Atentátník střílel v ústředí ruské tajné policie FSB

19. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:  Zastřeleni byli tři členové ochranky FSB.


 

Neidentifikovaný muž zaútočil střelbou na recepci v ústředí ruské tajné služby FSB  v moskevské Ljubjance. Obětmi byli tamní bezpečnostní stráže. Muž údajně utekl a zabarikádoval se ve vedlejší budově. Bezpečnostní služby ho pak zastřelily. Zjišťují jeho totožnost.


Těsně předtím byla zahájena velká bezpečnostní operace poté, co se na tamějším náměstí a v okolí ozvala střelba z těžkých zbraní. Na scénu přispěchali příslušníci ruských speciálních jednotek.

Několik lidí bylo při incidentu zraněno. počet zraněných není znám.

K střelbě došlo v den, kdy Putin pořádá svou výroční tiskovou konferenci, vysílanou celostátně.

Putin byl šéfem FSB, než se stal premiérem a pak prezidentem. Je to nejmocnější domácí ruská špionážní agentura. Už dříve byla terčem útoků, včetně útoku sebevražedného atentátu od islamistických teroristů v nedaleké stanici metra.

V roce 2015 zapálil performační umělec Pjotr Pavelenskij dřevěné hlavní dveře budovy. Uvedl, že protestuje proti "nekončícímu teroru" FSB a její vládě nad 146 miliony občanů.

Budovu FSB, která zahrnuje celý městský blok, používala KGB a její sovětší předchůdci pro výslechy a věznění oponentů. Během Stalinovy éry byly v suterénu Ljubjanky zastřeleny tisíce vězňů.

V roce 1991 demonstranti svrhli sochu Felixe Džeržinského - zakladatele Leninovy tajné policie z náměstí před Ljubjankou.

Zdroj v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6652

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019