Theresa Mayová oznámila, že nepovede Konzervativní stranu do příštích voleb

14. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Je to oficiální. Theresa Mayová právě veřejně znovu potvrdila, že sdělila poslancům, že před příštími všeobecnými volbami odstoupí, informuje Laura Kuenssbergová. Původně to řekla před středečním parlamentním hlasováním o nedůvěře vůči ní, aby snížila počet hlasujících vzbouřenců v Konzervativní straně. Jenže politik, který oznámí, že odchází, tím automaticky ztrácí moc.


Nepřekvapivě neměla chuť pouštět se do debaty o datu odchodu, když řekla, že se soustředí na zlepšení dohody o brexitu a její prosazení.

Nicméně navzdory zjevným požadavkům poslanců Downing Street zřejmě očekává jen málo, že by se něco rychle změnilo, a varuje před "okamžitým průlomem". Jen málokdo v její straně věří, že má Mayová skutečnou šanci získat zásadně odlišnou verzi dohody - přinejmenším ne na tomto eurosummitu. A pozornost se začíná upínat k otázce, kdo by ji mohl nahradit.

Jedna věc je, když premiérka řekne kolegům v soukromém rozhovoru, že jim půjde z cesty, v rámci určitého politického obchodu. Říci to veřejně je něco zcela jiného - zpráva veřejnosti, kterou nelze vzít zpět.

Samozřejmě, jde o stejnou premiérku, která opakovaně prohlašovala, že nevyvolá předčasné volby, a pak úplně změnila názor. Tehdy však vypadala silně - ona i celý Westminster nyní žijí v jiné realitě, ačkoliv... nikdy neříkej nikdy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6011

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2018