Štrasburský atentátník byl místní zlodějíček

14. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Podle zpráv byl Chérif Chekatt, atentátník ze Štrasburku, zastřelen.




Chérif Chekatt se narodil ve Štrasburku v roce 1989 v rodině pocházející z Maroka. Páchal nejprve drobné trestné činy, pak se stal součástí gangsterských kruhů. Byl sedmadvacetkrát odsouzen za trestné činy. K jeho přechodu k islamistickému extremismu došlo během jeho věznění v letech 2013-2015, byl zradikalizován ve vězení.

 
Jako mnoho mladíků vyrůstajících na předměstích francouzských měst, kde vládne chudoba a nezaměstnanost, Chekatt brzo přestal chodit do školy a pracoval v několika špatně placených zaměstnáních. Než dosáhl nyní věku 29 let, byl sedmadvacetkrát odsouzen za krádeže a za násilí.

V den, kdy spáchal atentát na vánoční trh ve Štrasburku, měl být zatčen v souvislosti s pokusem o vraždu spojenou s ozbrojeným vloupání, které v létě skončilo špatně. Pět jeho kompliců z toho vloupání bylo v úterý dopoledne zatčeno, Chekatt však byl pryč. Podle francouzské policie jeho útok vyvolalo zřejmě Chekattovo vědomí, že má jít znovu do vězení.

Odborníci poukazují na to, že celou řadu obdobných teroristických útoků spáchali lidé s podobnými profily: nezaměstnaní, nevzdělaní zlodějíčkové, kteří než dosáhli věku 25 let, měli na svém kontě deset, dvacet rozsudků za spáchané krádeže a trestné činy.

Francouzské úřady sledují asi 20 000 takových lidí. Většina z nich však není nebezpečná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7831

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2018