamoceným uprchlickým dětem, aby se připojily ke svým příbuzným v Británii. Absolutně žádný důvod, proč by něco takového vláda měla dělat. Udělali to schválně. Ukazuje to, co je tohle za premiéra.


0
Vytisknout
10838

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019