Guardian: Střízlivé zhodnocení předvolební kampaně v ČR

26. 1. 2018

čas čtení 4 minuty


Miloš Zeman, populistický prezident České republiky, čelí boji o svůj politický život v druhém kole prezidentských voleb, kdy je jeho protikandidátem prozápadní liberální soupeř, který tvrdí, že je obětí špinavých triků, píše Richard Tait z Prahy pro deník Guardian.

Výsledky prezidentských voleb vypadají nyní téměř nerozhodně. Zemanův vyzyvatel Jiří Drahoš, bývalý ředitel České akademie věd, který vede kampaň s cílem upevnit postavení ČR v EU a v NATO, si stěžuje, že je pomlouván jako pedofil, kolaborant s komunisty a prouprchlický elitář s vazbami na Angelu Merkelovou.


Tato obvinění by mohla mít rozhodující dopad. Průzkumy veřejného mínění dávají Drahošovi mírný náskok nad Zemanem.

Kritika na internetu a jinde způsobila, že si střízlivě chovající Drahoš, 68, stěžuje na "podpásovky" a naznačuje zásahy Moskvy, která se prý snaží pomáhat Zemanovi, který získal pověst, že je, co se týče zahraniční politiky, proruský.

Drahoš poukazuje na to, že je falešně charakterizován na sociálních sítích, v řetězových emailech a na alternativních internetových serverech  jako pedofil, jako kandidát jehož financuje ze zahraničí "globalistická" elita a jako kolaborant s tajnou policií z komunistické éry, což popírá Drahošovo negativní lustrační osvědčení.

Potenciálně více škodlivá je skutečnost, že Zeman a jeho stoupenci spojili Drahoše s podporou pro uprchlíky - což je citlivé obvinění v zemi, kde vládne intenzivní protiuprchlická atmosféra.

Provokativní billboard a reklama v tisku - které financovala neidentifikovaná organizace, která si říká Přátelé Miloše Zemana, tuto spojitost tvrdí otevřeně: "Zastavte imigraci a Drahoše! Tato země je naše."

Tento slogan je v rozporu s Drahošovou veřejnou opozicí proti migračním kvótám Evropské unie, což je postoj, který zastává mnoho českých politiků. Drahoš se však nicméně distancoval od extremnějších postojů Miloše Zemana tím, že řekl, že ČR by mohla některé uprchlíky přijmout.

Zeman a Drahoš se v této věci střetli v televizní debatě v úterý, kdy Drahoš řekl Zemanovi, že "problém migrace se neřeší v Číně ani v Rusku", což měl být odkaz na prezidentovu údajnou blízkost autoritářským režimům v Pekingu a Moskvě.

Motivací zlostného tónu debaty je význam prezidentské volby, přestože má český prezident především jen ceremoniální roli a nečiní každodenní exekutivní rozhodnutí.

Ten, kdo zvítězí  v prezidentských volbách, by mohl rozhodnou měrou ovlivnit příští vládu, uprostřed hluboké nejistoty ohledně buducnosti skandály postiženého premiéra Andreje Babiše, miliardářského podnikatele, který přislíbil, že zemi zreformuje, ale který byl minulý týden donucen rezignovat za pouhý měsíc poté, co prohrál parlamentní hlasování o důvěře.

Babiš, Zemanův spojenec, čelí trestnímu stíhání - a možnému vězeňskému trestu, pokud by byl odsouzen - za údajně podvodné získání fondů z Evropské unie pro jeden ze svých podniků, poté, co ho poslanci hlasováním zbavili parlamentní imunity.

Zeman se vyjádřil, že Babiše jmenuje premiérem bez ohledu na výsledek prezidentských voleb. To může, protože příští prezidentské období začíná až 8. března. Drahošovo vítězství by mohlo znamenat politický konflikt, protože ten tvrdí, že premiérem by neměl být někdo, kdo je trestně stíhán.

Role Ruska a otázky údajného zasahování Kremlu jsou kontroverzní, ale méně jisté. Mark Galeotti, výzkumník v Ústavu mezinárodních vztahů v Praze, konstatoval, že role Kremlu je přeháněna. "Chtěl by Kreml, aby prezidentské volby vyhrál někdo jiný než Drahoš? Samozřejmě," říká. "Avšak důkazy koordinace, která by odhalila ruku Moskvy, chybí. Ruský politicý tisk je ohledně těchto voleb pozoruhodně střízlivý. Vidí Zemanovy výhody, ale také jeho omezení."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 











0
Vytisknout
8757

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2018